Hiša kačjih pastirjev, Argentina

Lesena mojstrovina, zasnovana v studiu Berson-Sardin, je izjemen arhitekturni projekt, ki se nahaja v delti reke Paraná. Dokončana leta 2023, predstavlja čudovit primer harmoničnega združevanja bivalnih prostorov z naravnim okoljem. Potopljena v vrbov gozd in dvignjena na hodulje, ki jo zaščitijo pred pogostim naraščanjem vodostaja, je videt kot sedeči kačji pastir.

Vir: www.berson.com.ar
Foto: Albano García; www.berson.com.ar 
Projektiranje: Berson-Sardin
Lokacija: delta reke Paraná
Pokrita površina: 95 m²
Izvedba: 2023

SLOWOODLIFE_hiša_kačjih_pastirjev
SLOWOODLIFE_hiša_kačjih_pastirjev
SLOWOODLIFE_hiša_kačjih_pastirjev

Navdihnjena z modrostjo ljudske arhitekture, uporablja les kot glavni konstrukijski material. Arhitekti so z njo ustvarili senčne prostore, ki se brezhibno zlivajo s krajino delte. Oblikovanje odraža preprostost in iznajdljivost lokalne, anonimne arhitekture, ki je reinterpretirana s sodobno geometrijo. Celotna struktura je zasnovana kot galerija senc, s prečnimi zračnimi tokovi, ki se prilagajajo vročim poletjem.

Z bivalno površino 95 m² je hiša sestavljena iz več ločenih, skrbno izdelanih, lesenih konstrukcij z domišljeno avtonomijo. Zasnovana je kot premišljena celota in povezana brez odvečnih ali manjkajočih delov. Z zasnovo izžareva tako rustikalnost kot eleganco. Les je obdelan le minimalno, kar še poudarja naravno lepoto tega materiala.

Hiša Kačjih Pastirjev ponuja popolno povezanost z naravo in je primer odličnega ekološkega oblikovanja. Tri telesa, ki sestavljajo hišo, se dvigajo iz lesene nosilne konstrukcije in se zdijo, kot da lebdijo v praznini. Stropovi in leseni strukturni deli poudarjajo estetsko zasnovo, velika okna omogočajo široke panoramske razglede na okoliško pokrajino. Hiša je zasnovana tako, da omogoča intenziven dialog z naravo, hkrati pa zagotavlja udobno in trajnostno bivanje.

SLOWOODLIFE_hiša_kačjih_pastirjev
SLOWOODLIFE_hiša_kačjih_pastirjev

Celoto osmišljajo trije med seboj povezani nivoji, od katerih prav vsak ponuja edinstveno bivalno izkušnjo. Na nivoju terena je prostor opremljen s senčnim vrtom, lesenim podom in paragvajskimi visečimi mrežami. Ta nivo služi kot hladno zavetje v najtoplejših dneh, ko se ob naraščanju reke spremeni v vodno pokrajino. S svojo tesno povezanostjo z naravnimi cikli predstavlja neposredno komunikacijo z naravo, zemljo in vodo. Na vmesnem nivoju je osrednje bivalno območje, kjer potekajo vsakodnevne dejavnosti. Horizontalni prostor je vizualno močno povezan z okolico, kar ustvarja občutek lebdenja sredi vrbovega gozda. Ta etaža ponuja udobno bivanje in obilje naravne svetlobe.

Zgornji nivo je namenjen kontemplaciji in meditaciji. Ponuja panoramski pogled na daljno obzorje in omogoča miren prostor za razmislek ter povezavo z naravo na globlji ravni. 

Stene so večslojne, nosilna konstrukcija je prostostoječa in brez toplotnih mostov, okna pa so hermetično zatesnjena z dvojno zasteklitvijo. To ustvarja učinkovito izolacijo, ki prispeva k energetski učinkovitosti hiše. Prečni zračni tokovi in galerijsko zasnovana notranjost omogočajo naravno prezračevanje in hlajenje ter koriščenje naravnih virov za ogrevanje in osvetlitev.

Za toploto poskrbijo kamini na drva, za ogrevanje vode pa sončni kolektorji. Celotna konstrukcija je obdelana brez sintetičnih barv in lakov, kar zmanjšuje vpliv na okolje. Tehnika žganja lesa je uporabljena za zaščito lesenih površin in zmanjšanje potrebe po vzdrževanju.

Hiša Kačjih Pastirjev je arhitekturna mojstrovina, nudi udoben bivalni prostor in izraža globoko spoštovanje narave. Njena zasnova in uporaba lesa tvorita edinstveni trajnostni projekt in obenem prepričljiv navdih za vse, ki cenijo harmonijo z naravnim okoljem.

SLOWOODLIFE_hiša_kačjih_pastirjev
SLOWOODLIFE_hiša_kačjih_pastirjev
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_velux_trendi

Living Places – prelomni korak k višji kakovosti bivanja

V današnjem svetu se soočamo z izzivi trajnosti in zdravja, ki zahtevajo inovativne rešitve. V tej luči je pionirski projekt “Living Places”, ki so ga zasnovali in razvili pri Veluxu, skupaj s partnerjema Artelio in EFFEKT, veliko več kot le eksperiment – je prelomni korak v gradbeni industriji, ki nas spodbuja k ponovnemu razmisleku o tem, kako gradimo, živimo in soustvarjamo zdravo okolje za prihodnje generacije.

SLOWOODLIFE_trendi_aleph

Umetnost lesa: čarobna geometrija Alepha Geddisa

Včasih se v življenju srečamo z umetniki, ki ne ustvarjajo le zato, da bi nas očarali s svojimi deli, temveč nas resnično in iskreno navdihnejo. V svetu SLOWOODLIFE smo našli enega takšnih umetnikov v Alephu Geddisu, mojstru rezbarstva in kiparstva, ki je svoje življenje posvetil ustvarjanju z lesom, izjemnim materialom, ki nas vedno znova preseneča s svojo raznolikostjo in globino.

SLOWOODLIFE_tikari_trendi

Večnamenska vrtna soba s cedro na sredini

Da bi zadovoljili potrebe njihove rastoče družine, so naročniki izrazili željo po postavitvi večnamenskega objekta na zadnjem delu njihovega obsežnega vrta. Nastali objekt je edinstven iz dveh razlogov: zaradi dramatične rešetkaste lesene strehe in markantne libanonske cedre kot osrednjega elementa v središču novogradnje