Lesena knjigarna, poslana z neba

Kitajska je tudi na področju arhitekture in oblikovanja že velikokrat pošteno presenetila preostali svet. Med dosežke, ki jih lahko v podporo tej trditvi postavimo v ospredje, vsekakor spada tudi nova sečuanska knjigarna Xinglong Lake Citic.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.muda-architects.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna
Ta posebna stavba je zasnovana tako, da spominja na knjigo, ki je pravkar padla z neba, a še ni popolnoma obležala. Nenavadna ideja – več kot primerna za knjigarno, seveda – se je porodila arhitektom v studiu MUDA Architects, ki so idejo na papirju prelili v fizično obliko oktobra leta 2021. Objekt stoji v mestu Čengdu v kitajski provinci Sečuan. Postavili so ga na robu jezera, njegov sprednji del je zastekljen in delno potopljen v vodo. Streha, oblikovana kot ukrivljena platnica knjige, mimoidočemu opazovalcu na nasprotni strani jezera pričara iluzijo podaljšanja jezera v nebo.
Njena kritina je namreč iz titanovih pocinkanih panelov, ki dajejo videz svetlečih lusk; lesketajoče v soncu odsevajo jezersko površino in jo preslikavajo v neskončnost. Notranjost je estetska in minimalistična. Že omejene steklene površine omogočajo obiskovalcem knjigarne vpogled v jezerski podvodni svet, obenem pa napajajo osrednji prostor z obilico naravne svetlobe. Pomembno vlogo pri ustvarjanju naravnega bivalnega okolja ima les; od mizic in stolov, ki so postavljeni pred velikanska stekla, do prekrasnega stropa, sten in talnih oblog – najdemo ga povsod.
Tudi pri glavnem vhodu, kjer ponuja kontraste grobemu betonu. Prostor omogoča srečanje s knjigami, z ljudmi in s samim sabo: na vsaki strani glavnega prostora se nahajajo velike stopnice, ob katerih lahko v miru prečitamo nekaj strani izbrane knjige, sicer pa najdemo v tem glavnem prostoru še ločen namenski prostor za meditacijo. Verjamemo, da se v takšni knjigarni nikomur ni težko prepustiti navdihu, bodisi dobre knjige, bodisi narave ali arhitekture …
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_hisa_nightingale

Leseni japonski slavček

V Osaki, nekdaj svetovnem središču trgovine z rižem, danes finančnemu središču Japonske, se skriva pristna japonska lesna mojstrovina studia Atsushi Kawanishi. Hiša z imenom Nightingale združuje moderno arhitekturno zasnovo in tradicionalno japonsko znanje obdelave lesa.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_dodo_kombi

Leseni dom na štirih kolesih

Kako se pristna povezanost z lesom poda z modernim nomadstvom – popolnoma svobodno potovati, se vsak dan se zbujati drugje, a vedno v naravnem okolju? Z lahkoto, če imate kombi Dodo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_campers_cabin

Idilična hiška na angleškem podeželju

Vedno več ljudi se odloča za selitev v minimalistične hiške, ki dajejo občutek pristnosti sobivanja z naravo. Našo pozornost je tokrat pritegnila The Climber’s Cabin, ki je rezultat odličnega sodelovanja naročnikov in arhitektov studia AR Design.