Tasmanija ujeta v lesu

Dolphin Sands Studio je majhna lesena hiška, zgrajena po principu trajnostnega minimalizma, ki svojim gostom približa dih jemajočo Tasmansko obalo.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.mattwilliams.com

SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera
SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera
SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera

Matt Williams Architects je arhitekturno podjetje iz Tasmanije. Specializirani za trajnostno arhitekturo svojim strankam omogočajo, da se skozi izvedene projekte popolnoma povežejo z naravo. V primeru Dolphin Sands gre za peščene sipine tasmanske obale divjega otoka južno od Avstralije. Njihov najnovejši projekt je hiška velikosti 36 kvadratov, ki je postavljena na obali med naravno vegetacijo sipin. Zasnovali so jo kot začasen dom za umetniški par med gradnjo njune primarne hiše, zdaj pa služi Dolphin Sands kot hiša za goste. Arhitekti so navdih za oblikovanje edinstvene hiške, ki spominja na lesen trikotnik, jemali iz vintage pregledovalnika diapozitivov.

Pri snovanju so se osredotočili na najboljši možni pogled na morje, saj so želeli dati obiskovalcu občutek, da sedi na obali in ne v notranjosti. Tekom gradnje je bila skrb za okolje na prvem mestu. Projekti tega studia imajo majhen ogljični odtis in tudi ta hiška je zgrajena iz lokalnih gradbenih materialov. Postavljena je na sistem podpornih stebrov in umeščena na vrh rahlo nagnjene sipine. Tudi njena streha je rahlo nagnjena, kar ustvarja vtis, da je hiška del svoje okolice. Ozke lesene plošče, ki obdajajo fasado na vseh straneh, se povečujejo v višino, ko se streha dviga na najvišjo točko. Obložne lesene plošče dajejo domu premišljeno in preprosto minimalistično podobo. 

Zgolj 36 kvadratnih metrov prostora ne ponuja kdo ve koliko možnosti, a so oblikovalci maksimalno izkoristili vsak kotiček. Notranjost je prostorna in odprta, v njej je našel prostor majhen kuhinjski kotiček, pa seveda kopalnica in velika postelja. Dnevni in jedilni prostor ločuje element privzdignjenega posteljnega vzglavja, ki ima na drugi strani funkcijo kuhinjskega pulta. Hiška ima tudi zunanji tuš, ki pride še kako prav, ko se obiskovalec poln peska vrača iz potepov po sipini. Les, čudovita narava, navdihi na vsakem koraku. Obiskovalec si lahko zaželi le še odlične družbe, da vso doživetje z nekom podeli.

SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera
SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera

Londonska lesena opera

Renovacija enega najprestižnejših kulturnih prizorišč v Londonu, ki je trajala skoraj tri leta, prinaša prenovljeno operno hišo, v kateri kraljuje les.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

Vrata, odprta tradiciji in ljubezni do lesa

Hiša postane dom, ko jo opremimo z vrati. Poleg osnovne funkcije, da ločujejo prostore, vrata estetsko obogatijo prostor. Notranja vrata MELU so v celoti izdelana iz masivnega lesa, zato imajo v lesu edinstvene strukture in prav to bogastvo narave želijo v svojih izdelkih še posebej izpostaviti.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_3D_hiša

Prva 3D-natisnjena lesena hiška

Strokovnjaki na univerzi v Mainu  so v sodelovanju s Composites Centre ustvarili prvo 3D-tiskano leseno hišo, narejeno iz popolnoma razgradljivih materialov.