Dom, ustvarjen za srečno življenje

Ali smo lahko zaradi doma srečnejši? Ali lahko prostore oblikujemo tako, da se bomo v njih dobro počutili? Lahko ustvarimo boljše domove, v katerih bomo ne samo živeli, temveč tudi uspevali? Če vprašate Dance, je odgovor na vsa ta vprašanja – da. Našli ga boste v njihovi filozofiji hygge.

Besedilo: Meik Wiking / iz nove knjige MOJ HYGGE DOM / Fotografije: JYSK

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge

Hygge je umetnost ustvarjanja prijetnega vzdušja. Gre za to, da se družimo z ljudmi, ki jih imamo radi; gre za občutek, da smo na varnem, zavarovani pred svetom in da si lahko dovolimo, da nam ni treba paziti na nevarnosti. Lahko se brez konca pogovarjamo o majhnih ali velikih stvareh v življenju – ali smo tiho in se samo dobro počutimo v družbi drug drugega – ali pa smo preprosto sami in uživamo ob skodelici čaja. Gre za občutek domačnosti.

Pri hygge gre za to, kako hišo spremenimo v dom – v prostor, v katerem nam je udobno in smo povezani. Če želimo oblikovati dom po načelih hygge, pomeni, da si zamislimo, katere dejavnosti, ki bi pozitivno delovale na vaše dobro počutje, lahko potekajo v domu, potem pa oblikujemo življenjski prostor tako, da se to lahko zgodi.

 

DANSKI PRINCIP, KI POSTAJA SVETOVNI FENOMEN

Za Dance je dom sedež hygge. Dom ni samo prostor, v katerem se sproščamo in si polnimo baterije, na Danskem je dom tudi najpomembnejši kraj družabnega življenja. V nasprotju z drugimi državami, v katerih se kultura druženja dogaja predvsem v barih, restavracijah in kavarnah, imajo Danci raje hjemmehygge (domači hygge). Morda je tako zato, ker je hoditi ven na Danskem razmeroma drago ali ker so Danci po navadi introvertirani in se bolje počutijo doma. Pred kratkim pa je hygge postal tudi svetovni fenomen. Vsako leto v globalnem poročilu o sreči predstavijo seznam ravni sreče po svetu. Pet nordijskih držav: Danska, Švedska, Norveška, Finska in Islandija je po navadi na vrhu. Zato se povečuje zanimanje za kulturo in način življenja v skandinavskih državah, na primer za danski hygge.

NAJBOLJŠE MOŽNO OKOLJE ZA DOBRO POČUTJE

Pri danskem oblikovanju je osnovno vprašanje, kako prostor, v katerem živimo, spremeniti v najboljše možno okolje za naše zdravje in dobro počutje. Naši domovi so območja, kjer imamo nadzor in najdemo udobje in varnost. Dom je kraj, kjer se povezujemo z osebami, ki jih imamo radi, in kjer se upamo sprostiti. To je kraj, kjer si napolnimo baterije in dobimo energijo, ki jo potrebujemo, da se spet spoprimemo s svetom. V svetu, za katerega se včasih zdi, da postaja vse bolj turbulenten, kaotičen in stresen ter zahteva vse več naše pozornosti, so naši domovi kraji, v katerih poiščemo zavetje. Kako ustvarjamo prostore in kraje, ki vplivajo na naše dobro počutje? Kako izboljšamo kakovost življenja s pomočjo arhitekture, osvetlitve, dekorja in pohištva? Ali lahko načrtno oblikujemo svoje bivalno okolje za srečno življenje? Hygge ponuja v ta namen številne zelo uporabne nasvete.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge

DROBNA ORODJA VELIKIH RAZSEŽNOSTI

Rastline dodajo življenje. Knjige ponujajo raziskovanje in kontemplacijo. Preproge in slike dodajajo toplino in teksturo in spreminjajo zvok glasov v glasove skrivnosti, ki si jih izmenjujejo ljubimci. Zato zamenjajte edino svetilko, ki visi na stropu, z žepi svetlobe, ki vas vodijo v najboljše kotičke. Tisto na stropu uporabite za splošno osvetlitev prostora. Sicer pa izberite stropne ali stenske svetilke s senčnikom iz stekla ali redke tkanine. Svetilka na tleh ob zofi bo šepetala: »Pograbi knjigo s police in se mi pridruži.« Druga svetilka na leseni mizi s starinskim pisalnim strojem bo vabila, da pridete bliže in se igrate. V kotu bo globus pritegnil pogled in buril domišljijo.
Če ima vsak element v prostoru nalogo, da povečuje hygge, je lahko popoldne v njem pravo razvajanje.

 V OSPREDJU: ZASEBNOST IN NAMEMBNOST

Hygge dom ponuja različne vrste zasebnosti. Zasebnost ne pomeni samo tega, da je človek sam; je priložnost za nadzor nad dostopom do nas. Včasih smo razpoloženi za druženje, včasih pa smo raje sami. Je čas za interakcijo in je čas za introspekcijo. 

Poskrbite, da bo obstajal prostor, kamor boste lahko šli, odvisno od tega, kako boste razpoloženi. To velja tako za notranjost doma kot tudi za zunanji prostor. Če imate velik prostor, boste vanj vnesli več hygge, če boste v njem ustvarili občutek več območij. Razmislite, za katere dejavnosti in razpoloženja mora poskrbeti prostor, potem pa ustvarite območja za zadovoljevanje teh potreb. Morda eno za druženje in prehranjevanje ter eno za branje in občutek udobja in zavetja.

ZA VEČ UŽIVANJA – VEČ MEHKOBE

Za povečanje udobja dodajte svojemu domu mehkobo in ustvarite prostor, v katerem se bo vaša družina ali skupina vaših prijateljev lahko ‘pocrkljala’. Če se v nekaj lahko zavijete ali vam je udobno sedeti na tistem, je to hygge. To pomeni blazine, odeje in preproge. Blazine niso samo za na zofo. Daste jih lahko na trde stole, da bodo mehkejši, ali pa uporabite blazine na tleh. Če se v nekaj lahko zavijete ali vam je udobno sedeti na tistem, je to hygge. To pomeni blazine, odeje in preproge. Blazine niso samo za na zofo. Daste jih lahko na trde stole, da bodo mehkejši, ali pa uporabite blazine na tleh.

ODLOČILNA ZA HYGGE DOM JE …

Menda na vrednost nepremičnine odločilno vplivajo tri stvari: lokacija, lokacija in lokacija. Ko pa gre za hygge dom, so odločilne tri druge stvari: osvetlitev, osvetlitev in osvetlitev. Če v domu uporabljate naravno svetlobo ali ga preuredite tako, da čim bolj izkoristite svetlobo, ki jo imate na voljo, zmanjšate potrebo po umetni svetlobi, to pa je dobro tako za denarnico kot za planet. Zato poskrbite, da boste vedno imeli prostor za branje ob oknu.

Sončna svetloba je za dobro počutje tako pomembna, da si je to vredno zapomniti, ko načrtujete in opremljate dom. Če boste pohištvo namestili blizu okna, bo vpijalo sončne žarke. V okolju, kjer imate popoln nadzor, lahko načrtujete tako, da upoštevate celo pot sonca. Moja delovna miza je denimo ob oknu, kjer v prostor prihajajo žarki vzhajajočega sonca, večerjamo pa v prostoru, kjer v hišo prihaja svetloba zahajajočega sonca. Morda posnemajte svojo mačko. Če je v prostoru pas svetlobe, se usedite tja. Ali boste predli ali ne, je vaša odločitev.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge
SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge

IZBERITE POHIŠTVO GLEDE NA VELIKOST PROSTORA

Če v majhen prostor namestite veliko zofo, bo soba videti natrpana, pa če se še tako trudite, da ne bi bila. Zato dobro izmerite prostor in razmislite o manjših zofah. Izberite modularne zofe, ki imajo več delov in jih boste lahko sestavljali tako, da bo to najbolj ustrezalo vašemu prostoru. Takšne zofe so dobra izbira tudi zato, ker jih po stopnicah laže spravite v stanovanje. Ne razmišljate samo o kvadratnih metrih – razmišljate o kubičnih metrih. Ali lahko police namestite više ob steni? Ali lahko otroško posteljo dvignete od tal in tako pridobite igralno površino pod njo?

 

Kaj pa če bi neizkoriščeni prostor pod stopniščem preuredili v čudovit igralni kotiček v slogu Harryja Potterja? Na Instagramu ne manjka navdihov, kako lično shraniti stvari. Če iščete genialne ideje, priporočam, da prebrskate #storageideas.

KAJ JE TISTO, KAR PRINAŠA VESELJE IN DOBRO ŽIVLJENJE

Ustvarjati hygge dom pomeni razumeti, da za srečo ni treba nujno imeti veliko denarja. Pomeni naučiti se razlikovati med tem, kar imamo, in tem, kako se počutimo. Hygge lahko začutimo povsod in vsak lahko čuti hygge, zato bodite pozorni na to, kdaj vam dejavnosti prinašajo veselje in so zastonj ali poceni. 

Pri hygge gre za dobro življenje za malo denarja in za uporabo svojega prostora za življenje, ne pa za shranjevanje krame. Hygge je tisto, kar vašo hišo spremeni v dom. Hygge dom je prostor, ki zagotavlja povezanost, občutek skupnosti. Je kraj, kjer ste obdani z ljudmi, ki vas dobro poznajo in podpirajo. Hygge dom je družaben dom, ali če se izrazim z besedami velikega Ralpha Walda Emersona: »Okras hiše so prijatelji, ki jo obiskujejo.« Naš dom je zbirka našega življenja. Kaže, kdo smo in kje smo bili. Moral bi nas opominjati na naše odlike in na to, na kar smo lahko ponosni. Dom je zakladnica spominov in zgodb o nas. Hygge dom ima osebnost – ljudem kaže, kdo ste.

Iz nove knjige Meika Wikinga MOJ HYGGE DOM.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_hygge

Meik Wiking
MOJ HYGGE DOM
Založba Učila, 2023

Meik Wiking je avtor, ki je zaslužen za popularizacijo koncepta hygge. Leta 2013 je v Köbenhavnu na Danskem ustanovil prvi Inštitut za raziskovanje sreče na svetu, nato pa s pridobljenimi spoznanji napisal tri knjige – svetovne prodajne uspešnice, ki so jih prodali v več kot dveh milijonih izvodov: Hygge: umetnost dobrega življenja po dansko, Lykke in Umetnost ustvarjanja spominov.

V najnovejši knjigi Moj Hygge dom nam Meik pove, kako s prostorom, osvetlitvijo in dizajnom spremeniti prostor, v katerem živimo, v dom, v katerem se počutimo udobno, varno in zadovoljno. Navdahnjen z danskim dizajnom in tradicijo nas uči, kako domovanje spremeniti v varen pristan in kako v njem živeti kot najsrečnejši ljudje na svetu (Danci). Ne glede na to, koliko prostora imate ali kakšen je vaš proračun, Meik opisuje, kako lahko uporabite svetlobo, barvo in prostor, da proslavite dansko tradicijo in ustvarite svoj srečen dom.

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_vodni_stolp

Od odpisa do zmagovalnih stopničk

Ko je znamenit zapuščen vodni stolp v zgodovinski vasici Castle Arc na vzhodu Anglije pristal na javni dražbi, so bili zaskrbljeni vaščani prepričani, da bo pristal v rokah trgovcev z odpadnim železom. Na njihovo srečo je stolp odkupil investitor, ki ga je iz podrtije, pripravljene za odpis, spremenil v edinstveni bivalni objekt.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_zmagovalec_wood_awards

Spoznajte absolutnega zmagovalca Wood Awards 2022

Letošnje zlato na prestižnem tekmovanju Wood Awards 2022 je pobral novi jedilniški kompleks v središču študentskega življenja v Cambridgeu. Objekt, ki naj bi z lahkoto dočakal naslednje stoletje, med drugim odlikuje ročno izdelana konstrukcija s tradicionalnimi tesarskimi spoji.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_leseni_zbor

Bi imeli svoj leseni pevski zbor?

Občasno naletimo v pisarni SLOWOODLIFE na leseni izdelek, ki nas prisrčno nasmeji. Eden takih, navdihujoče zanimivih, unikatnih in nenavadnih je The Choir, projekt razvpitega podjetja Teenage Engineering, ki je znano po svojih odbitih idejah.