Stare gradbene tehnike na novi način!

Gradnje s slamo ne ohranjamo le v Sloveniji. V okrožju Pfaffenhofen v Nemčiji so postavili hišo Hoinka, ki je delno zgrajena na način, ki izhaja iz 19. stoletja.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.atelierkaisershen.de

SLOWOODLIFE_slamnata_hiša
SLOWOODLIFE_slamnata_hiša
SLOWOODLIFE_slamnata_hiša

Hiša Hoinka, ki so jo zasnovali v studiu Atelier Kaiser Shen, se nahaja v majhni vasici, v kateri stoji med vinogradi prikupna rustikalna cerkev in kup lesenih hiš iz 16. in 17. stoletja. Vaško središče zdaj prenavljajo, nova stanovanjska gradnja pa skuša slediti novim trajnostnim smernicam, ki so vidne že drugje po regiji, in temeljijo na kombinaciji novega in starega znanja. Zasnova hiše Hoinka je del revitalizacijskega načrta revizije stanovanjske gradnje na podeželju. Njegov glavni cilj je uporaba in spodbujanje trajnostne gradnje stavb z uporabo preprostih in naravnih materialov, ki jih je mogoče enostavno in učinkovito uporabiti in tudi reciklirati. 

Med izbranimi materiali za gradnjo sta zato poleg lesa še slama in omet iz ilovice. Slama je izjemno obnovljiv material, ki ima veliko manjši vpliv na okolje v primerjavi z drugimi izolacijskimi materiali. Prav zaradi tega se gradbena praksa poznega 19. stoletja, ki so jo na novo osmislili arhitekti, močno osredotoča prav nanjo; nenazadnje jo je mogoče pridobiti lokalno in je enostavna za uporabo. Slamnate bale so stisnili v leseno ogrodje debeline 36,5 cm, odvečni material pa odrezali kar s škarjami za živo mejo. 

Celotna hiša je dvignjena nad okolico, da so slamnate bale v talnih ploščah zaščitene pred vodo in vlago, ter postavljena na betonsko strukturo v obliki križa in štiri podporne temelje. Njen tloris je prilagodljiv, kar omogoča kombinacije različnih prostorov po željah lastnika. Podobno kot druge hiše v okolici, ima Haus Hoinka poleg lesenega ogrodja tudi streho, ki je značilna za hiše v tem območju. Prihodnost nam očitno prinaša vedno več uporabnih in trajnostnih rešitev, ki so jih poznali in s pridom uporabljali v preteklosti. Morda ste opazili, da je les pogosto ključni gradbeni material v takšnih rešitvah.

SLOWOODLIFE_slamnata_hiša
SLOWOODLIFE_slamnata_hiša
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_stockholm_leseno_mesto

V Stockholmu bo največje leseno mesto na svetu

Atrium Ljungberg, nepremičninsko podjetje s sedežem v Stockholmu, je naznanilo izgradnjo Stockholm Wood Cityja, največjega urbanega projekta na svetu, zgrajenega skoraj popolnoma iz lesa. Z njim naj bi pričeli leta 2025 in prve zgradbe dokončali do leta 2027.

SLOWOODLIFE_trendi_leseni_domek_na_štirih_kolesih

Leseni domek na štirih kolesih

Nemci od nekdaj slovijo po natančnosti in iznajdljivosti, aktualen dokaz tega je mobilna hiška Dufour, ki jo proizvaja nemško podjetje Berghaus.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_falcon_house

Falcon House

Falcon House je edinstvena modularna hiša, ki je bila zasnovana z namenom združevanja notranjega bivalnega prostora s spektakularnim razgledom na okoliško naravo. Izredno zanimiv dizajn omogoča življenje med drevesi in stiku z naravo na popolnoma novi ravni.