Rastlinska vlakna na dveh kolesih

Uporaba aluminija in drugih za okolje podobno obremenjujočih materialov je že nekaj časa aktualna tematika v krogu okoljevarstvenikov in ekologov pa tudi ozaveščenih športnikov. Izzivu sta sledila oblikovalca Guilherme Pella in Nicolas Rutzen in izdelala kolo izključno iz rastlinskih vlaken.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.guilhermepella.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
Oblikovalca še predobro zavedata, koliko energije in naravnih virov je vsako leto namenjenih za proizvodnjo koles. Njun cilj je bil zamajati do sedaj ustaljeno prakso in zasnovati kolo, ki bo lažje, bolj trpežno in bolj okolju prijazno. Kolo The Astan Bike je narejeno izključno iz naravnih vlaken in rastlinske smole, ki deluje kot lepilo med različnimi komponentami. Da bi ohranila oziroma povečala trpežnost, sta razvila patentiran okvir, ki mu daje moč in odpornost poseben mrežasto strukturiran vzorec.
Posebnost zanimive konstrukcije je še v sposobnosti odličnega absorbiranja sunkov in udarcev, kar posledično prinaša bolj udobno vožnjo. Asimetričen vzorec okvirja spominja na organsko mrežo drevesnih korenin, kar je še en svojevrsten poklon naravi. Če pobližje pogledamo okvir, katerega konstrukcija je izrezana s pomočjo laserske tehnologije, lahko opazimo, da sta oblikovalca poskušala posnemati videz metuljevih kril. Že tako impresivno inženirsko zasnovo kolesa vsekakor nadgradi estetska komponenta – podoba s pridihom elegance in brezčasnosti.
The Astan Bike tehta pomenljivih 4,5 kg. Po raziskavah, ki so jih opravili raziskovalci na univerzah v Santa Katarini, Sao Carlosu in Sao Paulo, je proces za njegovo izdelavo 95% bolj trajnosten kot je pri primerljivih kolesih iz aluminija in ogljika. Dokazan torej vrhunski primer dobre prakse zmanjševanja našega vpliva na naravo in prav veselimo se trenutka, ko se bomo nanj ali kakšen podoben izdelek – kajti sledili mu bodo zagotovo še mnogi – zavihteli tudi mi.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_astan
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_top_ideje_2021

Nov veter ustvarjalnosti – Top Ideje 2021

Oranžno vetrnico Gospodarskega razstavišča že vrsto let simbolično poganja tudi oblikovalski dogodek Top ideje, ki postavlja v  ospredje zavedanje ustvarjalnega kapitala mladih. Pri SLOWOODLIFE želimo podpreti razstavo in borzo kreacij mladih in obetavnih kreativcev, ki v minulem obdobju zaradi korone ni prišla do ljudi. Zato z veseljem predstavljamo kreativne ideje oblikovalcev, arhitektov in rokodelcev in jim obenem želimo uspešne prve korake v poslovni svet oblikovalske industrije. Vir fotografij je arhiv proizvajalcev.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_najvecja_stavba

Največja lesena stavba na Islandiji

Trajnostna zgodba iz Islandije: na nekdanjem odlagališču odpadkov v Reykjavíku bodo postavili stavbo Living Landscape, ki se bo s svojimi 26.000 kvadratnimi metri površine ponašala z naslovom največje lesene stavbe na Islandiji! Zasnovali so jo arhitekti studia Jakob + MacFarlane in T.ark, zgrajena bo iz križno lepljenega lesa in imela skoraj ničelni ogljični odtis.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_minima

Avstralska montažna hiška Minima

Minimalistično zasnovana montažna hiška Minima iz križno lepljenega lesa ima minimalni vpliv na okolje in na zgolj 20 m2 površine izžareva znan oblikovalni slog japandi.