Umetnost lesa: čarobna geometrija Alepha Geddisa

Včasih se v življenju srečamo z umetniki, ki ne ustvarjajo le zato, da bi nas očarali s svojimi deli, temveč nas resnično in iskreno navdihnejo. V svetu SLOWOODLIFE smo našli enega takšnih umetnikov v Alephu Geddisu, mojstru rezbarstva in kiparstva, ki je svoje življenje posvetil ustvarjanju z lesom, izjemnim materialom, ki nas vedno znova preseneča s svojo raznolikostjo in globino.

Vir in Foto: www.alephgeddis.com

SLOWOODLIFE_trendi_aleph
SLOWOODLIFE_trendi_aleph
SLOWOODLIFE_trendi_aleph

Aleph Geddis je bil že v mladosti navdušen nad matematiko in geometrijo, kar je vedno vplivalo na njegovo umetniško delo. In od nekdaj je bil povezan z naravo, pa tudi z lesom. Odraščal je na otoku Orcas v pacifiškem severozahodu, kjer je Aleph preživel mnogo ur s svojim očimom, kiparjem, rezbarjem in graditeljem lesenih čolnov. V tem bogatem okolju je našel navdih za svoja zgodnja dela, ki so se zgledovala po stiliziranem naturalizmu rezbarij avtohtonih prebivalcev severozahodne obale, pozneje pa tudi po vsem, kar je videl med potovanjem na Japonsko. Aleph je tudi predan popotnik in obrtnik, ki svoje delo vedno nosi s seboj, uporablja ga kot prostor za raziskovanje paradoksov, ki ga obkrožajo, ter za ponujanje lepote in integritete nazaj v svet. Kar ustvari, vzbudi razmišljanje, učenje in vzpostavljanje pogovorov. 

Dalj ko njegova dela opazujete, več ostaja, da odkrijete. Rezbarska lopa na otoku Orcas, v kateri pretežno ustvarja, je napolnjena s knjigami, pticami, orodjem in udobno preprogo lesnih sekancev. Vse se zdi okleščeno na bistvo in poudarek je na delu, učenju, oblikovanju in rezbarstvu. Prostor priča o tem, da je preprostost enakovredna vzporednica globini njegovega dela. Njegova umetniška dela se nahajajo na presečišču tradicionalnih metod in modernističnih oblik, navdahnjena z njegovo življenjsko fascinacijo nad temeljnimi strukturami našega sveta. Z njimi ostaja zvest preprosti eleganci naravnih oblik. Nedavna dela se podajajo v integralne oblike platonskih teles, ki jih Aleph doživlja kot nosilce resnice onstran človeške subjektivnosti ter kot čarobno bivanje, ki nas presega in bo preživelo nas, da lahko uživamo v izkušnji in interakciji z njim. 

Še vedno pa odkriva nove stvari v geometriji, ki ga vedno znova pritegnejo. To je in bo ostala njegova vseživljenjska strast. Aleph Geddis nas uči, da je ustvarjalnost brez meja in da je vsako delo, ne glede na to, ali gre za majhen kip ali veliko umetniško delo, priložnost za rast, učenje in pogovor. S svojimi deli nas spominja, da je vsaka oblika, vsaka linija in vsak rez v lesu odraz njegovega življenjskega poslanstva – v svet, kamor se podaja, prenašati lepoto, integriteto in navdih. Alephova strast do ustvarjanja in raziskovanja je nalezljiva, saj nas spodbuja k temu, da tudi sami odkrivamo lepoto in čarobnost lesa ter jo delimo z drugimi. Njegova dela si lahko ogledate na njegovi spletni strani www.alephgeddis.com, navdihujoče zgodbe pa spoznate tudi na kratkih videjih, ki jih najdete tukaj:
www.alephgeddis.com/media

SLOWOODLIFE_trendi_aleph
SLOWOODLIFE_trendi_aleph
SLOWOODLIFE_trendi_aleph
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_trendi_wood_awards

Zmagovalec WOOD AWARDS 2023: Vizionarski “novi tempeljski kompleks”

S poveličevanjem naravne materialnosti, vtkane v lokalno zgodovino, se kaže stavba New Temple Complex (Novi tempeljski kompleks) kot vizionarska zgradba bogate simbolike in pristne povezave z okoljem, zaznamovana s brezčasno preprostostjo in umirjeno eleganco.

SLOWOODLIFE_tikari_trendi

Večnamenska vrtna soba s cedro na sredini

Da bi zadovoljili potrebe njihove rastoče družine, so naročniki izrazili željo po postavitvi večnamenskega objekta na zadnjem delu njihovega obsežnega vrta. Nastali objekt je edinstven iz dveh razlogov: zaradi dramatične rešetkaste lesene strehe in markantne libanonske cedre kot osrednjega elementa v središču novogradnje.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.