Arhitektove sanje odete v les

Kaj nastane, ko se nekdo z vrhunsko estetsko žilico odloči v bajnem kotičku Nove Zelandije zasnovati svoj sanjski dom, zgrajen večinoma iz lesa? Oglejte si River Retreat, ki ga je zasnoval arhitekt Daniel Smith iz studia Edwards White Architects.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.edwardswhite.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat
Novozelandski arhitekt je lokacijo za svoje domovanje našel v bližini reke Waikato, ki teče skozi čudovito gorovje Hakarimata; ti kraji z osupljivo novozelandsko naravo nikogar ne pustijo ravnodušnega. Njegova ideja je bila zasnovati udoben in razkošen dom, ki ne bo prevelik zalogaj za družinski proračun, poleg tega pa bo imel minimalni vpliv na okolje. Nastala je hiša sodobne zasnove z skupno površino 98 m2, praktično zgrajena le iz dveh materialov: borovine in mavčnih plošč.
Notranjost je snežno bela, vsi dodani aluminijasti in železni elementi so kontrastno črni, tla so iz naravnega lesa, naravni odtenek lesene zunanjosti pa hišo krasno povezuje z okolico. Streha se preko celotne širine hiše nagiba za 20 stopinj, kar daje obiskovalcu pri glavnem vhodu občutek, da je objekt nižji, kot je v resnici. V pritličju sta dve sobi in kopalnica, glavna spalnica je v nadstropju. Ti prostori ležijo pod nižjim delom strehe, medtem ko se dnevna soba in medetaža nahajata pod višjimi stropi.
Kuhinja zavzema osrednji prostor pritličja, iz nje se odpira krasen razgled v okolico. Ker je hiška vseeno manjša, je Daniel pri svoji domiselni zasnovi odlično osmislil več skritih kotičkov, ki družini omogočajo maksimalno izkoriščanje prostora. Si lahko predstavljate, kakšen občutek mora biti denimo v tej kuhinji pripravljati večerjo za družino, obenem pa uživati v razgledu skozi okno, proti reki in zelenemu hribovju v daljavi? Kaj menite, bi takšna lesena hiška lahko predstavljala tudi vaš sanjski dom?
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_river_retreat
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_forestis

Leseno razkošje v objemu Dolomitov

Hotelska mojstrovina Forestis iz osrčja Dolomitov je letošnji prejemnik prestižne nagrade za notranje oblikovanje BIG SEE. Hotel je popolna lokacija za oddih in stik z naravo na razkošni ravni.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi

Leseni dom na štirih kolesih

Neštetokrat je že videna klasična oblika kitarskega ojačevalca: črnega, značilne škatlaste oblike, največkrat iz umetne mase ali odetega v umetno usnje. Pri podjetju Da Capo so se odločili zaplavati proti toku in narediti ojačevalec, ki bo popolnoma odstopil od standardov; poleg svojevrstne oblike je njegova glavna odlika ta, da je narejen iz lesa.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hiša_ob_Vilni

Hiša ob Vilni

Majhno stavbo z nizkim ogljičnim odtisom opredeljujeta minimalen dizajn in maksimalno udobje – tako vsaj zatrjujejo arhitekti studia Utopium s sedežem v litovskem glavnem mestu Vilna, ki so zasnovali prikupno etno kočo. V njej so združili koncept počasnega življenja z minimalizmom.