Kopalniški svet iz lesa

Z namenom zmanjšanja ogljičnega odtisa, ki nastane pri izdelavi tradicionalnih keramičnih elementov, je finsko oblikovalno podjetje Woodio oblikovalo širok nabor kopalniških elementov iz lesa.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.woodio.com

SLOWOODLIFE_trendi_kopalniski_svet_iz_lesa
SLOWOODLIFE_trendi_kopalniski_svet_iz_lesa
SLOWOODLIFE_trendi_kopalniski_svet_iz_lesa

Pri podjetju Woodio se je vse začelo z idejo o lesenih ploščicah za kopalniška tla. Tekom snovanja lesnega kompozita, so ugotovili, da bi le ta lahko služil tudi kot odličen material za izdelavo kadi, umivalnikov in drugih kopalniških elementov. Tako je nastal njihov novi kompozitni material imenovan Woodio. Oblikovalci pojasnjujejo, da s keramiko samo po sebi ni pravzaprav nič narobe, vendar pri procesu izdelave keramike prihaja do velikih negativnih vplivov na okolje. 

V primerjavi s keramiko naj za izdelavo njihovega materiala v ozračje šlo za kar 99 % manj emisij. V podjetju se pri oblikovanju svojega pohištva zatekajo k tradicionalnemu nordijskemu oblikovanju, ki združuje minimalizem s praktičnostjo. Za tiste, ki ob branju tega strižete z ušesi, lahko povemo, da je Woodio popolnoma vodoodporen in trpežen material, ki se v kopalniških prostorih odlično obnese. Kompozit je narejen iz 80 % lesa, preostali delež pa sestavlja poliestrska in bioplastična smola, zaradi česar je material vodoodporen, po besedah oblikovalcev pa tudi praktično nezlomljiv. 

V njihovem asortimaju lahko izbiramo med 17 različnimi modeli umivalnikov, razkošno kadjo, različnimi dodatki in po novem tudi leseno WC školjko. Ta naj bi bila kot prva na svetu narejena iz takšnega kompozita, da jo lahko po poteku življenjske dobe uporabimo kot kurivo.

Bi tudi vi imeli takole školjko v svoji kopalnici? Pri Woodio bo takšna sanitarna posebnost vašo denarnico olajšala za približno 1.000 €.

SLOWOODLIFE_trendi_kopalniski_svet_iz_lesa
SLOWOODLIFE_trendi_kopalniski_svet_iz_lesa
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_londonska_lesena_opera

Londonska lesena opera

Renovacija enega najprestižnejših kulturnih prizorišč v Londonu, ki je trajala skoraj tri leta, prinaša prenovljeno operno hišo, v kateri kraljuje les.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_melu_vrata

Vrata, odprta tradiciji in ljubezni do lesa

Hiša postane dom, ko jo opremimo z vrati. Poleg osnovne funkcije, da ločujejo prostore, vrata estetsko obogatijo prostor. Notranja vrata MELU so v celoti izdelana iz masivnega lesa, zato imajo v lesu edinstvene strukture in prav to bogastvo narave želijo v svojih izdelkih še posebej izpostaviti.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_3D_hiša

Prva 3D-natisnjena lesena hiška

Strokovnjaki na univerzi v Mainu  so v sodelovanju s Composites Centre ustvarili prvo 3D-tiskano leseno hišo, narejeno iz popolnoma razgradljivih materialov.