Popolna harmonija narave in luksuznega bivanja

Besede iz naslova zagotovo odlično opišejo hišo The Boathouse, ki sta jo oblikovalca Liz and Tristan Stone zasnovala in ustvarila z namenom, da postane njun družinski dom. Skupaj z arhitekti so morali objekt zasnovati s čim manjšim poseganjem v naravo. Uspelo jim je še več od tega: z gradnjo so jo postavili v ospredje.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto:  www.adamscollingwood.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse
Hiša se nahaja v osrčju južnega Devona, dela angleške grofije, kjer je zraslo prvo obmorsko letovišče v državi. Predel, v katerem leži hiša, je znan prav po neokrnjeni naravi in to je že od začetka predstavljalo največji izziv oblikovalcem in gradbincem. Za gradnjo v takem naravnem okolju je bilo izredno težko pridobiti gradbeno dovoljenje. Tako sta se oblikovalca skupaj z arhitekti morala domisliti harmonične rešitve, ki bo čim manj posegla v naravo. Dovoljenje, ki so ga pridobili, je videz in gradnjo hiše pogojilo z lastnostmi tamkajšnjega okolja in na koncu je pravto  prispevalo k edinstveni rešitvi. Celotno gradnjo so izvajali lokalni gradbeniki in mojstri, kar je projektu še dodalo vrednost. Prelep družinski dom je razdeljen na dva dela.
Zgornji, nadzemeljski del je zgrajen iz lesa, iz čudovitega in visoko cenjenega cedarja, ki sta ga dobavljala lastnika sama. Spodnji del, ki sega tudi v zemljo, pa je zgrajen iz naravnega kamna in daje hiši svojstven značaj. V spodnji etaži lahko opazimo subtilen poudarek naravnim zavojem in oblinah. Kažejo se v ročno vdolbeni klopci in na ukrivljenih vratih. Cedar v tej hiši resnično pride do izraza, opazimo ga lahko na zunanjih površinah in strehi, kjer daje s svojo rumenkasto barvo hiši topel in umirjen značaj. Posebnost te hiše je prav gotovo zanimiva postavitev prostorov. Bivalni prostori so namreč v pritličju, medtem ko so spalnice v spodnjem delu hiše. Posebnost je tudi zakrivljena streha, ki dodaja hiši pridih dežele Hobitov.
Za invertirano postavitev prostorov je bila odločilna gradnja v brežino, saj so s takšno postavitvijo ohranili spektakularen pogled na okolico in veliko naravne svetlobe, medtem ko so pralnica, garaža in drugi manjši prostori lahko mirne vesti ostali skriti pod naravno zeleno streho, ki se izliva v zeleno pobočje griča. Gradnja tega naprednega pa vendar preprostega družinskega doma je trajala dve leti, kar je bilo povezano tudi s finančnimi sredstvi. S svojim racionalnim pristopom h gradnji sta namreč lastnika uspela občutno znižati stroške. Sedaj sta izredno zadovoljna in ponosna na svoj družinski dom in se seveda veselita še mnogih let, ki jih bosta preživela v njem.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse
Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima

Avstralska montažna hiška Minima

Minimalistično zasnovana montažna hiška Minima iz križno lepljenega lesa ima minimalni vpliv na okolje in na zgolj 20 m2 površine izžareva znan oblikovalni slog japandi.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ori

Ori Cloud Bed – postelja, ki se spusti iz oblakov

Predstavljajte si, da doma uživate v lepem večeru, posedate na kavču, gledate televizijo, morda berete najljubšo knjigo. Ko postanete zaspani, se iz stropa nad vašo glavo spusti postlano ležišče, na katerem čez minuto ali dve že odtavate v deželo sanj. Ne, to ni scenarij iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma, to je robotska postelja, ki so jo zasnovali in izdelali pri podjetju Ori.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_mangovcu

Hiša ob mangovcu

Hiša ob mangovcu je zasnovana kot drugi dom in lastnikom pomeni popoln umik od živahnih ulic indijskega mesta Mumbaj. Arhitekturni studio PKA je stavbo zasnoval kot fizično manifestacijo povezovanja stavbe z naravnim okoljem.