Večnamenska vrtna soba s cedro na sredini

Da bi zadovoljili potrebe njihove rastoče družine, so naročniki izrazili željo po postavitvi večnamenskega objekta na zadnjem delu njihovega obsežnega vrta. Nastali objekt je edinstven iz dveh razlogov: zaradi dramatične rešetkaste lesene strehe in markantne libanonske cedre kot osrednjega elementa v središču novogradnje.

Tekst: Dušan Waldhütter
Foto: Dan Glasser & Tom Fairley / Tikari Works
Januar 2024

SLOWOODLIFE_tikari_trendi
SLOWOODLIFE_tikari_trendi
SLOWOODLIFE_tikari_trendi
SLOWOODLIFE_tikari_trendi
SLOWOODLIFE_tikari_trendi

“Naš oblikovalski proces se je osredotočil na optimizacijo zazidljivega območja znotraj želene lokacije, ob hkratnem ohranjanju gozdnatega vrta z bujno vegetacijo. S temi izhodišči sta bili optimizirani materialna paleta in strukturna zasnova,” pravijo arhitekti iz biroja Tikari Works. Kompleksna struktura je od njih zahtevala visoko stopnjo natančnosti in koordinacije, vključila pa natančno projektirane in izdelane jeklene komponente, rabo inženirskega lesa in specializiranega ukrivljenega stekla. Analitičen pristop zasnove celega objekta so smelo zaokrožili s konceptom plavajoče monolitne strehe, ki se spretno vije skozi veje velikega cedrovega drevesa v središču lokacije in zabrisuje mejo med notranjim in zunanjim prostorom.

Notranjost objekta z bruto površino 29 m2 navdihuje s pomirjujočo atmosfero, ki jo ustvarjajo taktilni materiali ter prepletanje svetlobe in senc. Črna rešetkasta lesena streha postavlja zunanje okolje v ospredje, hkrati pa prinaša v prostor globino in dramo. Mreža nosilnih tramov iz inženirskega lesa je prekrita s trakom črne jeklene obloge za ustvarjajoč občutek teže in trajnosti. Ta občutek trdnosti je uravnotežen z gozdom tankih jeklenih stebrov, ki nosijo streho. Intima se preko steklenih sten preliva v okolje; da bi na vrtu ustvarili potreben občutek zavetja, sta po meri izdelan mejni zid in pokrita zunanja ploščad zvočno in vizualno zaščitena pred višjimi sosednjimi stavbami. 

Zbirka notranjih unikatnih elementov nadgrajuje to dizajnersko zgodbo, izpolnjuje nalogo funkcionalnosti in slavi strast do inovativnega ustvarjanja: terazzo stojalo umivalnika, ročno izdelana kuhinja in mobilna zložljiva enota za shranjevanje, ki ima več prostorskih konfiguracij in maksimira funkcionalnost glede na prostorske danosti. Arhitekt in glavni izvajalec je bil biro Tikari Works, projektno ekipo so sestavljali: Ty Tikari, Nicola Tikari, Tom Fairley. Lahko jim samo stisnemo roko za izjemo dobro opravljeno nalogo! Verjamemo, da je »večnamenska vrtna soba s cedro na sredini« lahko mnogim ljubiteljem kakovostnega bivalnega okolja v pravi navdih!

SLOWOODLIFE_tikari_trendi
SLOWOODLIFE_tikari_trendi
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_wood_awards

Zmagovalec WOOD AWARDS 2023: Vizionarski “novi tempeljski kompleks”

S poveličevanjem naravne materialnosti, vtkane v lokalno zgodovino, se kaže stavba New Temple Complex (Novi tempeljski kompleks) kot vizionarska zgradba bogate simbolike in pristne povezave z okoljem, zaznamovana s brezčasno preprostostjo in umirjeno eleganco.

SLOWOODLIFE_japonski_upokojenci_jikka

Upokojitev v lesenem raju

Jikka je očarljiv kompleks lesenih hišk, katerih glavni namen je ponujati sproščujoč prostor za preživljanje upokojitve. Projekt, ki so ga zasnovali v arhitekturnem studiu Iseei Suma, so postavili v idilo japonskega kraja Shizuoka.

SLOWOODLIFE_slamnata_hiša

Stare gradbene tehnike na novi način!

Gradnje s slamo ne ohranjamo le v Sloveniji. V okrožju Pfaffenhofen v Nemčiji so postavili hišo Hoinka, ki je delno zgrajena na način, ki izhaja iz 19. stoletja.