Prostori žage v Lockerbieu

Ob omembi pisarn in konferenčnih sob si običajno predstavljamo dolgočasne, brezizrazne sobe s pustimi belimi stenami, ki človeku ne vlivajo prav veliko motivacije ali dobrega občutka. Lastniki največje žage v Veliki Britaniji James Jones & Sons Ltd. so se odločili, da si takšne monotonosti ne želijo. S pomočjo arhitektov iz Konishi Gaffney Architects so iz lesa, ki so ga seveda pripravili sami, ustvarili navdihujoč objekt.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.konishigaffney.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
Celotno poslopje je danes razdeljeno na dva dela; severno stoji pritlični objekt, namenjen predvsem pisarniškim prostorom, na jugu pa je dvonadstropen objekt, v katerem so recepcija, soba za sestanke in v nadstropju še velika in odprta konferenčno sobo. Obe stavbi povezuje podolgovata steklena stavba. Novogradnja je odlična promocija za samo podjetje. Objekt je vrhunsko oblikovan in izdelan vse od temeljev do strehe iz lesa, ki so ga pripravili na lastnih žagah.
S tramovi, ki zmanjšujejo učinke toplotnih mostov, so zidovi postavljeni na inovativen način. Skozi poslopje se vzpenja drevesno deblo, ki vanj vnaša še več narave. Nima zgolj estetskega pomena, ampak predvsem konstrukcijskega; kot neke vrste hrbtenica daje namreč objektu potrebno podporo. Les, v katerega je odeta stavba in ki ga lahko opazimo tudi v spodnjih in zgornjih notranjih prostorih, je škotski macesen, les, uporabljen ekskluzivno za interier, pa je les duglazije, znan po svoji stabilnosti in značilnem rožnatem odtenku.
Z njim je podprta tudi dvokapna streha. Vzorec, ki ga opazimo na stropih, lahko opazimo tudi na steni za recepcijo in na balkonski ograji, ki je čudovito ambientalno osvetljena. Stavba je tudi iz ekološkega aspekta projektirana in postavljena  na najvišjem nivoju. Presega tako energetske kot okoljevarstvene zahteve, za kar so zaslužni predvsem dobra izolacija, toplotna črpalka in v prvi vrsti material, ki ga dobro poznamo in visoko cenimo – les.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_DEN (2)

DIY: lična glamping hišica

V studiu DEN so ustvarili leseno hiško, na moč podobno hiškam iz številnih slovenskih glampingov, a je ta vseeno drugačna: kupci jo lahko naročijo preko spleta, nato pa jo postavijo sami. Bo v tej ponudbi našel navdih tudi kakšen slovenski proizvajalec?

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.