Dom s pridihom moderne gorske koče

Zasnova stanovanjske hiše lahko bolj ali manj inovativno sledi urbanističnim in prostorskim omejitvam. Bežen pogled na primestno pozidavo individualnih stanovanjskih hiš, ko se peljemo po kakšni od takih sosesk, kaže na to, da je na podlagi enakih pogojev gradnje mogoče zasnovati zelo raznovrstne objekte.

Tekst: Martin Starc
Foto: Blaž Zupančič
Januar 2021

SLOWOODLIFE_jasna_ariana

Postanek na dvorišču je enak znanemu prijetnemu občutku, ki nas prežame, ko po naporni hoji uzremo končno destinacijo.

SLOWOODLIFE_jasna_ariana
SLOWOODLIFE_jasna_ariana
SLOWOODLIFE_jasna_ariana
SLOWOODLIFE_jasna_ariana

Nekateri so postavljeni po meri prostora, ki mu pripadajo, drugi iz teh meril grobo štrlijo, tretji pa so drugačni ravno toliko, da nam zaradi njih zastane pogled. Pogled na skladno in lepo oblikovan objekt človeka ne pusti ravnodušnega. Čeprav »imajo vsake oči svojega malarja«, so nekatere oblikovalske in načrtovalske norme univerzalne. Bolj ali manj intenzivno jih zazna tudi neuko oko. Taka je tudi hiša v Šujici. S svojo nekoliko posebno zasnovo pritegne pogled še takega brezbrižneža, saj se že na prvi pogled vidi, da gre za hišo, ki ima svoj značaj. V kompozicijo poleg stanovanjske hiše sodi še pomožna lopa, ki skupaj s prostornim vrtom ustvarja domačno bivalno okolje. K prijetnemu občutku domačnosti, ki nas ob pogledu na hišo nehote prevzame, veliko pripomore lesena oplata, ki v večji meri obdaja oba objekta. Ta ukrojeni, a še vedno divji element narave, s katerim smo kot bitja povezani že zelo dolgo, očitno sproži tisto, kar v podzavesti povezujemo z zavetiščem; varnost; toplino … Čeprav gre za predmestje prestolnice, je postanek na dvorišču te hiše primerljiv z zadovoljstvom, ki ga poznamo, ko se po naporni hoji znajdemo pred pragom gorske koče. 

 

Toplina in vonj lesa, ki ju zaznamo že zunaj, nas nezadržno vabita v svoje zavetje. Ko vstopimo, nam prostor k dosledni izvedbi tega koncepta sam pritrdi. Samo po sebi se razume, da popotne čevlje zamenjamo za copate.

Enostavnost življenja

Notranjost objekta je nadaljevanje zgodbe o lesu v najrazličnejših pojavnih oblikah. Vgrajen je v leseni stropni opaž pobeljen z belo lazuro, lesene deske ščitijo tla, v nadstropje nas vodi leseno stopnišče. Še tisti konstrukcijski elementi, ki so zaradi gradbeno fizikalnih zahtev betonski, so obdelani na način, da odslikavajo teksturo lesa. V nadstropju so spalni prostori in prostor s plezalno steno, ki se zaključi v slemenu strešne konstrukcije. Tam je v manjši niši, namenu primerno, prostor za skupna ležišča. Tudi unikatni deli pohištva so leseni. Zato ni naključje, da prav vsi prostori odslikavajo tisto pristno domačnost. Tudi naključnemu obiskovalcu se zdi, da bi to lahko bil na neki način njegov dom. Samo po sebi se zdi logično, da se prisede k prostorni mizi in posreba skodelico čaja.

Ob tem se pogledi zazrejo v prostorne okenske odprtine, ki premišljeno kadrirajo okoliško krajino s poraslim hribovjem in že nas iz varnega gorskega zavetišča hipoma premakne nekam v brezmejna gozdna prostranstva.  Želja naročnice je bila, da hišo sestavljajo naravni materiali, da ne zasede preveč dragocenega prostora in da je njeno vzdrževanje poceni. Premišljene želje so uresničene z izbiro lesenega skeleta, ki ga ščiti že omenjeni surovi leseni opaž, kompaktne tlorisne zasnove, ki prostor poišče v višino na račun širine in pri tem ustvari niz manj konvencionalnih prostorov, ki so uporabljeni premišljeno. Zadnji pogoj izpolnjuje nizkoenergijska zasnova z načeli pasivne gradnje. Bela pločevina, ki ščiti strešne dele konstrukcije, je logična izbira, ki zaokroža idejo stavbe kot prijetnega zavetišča.

Hiša v Šujici je hiša mnogih občutij. Uličnim radovednežem vzbuja pozornost, obiskovalcem prijetne občutke, prebivalcem pa, da lahko sami izbirajo med toplino doma, varnim zavetjem ali drzno avanturo.

SLOWOODLIFE_Jasna Ariana Starc

Jasna Ariana Starc, u. d. i. a.
»Vsa leta moje samostojne projektantske poti sledim enakemu pristopu k delu. Naročnike že v fazi povpraševanja povabim na obisk v svoj dom, avtorsko zasnovano leseno skeletno pasivno hišo, z namenom, da jim predstavim zakonitosti tovrstne gradnje. Pomembno se mi zdi, da naročniki spoznajo način bivanja v živo, sama pa na podlagi poglobljenega pogovora začutim, kakšne so njihove želje in pričakovanja. Šele potem sledi dogovor o morebitnem sodelovanju. Glede na to, da so moji projekti praktično izključno povezani z izdelavo individualnih stanovanjskih hiš, ki za večino mojih naročnikov predstavljajo najpomembnejši življenjski projekt, se mi zdi ključno, da znaš poslušati in slišati investitorja. Arhitekturna rešitev je potem logična posledica tega procesa. Tudi hiša v Šujici je nastajala na tak način. S tem, da je bil pri tej hiši snovalski proces mogoče še nekoliko bolj dinamičen, saj je šlo za mlade naročnike, katerih predstave o hiši so bile manj omejujoče.«

DATA-teka
Ime projekta: Hiša v Šujici
Avtor projekta: Jasna Ariana Starc, ARHITEKTURA STARC
Sodelavci: Ana Šušteršič in Jernej Valenčič
Investitor: zasebni
Lokacija: okolica Ljubljane
Leto načrtovanja/ izvedbe: 2010–2011/ 2011–2013
Bruto kvadratura: 190,2 m2, neto kvadratura: 147,5 m2, parcela (m2): 620 m2
Pozidana površina (m2): 100,40 m2
Statika: Piring Vojko Pirjevec, s. p.
Elektro instalacije: Biro Lovšin, d. o. o.
Strojne instalacije: KALKEM, d. o. o.
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: TESARSTVO KREGAR, s. p., in STAVBARSTVO ŽERJAL, s. p.
Izdelovalec notranje opreme: Mizarstvo Ravnohrib in Anže Košir
Izdelovalec stopnic: LESENE STOPNICE FRANK, s. p.
Dobavitelji stavbnega pohištva: Marles, d. o. o., in Velux, d. o. o.
Vhodna vrata: INT vrata, d. o. o.
Dobavitelj strešne kritine: Prefa, Fili Stahl, d. o. o., Boštjan Kraševec, s. p
Dobavitelj izolacijskega materiala: Steico
Dobavitelji hišne tehnike:
toplotna črpalka zrak–voda: Viessmann, OGREVANJE ŠKRBEC, d. o. o.
prezračevanje z rekuperatorjem: Paul, OGREVANJE ŠKRBEC, d.o. o.
sprejemniki sončne energije: Sonnenkraft
zbiralnik deževnice/ mala biološka
čistilna naprava: Tims
Poraba energije po PHPP: 18 kWh/(m2a)
Celotna investicija: 210.000 eur
Pridobljena nepovratna spodbuda Eko sklada: 22.500 eur

SLOWOODLIFE_jasna_ariana
SLOWOODLIFE_jasna_ariana
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_strokovno_v_lesu_innorenew

Holistični dizajn visokih lesenih zgradb

Stavbo InnoRenew CoE so zasnovali in sprojektirali strokovnjaki inštituta, ki se ukvarja z različnimi področji gradnje. S tesnim sodelovanjem so uskladili vse detajle in rešili vrsto težav, ki so se pojavile ob snovanju in gradnji. Z več kot sto senzorskimi mesti bodo projektne predpostavke merili tudi skozi življenjsko dobo stavbe, ugotovitve pa bodo prispevale k načinu, kako bomo podobne stavbe gradili v prihodnosti.
SLOWOODLIFE_strokovno_v_lesu_CBD

Na gradbišču največjega trajnostnega projekta pri nas

Gradnja šestih lesenih štirinadstropnih blokov, lociranih v zelenem delu Celja, je trenutno največji trajnostni projekt pri nas. Dva bloka že stojita, preostali štirje pa bodo dokončani v drugi fazi projekta, ki je pogojen z okoljskimi določili. O tem, kako nastaneta taka lesna konstrukcija in zgradba, smo se pogovarjali dr. Brunom Dujičem iz projektantskega biroja CBD, ki je bil zadolžen za konstrukcijsko zasnovo in statiko tega projekta.