DIY: leseno

e-kolo

Verjetno ste opazili, da je popularnost e-koles v zadnjih treh letih strmo narastla. To je odlično izkoristila oblikovalka Evie Bee: po navdihu oldtimer motorjev je oblikovala leseno e-kolo Electraply, ki si ga lahko po njenih navodilih vsakdo sestavi kar sam.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.eviebeedesigns.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
V letu 2020 je prodaja e-koles samo na ameriškem trgu narastla za kar 137 %, pri čemer ameriški trg ni nobena izjema, saj so e-kolesa postala izjemno popularna po celem svetu. Tudi svetovno priznana oblikovalka Evie Bee si je želela e-kolo in se odločila, da si ga izdela kar sama. Da bo res nekaj posebnega, je uporabila les. Kolo je zasnovala po izgledu oldtimer motorjev ali ”Cafe racers”, kot jim pogovorno rečemo. Njihov klasičen in brezčasen videz je skozi moderno interpretacijo elegantno prenesla na svoja e-kolesa.
Ker je sama velika ljubiteljica lesa, ji je projekt ponudil odlično priložnost, da preizkusi svoje sposobnosti oblikovanja tega materiala in snovanja novih dizajnov, hkrati pa izpolni dolgoletno željo, da postane lastnica e-kolesa. Njeno e-kolo nosi ime Electraply, v katerem se skriva namig, da je po večini izdelano iz vezane plošče; tam, kjer je bila potrebna močnejša konstrukcija, pa jo je okrepila z nerjavečim jeklom. Kolo poganja elektromotor, ki mu omogoča, da dosega hitrosti do 45 kilometrov na uro. Prednosti njenega kolesa so nižja cena, posrečen dizajn in trajnostna izvedba, saj je z izborom materiala okolju bolj prijazno od e-koles, zasnovanih pri velikih proizvajalcih.
Evie je z namenom, da bi bilo kolo čimbolj dostopno širši javnosti, napisala dve brošuri z navodili za gradnjo, ki ju lahko najdete na njeni spletni strani. Izdelava na trenutke morda res zahteva nekoliko več tehničnega znanja, a je prav zato lahko odličen izziv za domače mojstre, ki se radi lotijo DIY projektov. V pravi poplavi e-koles je prav fino videti, da kakšen oblikovalec ustvari okolju docela prijazno in za povrh dostopno kolo, ki mu ne manjka funkcionalnosti, hitrosti in estetike.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

Od stare angleške kmetije do zgleda sodobne bivanjske arhitekture

Novogradnja, postavljena na temeljih stare lesene kmetije na angleškem podeželju, je ambiciozen projekt sodobnega dizajna, ki na svojstven način poveličuje les. Da je urejena po visokih trajnostnih standardih in se obenem lepo umešča na angleško podeželje, gre zasluga lastniku, investitorju in arhitektu – vse v eni osebi.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon

RaveOn, cedrovina v objemu hrasta

Leta 1956 sta Teksaška arhitekta Fehr in Granger zasnovala hišo, postavljeno poleg nasada posebne vrste hrasta, ki mu Američani pravijo Cathedral Live Oakin in je pravzaprav državno drevo Gruzije. Veličasten objekt, postavljen v to slikovito naravno okolje, je bil že takrat zgrajen po večini iz lesa in stekla, z leti pa je seveda izgubil del prvotnega sijaja. Šest desetletij kasneje je hišo doletela navdihujoča preobrazba.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_japandi

Japandi – slog, ki govori dva jezika, razume pa ga cel svet

Naravna toplina lesa je spoštovana tako v japonskem kot v danskem dizajnu. Prav zaradi lesa sta oba sloga, združena v japandiju, izjemna sostanovalca.