O lesu, osebno: “Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem”

“Les v bivalnem prostoru mi daje občutek varnosti, prijetnosti in topline. V takem prostoru se velikokrat zelo hitro počutim domače. Če je v prostoru slišati prasketanje iz peči na drva, pa je še toliko bolje. Leseni prostor me velikokrat tudi vabi, da se bolj upočasnim, da si vzamem čas za počitek. Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem, v negovanje,” pravi učiteljica hatha joge, somatike in vaditeljica integralnega dihanja ter ustanoviteljica Centra Diha Maja Kenda.

Foto: osebni arhiv 

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

“Pred leti, ko sem se iz obale preselila na Štajersko, sem krajše obdobje bivala v manjši leseni hiški. Čeprav je bila majhna, sem se v njej zelo dobro počutila. Še posebej so mi bili ljubi večeri, ko sem prižgala solno lučko ali svečko in je les v prostoru oddajal prav posebno prijetno barvo in energijo. Če bi imela možnost izbire, bi živela v hiši, ki bi bila večinoma iz lesa oziroma iz naravnih, okolju in ljudem prijaznih materialov. Zelo pomembno mi je, kje živim, v kakšni okolici in v kakšen prostoru. Pred šestnajstimi leti, ko sem naredila korenito spremembo v svojem življenju, sem se za določeno obdobje odmaknila od sistema. Živela sem v tesnem stiku z naravo, pridelovala hrano in skrbela za živali. To obdobje je trajalo sedem let in v teh letih sem se sedemkrat selila.

Takrat sem zelo dobro spoznala, kako pomembna sta kraj in prostor bivanja. Predvsem sem spoznala, česa si ne želim in dobila vpogled, kaj pa je tisto, kar me najbolj podpira: to je svetel, zračen prostor z obilico sonca. To mi je dala predvsem izkušnja bivanja v kotlini in v vlažni hiši. Najine sanje s takratnim partnerjem so bile, da si narediva manjšo hiško iz lesa, gline, slame, odmaknjeno od vrveža sveta. Sanje se niso uresničile, a v meni je še vedno ob mislih na naravno hišo ostal prijeten občutek. Danes živim na obali, v hiši z veliko sonca, svetli in zračni. Pa tudi nekaj lesa in kamna je v njej. Zelo dobro se počutim v svojem domu in verjamem, da bi se še bolje, če bi bilo v njej še več lesa. Moj najljubša lesena predmeta sta pravzaprav dva: prvi je lesena žlica in drugi lesena zajemalka. 

Oba sta prišla v moje življenje v času, ko sem bila odmaknjena od sistema. Takrat sem se seznanila z mnogimi naravnimi tehnikami, izdelki, opravili. Med drugim sem začela jesti z leseno žlico. Danes jo uporabljam vsako jutro pri zajtrku. Tudi ko grem na pot, jo vzamem s seboj. Enostavno navadila sem se prijetnega mehkega in toplega občutka lesa v ustih. Ne predstavljam si več življenja brez lesene žlice. Sem čudna, a ne? Leseno zajemalko pa je moj takratni partner naredil s svojimi rokami. Narejena je iz kokosa in še enega lesa. Tako luštna je, da mi vsakič, ko jo vzamem iz predala, polepša trenutek. Zelo so mi pri srcu vsi leseni predmeti, predvsem tisti, ki so narejeni ročno. V sebi nosijo zgodbe in energijo izdelovalca.”

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera

Tasmanija ujeta v lesu

Dolphin Sands Studio je majhna lesena hiška, zgrajena po principu trajnostnega minimalizma, ki svojim gostom približa dih jemajočo Tasmansko obalo.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_falcon_house

Falcon House

Falcon House je edinstvena modularna hiša, ki je bila zasnovana z namenom združevanja notranjega bivalnega prostora s spektakularnim razgledom na okoliško naravo. Izredno zanimiv dizajn omogoča življenje med drevesi in stiku z naravo na popolnoma novi ravni.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

Vrata, odprta tradiciji in ljubezni do lesa

Hiša postane dom, ko jo opremimo z vrati. Poleg osnovne funkcije, da ločujejo prostore, vrata estetsko obogatijo prostor. Notranja vrata MELU so v celoti izdelana iz masivnega lesa, zato imajo v lesu edinstvene strukture in prav to bogastvo narave želijo v svojih izdelkih še posebej izpostaviti.