Lesena čajnica iz preteklosti

Čajnica z imenom The Relic Shelter je prejemnica kar ducata nagrad za arhitekturo in oblikovanje. Razlog za tak uspeh pa se skriva v združitvi starega in novega, ki je uspela arhitektom kitajskega studia Neri&Hu.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.neriandhu.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica
Ko so arhitekti slišali zahteve ene od njihovih strank, so se najprej pošteno popraskali po glavah; želja je bila, da bi več kot 200 let staro leseno rezidenco dinastije Qing premaknili iz Anhuia vse do Fuzhoua, jo oblekli v popolnoma novo, moderno podobo, pri tem pa ohranili njeno pristnost. V studiu so to vzeli kot izziv; projekt je izpolnil vse, kar si je želela stranka, uspelo pa jim je še več. Moderna stavba, katere srčika je lesena rezidenca, so upravičeno poimenovali urbani artefakt.
V novem objektu domuje moderna čajnica, v njem je tudi več dnevnih prostorov, barov in prostorov za konference. Sodobno novogradnjo zaznamujeta predvsem beton in baker, ki se odlično ujemata s toplim tonom starega lesa. Obiskovalca najprej pozdravi krožno preddverje, ki se razširi v pisarne, vinsko in čajno klet in se na zadnji strani zaključi s poglobljenem vrtom.
V prvem nadstropju sta soba za čajne pokušine in prostor za razstave, v drugem nadstropju pa najdemo prikupen balkon, s katerega lahko obiskovalci zviška opazujejo čudovito leseno rezidenco. Med oblikovalskimi poudarki najdemo kontraste med svetlim ter temnim ter grobim in finim, toploto lesa in svežino drugih materialov. Impresivno ohranitev starega objekta so podprli z odličnim znanjem in tenkočutnim smislom za celoto in dobili povsem novo podobo, ki bo zagotovo navdihovala naslednjih sto in več let.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_knjigarna

Lesena knjigarna, poslana z neba

Kitajska je tudi na področju arhitekture in oblikovanja že velikokrat pošteno presenetila preostali svet. Med dosežke, ki jih lahko v podporo tej trditvi postavimo v ospredje, vsekakor spada tudi nova sečuanska knjigarna Xinglong Lake Citic.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_cedar

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo, ki bi ga imel tudi kralj Salomon

Cedrovino so uporabljali stari Egipčani, oboževali Feničani in častile številne druge civilizacije – kako torej lesa, ki tako lepo diši, ima odlične lastnosti in ustvarja izjemne zgodbe, ne bi cenili danes?
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_the_amp

Zvok svežine

Neštetokrat je že videna klasična oblika kitarskega ojačevalca: črnega, značilne škatlaste oblike, največkrat iz umetne mase ali odetega v umetno usnje. Pri podjetju Da Capo so se odločili zaplavati proti toku in narediti ojačevalec, ki bo popolnoma odstopil od standardov; poleg svojevrstne oblike je njegova glavna odlika ta, da je narejen iz lesa.