Lesena ABBA Arena

Na vzhodu Londona stoji od lanskega leta lesena arena, v kateri lahko obiskovalci s pomočjo napredne tehnologije, ki združuje virtualni in realni svet, uživajo v nesmrtnih melodijah svetovno znane švedske skupine.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.stufish.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesena_abba_arena
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesena_abba_arena
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesena_abba_arena
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesena_abba_arena
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesena_abba_arena

S kapaciteto 3000 ljudi, s 25 metri višine, 360-stopinjskim koncertnim konceptom in 70-metrsko leseno kupolo je ABBA Arena vsekakor izjemen objekt, vreden ogleda vsakega obiskovalca britanske prestolnice. Areno so zasnovali arhitekti studia Stufish, ki postavlja različne objekte za koncerte in dogodke po celem svetu. ABBA Arena je popolnoma razstavljiva jo bodo v prihodnje selili na druge lokacije. Tudi zato so arhitekti uporabili za konstrukcijo masivni les in hibridno jeklo, ki omogoča hitro in enostavno demontažo ter selitev objekta. 

Arena je zasnovana v obliki »neznanega letečega predmeta, ki je pristal na vzhodu Londona« – vsaj tako pravijo oblikovalci. Je heksagonalne oblike; njen vhod krasi ogromen ”ekran” iz macesnovine, na katerem se blešči ironičen logotip skupine ABBA iz LED trakov. Tudi notranjost arene je zasnovana heksagonalno; sedeži, ki iz šestih strani obdajajo plesišče, dajejo sedečemu občinstvu občutek, da je del dogajanja v parterju. Posebnost zasnove je izvedba 360 stopinjskih koncertov, ki zajemajo celoten avditorij in dajejo gledalcem izkušnjo popolne povezanosti s predstavami.

Konstrukcija arene je podprta z jeklom in obložena z dvema slojema izolirnih plošč, kar zagotavlja ne le toplotne, pač pa tudi akustično izolacijo. Notranja struktura iz masivnega lesa ustvarja učinek vertikalnega kroženja znotraj avditorija, sicer pa je iz masivnega lesa tudi avla pred avditorijem, v kateri si lahko obiskovalci privoščijo prigrizek ali kupijo spominke. Arena je svojevrsten vrhunec križanja raznolikih tehnologij, pri čemer daje les kot osrednji gradbeni material dušo temu modularnemu in razstavljivemu objektu. Odlična zasnova in izvedba sta jamstvo, da bomo v prihodnje zagotovo videli še več podobnih projektov.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesena_abba_arena
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_lesena_abba_arena
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_5000_let_stara_miza

Miza iz 5000 let starega hrasta

Na kmetiji na jugozahodu Norfolka so med zemeljskimi deli povsem slučajno našli in izkopali 13-metrsko deblo 5000 let starega črnega hrasta. Iz njega so naredili veličastno mizo s pomenljivim imenom, ki povsem pritiče njegovi zgodbi: »Miza za narod«.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_čajnica

Lesena čajnica iz preteklosti

Čajnica z imenom The Relic Shelter je prejemnica kar ducata nagrad za arhitekturo in oblikovanje. Razlog za tak uspeh pa se skriva v združitvi starega in novega, ki je uspela arhitektom kitajskega studia Neri&Hu.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_villa_kaseke

Estonski leseni turistični raj

Sredi prostranih estonskih mokrišč, kakšnih 45 minut vožnje od Talina, leži letovišče Maidla Nature Resort. Njihova idilična lesena Villa Kaseke ponuja to, kar ceni in išče vedno več ljudi: pravljično lokacijo, odlično arhitekturo in pristen stik za naravo ali samim sabo.