O lesu, osebno: “Obožujem sivo patino!”

“Kljub svojemu imenu, ki napeljuje na en drug naravni material, je les tisti, ki ga v resnici občudujem. Verjetno je za to krivo dejstvo, da sem vsak dan, večji del dneva svojega otroštva, preživel v gozdu, na drevesih. In to se je preneslo v moj način življenja, saj sem postavil leseno skeletno hiško ob robu gozda na Rakitni,” pravi pisatelj in podjetnik Kamenko Kesar

Foto: osebni arhiv

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

“Čeprav je cena takšne hiše, vključno z lesno izolacijo, lesenimi okni in lesenimi nadstreški, presegla ceno klasične gradnje za okrog 30 %, se nisem pustil pregovoriti tistim: “A veš, kaj vse bi lahko imel za to razliko?” Vem. Glavobol od tega, koliko bi se tolkel po glavi, ker bi zaradi denarja živel med »cigli« namesto v objektu iz lesa. 

Zame kakovost bivanja pomeni, da lahko v vsakem trenutku diham, se počutim svobodno, prijetno, da sem del narave in da konec dneva sploh ne razmišljam o tem, kako bivam, ker “vse štima”.  Vsi materiali okrog mene so les, kamen in morda kak mini dodatek kovine. Nič plastike. Lesa tudi ne barvam, obožujem sivo patino, ki jo les dobi! Pustim, da trava raste med kamnitimi tlakovci, pustim, da okrog hiše, kot jo prinese veter, raste takšna trava. 

Očitno je kakovost bivanja na zelo visokem nivoju, vsaj če preštejem število srn, jazbecev, mačk, lisic in medvedov, ki se sprehajajo okrog hiše. Imam dva najljubša lesena predmeta.  Prvi je zunanja kuhinja, ki je kombinacija lokalnega rakiškega lesa in kamna mojega otroštva − pohorskega tonalita. Je točno takšna, kot sem si jo zmeraj želel − enostavna, praktična in čudovita, ko je prekrita s snegom. Drugi je pa kitara, ki sta jo za mojo dušo naredila mojstra Ignac in Luka Zaletelj.”

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno
SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

Z nami uglašen gradbeni in dekorativni material

Ves čas berem in poslušam o toplini lesa in tudi sam jo doživljam, pa ne le po estetski plati, ampak po dejanskem neposrednem in tistem manj zavednem delu občutja. Les je zame tisti gradbeni in dekorativni material, ki je uglašen z nami in menim, da je najbolj primeren za gradnjo in bivanje.

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem

Les v bivalnem prostoru mi daje občutek varnosti, prijetnosti in topline. V takem prostoru se velikokrat zelo hitro počutim domače. Če je v prostoru slišati prasketanje iz peči na drva, pa je še toliko bolje. Leseni prostor me velikokrat tudi vabi, da se bolj upočasnim, da si vzamem čas za počitek. Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem, v negovanje.

SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera

Tasmanija ujeta v lesu

Dolphin Sands Studio je majhna lesena hiška, zgrajena po principu trajnostnega minimalizma, ki svojim gostom približa dih jemajočo Tasmansko obalo.