Marche Vision Market, Japonska

Odprta tržnica Marche Vision Market, ki se nahaja v mestu Taki v prefekturi Mie na Japonskem, je zasnovana po idejah priznanega arhitekta Tomoye Akasake. Prefinjeno zasnovani odprti prostor, ki ga med materiali najbolj karakterizira prav les, se močno razlikuje od tipičnih, prenatrpanih in kaotičnih tržnic, saj združuje estetsko oblikovanje, bogastvo naravnih materialov in pregovorno japonsko funkcionalnost.

Vir/foto: ORGA-Lab; Marché VISON

SLOWOODLIFE_Marche_Vision_Market (6)
SLOWOODLIFE_Marche_Vision_Market (1)
SLOWOODLIFE_Marche_Vision_Market (4)

Posebnost te tržnice je vsekakor njena obsežna in impresivna strehe, navdihnjena z vodnim krogom, ki simbolizira pomembnost dežja in sonca za rast pridelkov. Pri oblikovanju podpornih struktur za streho so iskali navdih iz ponavljajočih se torii vrat pri svetišču Akone Yashiro. Ta vrata simbolizirajo molitve za bogate letine, uspešne ribolove in na sploh dejavnost uspešnih podjetij, kar ustvarja lepo simboliko, saj tržnica spodbuja in prodaja zlasti lokalne pridelke.

Velika streha varujejo odprti prostor, v katerem lahko obiskovalci vzpostavijo pristen stik z naravo in spreminjajočimi se letnimi časi. Celo napušči so izvedeni na način, da omogočajo “dežno zaveso”. Stran objekta, obrnjena proti avtocesti, je opremljena z lesenimi senčili, ki dodajo toplino, minimalizem in vnašajo zmeraj prisotno harmonijo. Te preproste podrobnosti ne le varujejo naravno lepoto regije, temveč spodbujajo trajnostno razmišljanje.

Širše področje objekta, imenovano VISON, v katerem se nahaja Marche Vision Market, je zasnovano z namenom, da ponuja užitek v hrani, počitek, in celo učenje. V VISON-u je denimo urejeno območje z leseno igralno temo, v katerem se lahko otroci o gozdu in drevesih učijo skozi igro, ki vključuje spoznavanje japonske biotske raznovrstnosti.

SLOWOODLIFE_Marche_Vision_Market (5)
SLOWOODLIFE_Marche_Vision_Market (2)

Marche Vision Market uporablja starodavni koncept kmečke tržnice, a ga nadgrajuje z organizacijo kulinaričnih dogodkov, ki spodbujajo skupno rast in postavljajo v ospredje regionalne inovacije. Velikanske strehe objekta simbolizirajo povezavo med nebom in zemljo in ustvarjajo zavetje, ki deluje kot privlačna pokrajina. Zasnova omogoča dinamično poslovanje, zmanjšuje porabo energije in predstavlja edinstveno rešitev za okoljske izzive.

Nenazadnje pa ponuja Marche Vision Market predvsem bogat izbor sveže hrane. Njeno ponudbo sveže hrane in zelenjave dopolnjuje izbor trgovin, ki v katerih nudijo sveže dobrote z zemlje in morja iz okolice Mie, vključno z govedino Matsusaka iz Wakatake, tuno maguro iz prefekture Wakayama in sezonskimi morskimi sadeži, kot sta jastog Ise in morska ušesa iz Ise-Shime. Med stojnicami je tudi Amagoya Nakagawa, ki jo vodijo ama potapljači iz Osatsuja.

Celotno ponudbo tržnice nadzira chef Ryuji Teshima, nagrajen z eno michelinovo zvezdico in seveda lahko tukaj naročite tudi jedi, ki jih bo za vas pripravil Chef Teshima.

SLOWOODLIFE_Marche_Vision_Market (3)
SLOWOODLIFE_Marche_Vision_Market (6)
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_velux_trendi

Living Places – prelomni korak k višji kakovosti bivanja

V današnjem svetu se soočamo z izzivi trajnosti in zdravja, ki zahtevajo inovativne rešitve. V tej luči je pionirski projekt “Living Places”, ki so ga zasnovali in razvili pri Veluxu, skupaj s partnerjema Artelio in EFFEKT, veliko več kot le eksperiment – je prelomni korak v gradbeni industriji, ki nas spodbuja k ponovnemu razmisleku o tem, kako gradimo, živimo in soustvarjamo zdravo okolje za prihodnje generacije.

SLOWOODLIFE_trendi_aleph

Umetnost lesa: čarobna geometrija Alepha Geddisa

Včasih se v življenju srečamo z umetniki, ki ne ustvarjajo le zato, da bi nas očarali s svojimi deli, temveč nas resnično in iskreno navdihnejo. V svetu SLOWOODLIFE smo našli enega takšnih umetnikov v Alephu Geddisu, mojstru rezbarstva in kiparstva, ki je svoje življenje posvetil ustvarjanju z lesom, izjemnim materialom, ki nas vedno znova preseneča s svojo raznolikostjo in globino.

SLOWOODLIFE_tikari_trendi

Večnamenska vrtna soba s cedro na sredini

Da bi zadovoljili potrebe njihove rastoče družine, so naročniki izrazili željo po postavitvi večnamenskega objekta na zadnjem delu njihovega obsežnega vrta. Nastali objekt je edinstven iz dveh razlogov: zaradi dramatične rešetkaste lesene strehe in markantne libanonske cedre kot osrednjega elementa v središču novogradnje