Največja lesena stavba na Islandiji

Trajnostna zgodba iz Islandije: na nekdanjem odlagališču odpadkov v Reykjavíku bodo postavili stavbo Living Landscape, ki se bo s svojimi 26.000 kvadratnimi metri površine ponašala z naslovom največje lesene stavbe na Islandiji! Zasnovali so jo arhitekti studia Jakob + MacFarlane in T.ark, zgrajena bo iz križno lepljenega lesa in imela skoraj ničelni ogljični odtis.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.jakobmacfarlane.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar
Arhitekti francoskega arhitekturnega studia so stavbo Living Landscape (ang.: živa pokrajina) zasnovali z namenom, da skladno z njenim imenom vdahnejo novo življenje temu zelo opustošenemu okolju in postavijo vzgled za druge oblikovalce ter gradbene investitorje.  Stavba bo poustvarila delček pristne narave in ublažila negativne učinke dolgoletnega onesnaževanja tega območja. Načrtovana za gradnjo v letu 2026, bo nudila prostor družinskim stanovanjem, pisarnam in lokalnim trgovinicam, študentskim sobam in sobam za ostarele. S svojim posebnim dizajnom je bila z razlogom ena izmed 49 zmagovalnih projektov na tekmovanju »The Reinventing Cities«, ki so ga razpisali z namenom, da onesnažena okolja preobrazijo v vzgled trajnostne gradnje in razvoja.
 Vsi projekti na tekmovanju so nastali s ciljem doprinosa k izpolnitvi zavez Pariškega sporazuma o podnebnih spremembah. »The Reinventing Cities« je v svojih smernicah spodbujal oblikovalce, da svoje projekte zasnujejo na način, da bo izpust ogljika v okolje čim manjši tako tekom gradnje, kot tudi med uporabo.

Ker so arhitekti bodoče največje lesene stavbe na Islandiji ciljali na ničeln izpust ogljika v ozračje, so se odločili za uporabo križno lepljenega lesa, ki že samo v procesu gradnje zmanjša izpust ogljika za kar 80%. Revitalizacija devastiranega odlagališča je bila prav tako eden izmed osnovnih ciljev projekta.

Na streho so zato  umestili strešni vrt in gojilnico, v osrčje samega kompleksa pa javni zeleni park, v katerem bodo vzpostavili samozadosten ekosistem. Živeti v sožitju z naravo, je nekaj, na kar ljudje velikokrat pozabljamo. Arhitekti studia Jakob + MacFarlane pravijo, da najdejo prav v tem izzive pa tudi smisel in zagon za svoje projekte.

Verjamemo, da bo stavba predstavljala enega od vrhuncev ekološke in trajnostne gradnje z lesom ne samo na Islandiji ampak tudi v svetovnem merilu.

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.

Drzno oblikovanje v lesu: tretje življenje za hrast iz Benetk

Če bi prestolnico Benečije nekoč vzelo morje, kot naj bi nekdaj Atlantido, bi prepoznavna esenca in nesporna slava Benetk še dolgo navdihovali naslednje rodove s prav posebnimi kosi pohištva. Prepoznavno beneško veduto skoraj v celoti držijo nad gladino hrastovi stebri. Le ugibamo, koliko debel jih je nosilo in jih še vedno soustvarja beneško slavo. Zdaj je temu lesu podarjeno tretje življenje v izdelkih prestižnega značaja.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.