Avstralska montažna hiška Minima

Minimalistično zasnovana montažna hiška Minima iz križno lepljenega lesa ima minimalni vpliv na okolje in na zgolj 20 m2 površine izžareva znan oblikovalni slog japandi.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.fabprefab.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
Minima sama po sebi pa nima enoznačnega namena, temveč jo lahko uporabimo kot primarno bivališče ali pa za kakšen drug namen. Ker je površina minimalna, jo lahko postavimo praktično kamorkoli, saj ne zavzame veliko prostora. Zgrajena je iz križno lepljenega lesa in že na zunaj odraža prepoznavni slog japandi. Zunanjost je škatlaste oblike, pokrita je z lesom cipres, streha je kovinska. Kljub dokaj minimalistični in ostri obliki daje opazovalcu topel in vabljiv občutek. Njen interier povezujejo z zunanjostjo velika steklena vrata, ki jih lahko po želji zakrijemo z montažnim lesenim zastorom ali zaveso. Za postavitev ne potrebuje temeljne betonske plošče, ampak je na podlago pritrjena s posebnimi vijaki, kar omogoča kasnejšo hitro premestitev.
Ker betonske plošče ni, s tem seveda zmanjšuje poseg v okolje. Hiška je modularna, kar pomeni, da lahko k osnovni enoti po želji dodamo še en modul in tako v obliki črke T podvojimo bivalno površino. Kopalnica in kuhinja ležita na eni strani hiše, medtem ko predstavljata dnevni del in spalnica prilagodljiv srednji del hiše. Tudi notranje stene so iz vidnega križno lepljenega lesa, ki poleg naravnega videza ponuja še visoko požarno odpornost. V slogu japandija je osrednji del poln modularnega in minimalističnega pohištva, s katerim prihranimo prostor in povečamo funkcionalnost.
Hiško je zasnoval avstralski studio TRIAS, v sodelovanju z proizvajalcem montažnih hiš FABPREFAB. Njihov cilj je bil montažne hiše narediti bolj privlačne in lažje dostopne, zato so predhodno konkretno raziskali značilnosti avstralskega nepremičninskega trga in v hiško vdihnili skladje med dobro kvaliteto in – kot pravijo – zmerno ceno, ki pa ni za naše razmere prav nič zmerna (od 130.000 dolarjev). Vsekakor pa Minima ponuja super navdih za kakovostno bivanje.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kombuča

Les iz kombuče

Morda ste že slišali za 3D natisnjen les, najbrž pa še niste slišali za les iz kombuče! Z njim se je letos na prestižnem tekmovanju James Dyson Award predstavil Gabe Tavas in se po zmagi na ameriških tleh uvrstil še na mednarodni del tega tekmovanja.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_skandinavska_preprostost_in_estetika

Skandinavska preprostost in estetika v malem

Vam je blizu skandinavski slog? Niste edini. Tudi v angleškem podjetju Koto so zaljubljeni v preprostost in estetiko, značilni za arhitekturo daljnega evropskega severa.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Japandi – slog, ki govori dva jezika, razume pa ga cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.