O lesu, osebno: “Z nami uglašen gradbeni in dekorativni material”

“Ves čas berem in poslušam o toplini lesa in tudi sam jo doživljam, pa ne le po estetski plati, ampak po dejanskem neposrednem in tistem manj zavednem delu občutja. Les je zame tisti gradbeni in dekorativni material, ki je uglašen z nami in menim, da je najbolj primeren za gradnjo in bivanje,” pravi oblikovalec vrtov Matic Sever.

Foto: osebni arhiv

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

“Ves čas berem in poslušam o toplini lesa in tudi sam jo doživljam, pa ne le po estetski plati, ampak po dejanskem neposrednem in tistem manj zavednem delu občutja. Les je zame tisti gradbeni in dekorativni material, ki je uglašen z nami in menim, da je najbolj primeren za gradnjo in bivanje. Les ni le lep, ampak ga doživljam kot nekaj najbolj živega med gradbenimi materiali. Tudi na vrtovih, ki so moje glavno področje delovanja, mi le les in kamen navadno nikoli ne »hodita narobe«, z vsemi ostalimi materiali prej zgrešimo takšna in drugačna bistva. Vsekakor bi tudi sam živel v leseni hiši, a je življenje prineslo drugačno možnost. 

V času, ko so nas polna usta besed o trajnostnem, vračanju k naravi in kakovostnem bivanju oz. življenju nasploh, se mi zdi popolnoma skregano z logiko imitiranja lesa v obliki ploščic in umetnih materialov za tla in stene. Če sem nekoliko duhovit, bi rekel, da tovrstne izdelke lahko primerjam s pitjem kave v družbi lepe plastične lutke. Zdi se mi torej, da danes še vedno preveč pozornosti namenjamo videzu. Kljub vsem znanstvenim raziskavam, ki vključujejo tudi dognanja o tem, da veliko umetnih snovi v bivalnih okoljih oddaja strupene pline, še vedno posegamo po materialih, ki torej niso najboljša izbira za naše zdravje. Ob tem se vprašam, koliko nam znanost sploh služi, ko pa izobražen in informacij poln zahodnjak še vedno prisega na cenovno ugodno in po ovoju všečno rešitev. 

Morda bo zvenelo banalno, ampak moja najljubša in najpogosteje uporabljena lesena predmeta sta kuhalnica in pletena košara za na vrt. Pri kuhinjskih pripomočkih ga ni čez les, saj je dovolj nežen za različne posode, lahek, se počasi ogreje in tako tudi sprotno pokušanje jedi ni tako vroče. Košara pa nikoli ne kazi mojega vrta, tudi če kdaj obtiči med gredicami, hkrati pa predstavlja moje nekakšno kljubovanje vsemu umetnemu. Kljub skoraj pregovorni kratkotrajnosti tovrstnih košar moram povedati, da tudi ob ne najbolj pravilni rabi in shranjevanju zdržijo kar nekaj let, najbolje pa je, da gredo na koncu na poseben kompost in ker kupim samo nelakirane košare, pri kompostiranju le-teh nikoli nimam slabe vesti.”

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_o_lesu_osebno

Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem

Les v bivalnem prostoru mi daje občutek varnosti, prijetnosti in topline. V takem prostoru se velikokrat zelo hitro počutim domače. Če je v prostoru slišati prasketanje iz peči na drva, pa je še toliko bolje. Leseni prostor me velikokrat tudi vabi, da se bolj upočasnim, da si vzamem čas za počitek. Les je kot ženska, ki odprtih rok vabi v objem, v negovanje.

SLOWOODLIFE_trendi_lesena_londonska_opera

Tasmanija ujeta v lesu

Dolphin Sands Studio je majhna lesena hiška, zgrajena po principu trajnostnega minimalizma, ki svojim gostom približa dih jemajočo Tasmansko obalo.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_falcon_house

Falcon House

Falcon House je edinstvena modularna hiša, ki je bila zasnovana z namenom združevanja notranjega bivalnega prostora s spektakularnim razgledom na okoliško naravo. Izredno zanimiv dizajn omogoča življenje med drevesi in stiku z naravo na popolnoma novi ravni.