Miza iz 5000 let starega hrasta

Na kmetiji na jugozahodu Norfolka so med zemeljskimi deli povsem slučajno našli in izkopali 13-metrsko deblo 5000 let starega črnega hrasta. Iz njega so naredili veličastno mizo s pomenljivim imenom, ki povsem pritiče njegovi zgodbi: »Miza za narod«.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.thefenlandblackoakproject.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_5000_let_stara_miza
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_5000_let_stara_miza
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_5000_let_stara_miza
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_5000_let_stara_miza
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_5000_let_stara_miza

Zgodba izkopanega »Jubilejnega hrasta«, ki je ime dobil po letu odkritja (2012), v katerem je kraljica Elizabeta II. praznovala svoj diamanti jubilej, se je pričela pred petimi tisočletji. Rastel je na območju prazgodovinske vzhodne Anglije, takrat gosto poraščene s temi mogočnimi drevesi. Ko so debla ob naravnih katastrofah padala in se pogrezala v poplavljena gozdna tla, so nekatera v tem odličnem konzervirnem okolju dolga stoletja obstala neopažena in nedotaknjena. Ko so v Norfolku enega od teh prazgodovinskih orjakov odkrili povsem po naključju, se sprva sploh niso zavedali, da so naleteli na neprecenljiv kos zgodovine. 

Hrastovo deblo, ki so ga odkrili, je v dolžino merilo kar 13,2 metra, celotno drevo pa je bilo po mnenju strokovnjakov skoraj trikrat višje od hrastov, kot jih poznamo danes. Iz 13-metrskih desk, ki so jih lesarski mojstri izluščili iz odlično ohranjenega debla, je nastala ena najbolj znamenitih miz v zgodovini – »Miza za narod«. Črna lesena ploskev daje vtis, da lebdi nad elegantnim podnožjem iz brona; les je seveda izjemen, dizajn je odličen. Na prestižnem tekmovanju Wood Awars 2022 je ta edinstveni izdelek prejel prvo nagrado v kategoriji Furniture & Product – Bespoke.

Na eni strani mize je vklesan napis z letnico 2012, v spomin na diamantni jubilej Elizabete II., na drugi strani pa napis z letnico konca izdelave mize, torej 2022, v spomin na platinasti jubilej Njenega veličanstva. Čeprav bo domicil te veličastne mize stolnica Ely na vzhodu Anglije, bo v prihodnjih letih prepotovala velik del Velike Britanije. Navdihujoče zgodbe kot je ta, se ne odvijajo vsak dan. Teh 5000 let nas opominja, da so naša življenja zgolj pike na časovnem traku in na to, da o preteklosti pravzaprav ne vemo prav veliko. Zgodba »Jubilejnega hrasta« in »Mize za narod« pa nas ne približa le zgodovini, ampak tudi naravi in lesu, temu resnično izjemnemu materialu.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_5000_let_stara_miza
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp

Od odpisa do zmagovalnih stopničk

Ko je znamenit zapuščen vodni stolp v zgodovinski vasici Castle Arc na vzhodu Anglije pristal na javni dražbi, so bili zaskrbljeni vaščani prepričani, da bo pristal v rokah trgovcev z odpadnim železom. Na njihovo srečo je stolp odkupil investitor, ki ga je iz podrtije, pripravljene za odpis, spremenil v edinstveni bivalni objekt.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards

Spoznajte absolutnega zmagovalca Wood Awards 2022

Letošnje zlato na prestižnem tekmovanju Wood Awards 2022 je pobral novi jedilniški kompleks v središču študentskega življenja v Cambridgeu. Objekt, ki naj bi z lahkoto dočakal naslednje stoletje, med drugim odlikuje ročno izdelana konstrukcija s tradicionalnimi tesarskimi spoji.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_leseni_zbor

Bi imeli svoj leseni pevski zbor?

Občasno naletimo v pisarni SLOWOODLIFE na leseni izdelek, ki nas prisrčno nasmeji. Eden takih, navdihujoče zanimivih, unikatnih in nenavadnih je The Choir, projekt razvpitega podjetja Teenage Engineering, ki je znano po svojih odbitih idejah.