Prenovljen obrečni pub za nov začetek

Nekoč ena glavnih postojank popotnikov na stičišču rek Ouse in Nidd, ki je bila zaradi gradnje novih cestnih infrastruktur tik pred zaprtjem, je z lanskoletno obnovo dobila  čudovito svežo leseno podobo. V nekoliko opuščeno angleško vasico prenovljeni pub zdaj že privablja nove obiskovalce.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.dematosryan.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
Pub The Alice Hawthorne se nahaja v zgodovinsko bogati srednjeveški vasici na severu Anglije. Ker so cestna omrežja skozi zgodovino skoraj popolnoma nadomestila rečni transport, je vas začela počasi izgubljati prebivalce in obiskovalce. V arhitekturnem studiu De Matos Ryan so si zato s prenovo zadali cilj, da v vas in krčmo vrnejo življenje s pomočjo lesa, moderne arhitekture in trajnostne gradnje. Nastali projekt je eden od zmagovalcev letošnjega prestižnega tekmovanja Wood Awards 2021. Skozi celoten postopek gradnje so projektanti izvedli več konzultaciji z lokalno skupnostjo, saj so želeli spoznati želje in potrebe lokalnih prebivalcev in jih po svojih najboljših močeh tudi izpolniti.
Da bi bila rešitev dolgotrajna in bi poleg obiskovalcev imela od nje korist celotna skupnost, je nekoč priljubljena postojanka potrebovala tako obnovo kot všečno razširitev. Tako je iz starega puba nastala sodobna krčma. Na novo so uredili dvanajst sob, štiri se nahajajo v prvem nadstropju gostišča, osem pa jih obkroža dvorišče. Tudi pomožni objekti so je namreč doživeli prenovo, oblikovalci so vzeli vzgled po konceptu ”clearing in the woods”. Z njim so ustvarili dvorišče, kot nekakšno majhno, tiho in zaprto jaso. Tako kot v gozdu predstavlja stičišče živalim, je urbana različica namenjena seveda ljudem. Nova podoba karakterno sovpada s sosednjimi srednjeveškimi hišami in kmetijami.
Krčma je takšen karakter dobila z lesom, pa tudi uporabo lokalnih materialov, denimo z galvanizirano jekleno kritino. Prenovljen objekt zadošča vsem kriterijem, da ga lahko opredelimo kot ekološko varčen in trajnosten. Zgradba je izredno dobro toplotno izolirana, ima odlično naravno prezračevanje, v sam koncept je integriranih tudi veliko rastlin. Notranjost je obdana z macesnovim lesom in topolovimi vezanimi ploščami. Dekoracije, ki jih najdemo na stenah krčme, pa so prikupni linorezi, ki so jih ustvarili otroci tamkajšnje osnovne šole. Projekt je v vas prinesel svež veter v več pogledih in je dokaz, da je uporaba lesa, prenavljanje, recikliranje in ponovna uporaba velikokrat najboljša okoljevarstvena in oblikovalska rešitev.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_3D
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_boathouse

Popolna harmonija narave in luksuznega bivanja

Besede iz naslova zagotovo odlično opišejo hišo The Boathouse, ki sta jo oblikovalca Liz and Tristan Stone zasnovala in ustvarila z namenom, da postane njun družinski dom. Skupaj z arhitekti so morali objekt zasnovati s čim manjšim poseganjem v naravo. Uspelo jim je še več od tega: z gradnjo so jo postavili v ospredje.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_poslikajte_pohištvo

Kako lahko sami poslikate staro pohištvo

Se strinjate, da najbolj dragoceni pečat dajo interjerju leseni predmeti, ki jih sami obnovimo in oplemenitimo s kančkom fantazije? Poglejte, kaj vse je mogoče ustvariti z malce domišljije in pravimi barvami.