Odeti v orehovino

Živimo v času, ko nam videz veliko pomeni. Z različnimi oblačilnimi kosi vsakodnevno izražamo sebe
v estetskem, funkcionalnem in simboličnem smislu. Pri iskanju nečesa novega, drugačnega in pri
poudarjanju individualnosti so nam v pomoč tudi netekstilni materiali, ki jih s pomočjo domišljije in
malce eksperimentalnega duha zlahka vključimo v oblačila. Tudi les? Zakaj pa ne!

Tekst: Cvetka Hojnik
Foto: Igor Hovnik, Nuša Rihter
Februar 2021

SLOWOODLIFE_tina_bunderla
SLOWOODLIFE_tina_bunderla
SLOWOODLIFE_tina_bunderla
SLOWOODLIFE_tina_bunderla
Študenti prvega letnika študijskega programa Oblikovanje materialov na Višji strokovni šoli za les in oblikovanje (Lesarska šola Maribor) so se odločili za projekt oblikovanja oblačil iz lesa, s katerim so pridobili nove in uporabne veščine, znanja s področij likovne teorije, prostoročnega risanja, estetike in predstavitvenih tehnik ter poznavanja materialov. Svoje izdelke so realizirali od ideje do končnega produkta z namenom, da inovativno pristopijo tako k načrtovanju kot realizaciji, zasledujejo visoka estetska merila, uporabnost izdelkov in tržno naravnanost.
Spoznali so oblikovanje osnovnega oblačila iz tekstila, aplikacije različnih lesenih oblik na oblačilo ter snovanje in izdelavo modnih dodatkov. Nastala so domiselna in atraktivna oblačila za različne priložnosti, ki so jih najprej predstavili kolegom, nato pa s pomočjo razstav – tudi razstave Čar lesa – širši javnosti. Odličen odziv, ki so ga dobili tam in na družbenih omrežjih, jih zdaj napeljuje k pripravi modne revije in k nadaljevanju projekta. Diplomsko delo Tine Bunderla z nazivom »Snovanje in izdelovanje nakita, vkomponiranega v korzet«, je nadgradnja tega projekta.
Njeno oblačilo je kombinacija blaga in lesa; korzet je sestavljen iz prepleta posebej obdelanega orehovega in jesenovega furnirja, ukrivljenega po ženski figuri. Na enak način so narejene rokavice in kapuca. Steznik se zapira z zadrgo, verižica iz orehovega in jesenovega lesa pa se spaja z magneti. Vsi deli obeska so v obeh barvah, kar omogoča kombiniranje po lastnem občutku. Celoto avtoričine zamisli je zaokrožilo dolgo bogato krilo iz tila. Končni izdelek je za predstavitev potreboval še pravo okolje; Tina Bunderla si ga je za predstavitev nadela v atriju dvorca Viltuš v bližini Maribora.
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu

Hiša ob mangovcu

Hiša ob mangovcu je zasnovana kot drugi dom in lastnikom pomeni popoln umik od živahnih ulic indijskega mesta Mumbaj. Arhitekturni studio PKA je stavbo zasnoval kot fizično manifestacijo povezovanja stavbe z naravnim okoljem.
SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Nov veter ustvarjalnosti – Top Ideje 2021

Oranžno vetrnico Gospodarskega razstavišča že vrsto let simbolično poganja tudi oblikovalski dogodek Top ideje, ki postavlja v  ospredje zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Pri SLOWOODLIFE želimo podpreti razstavo in borzo kreacij mladih in obetavnih kreativcev, ki v minulem obdobju zaradi korone ni prišla do ljudi. Zato z veseljem predstavljamo kreativne ideje oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev in jim obenem želimo uspešne prve korake v poslovni svet oblikovalske industrije. Vir fotografij je arhiv proizvajalcev.