Univerza na Primorskem vodi evropsko mrežo za trajnostno gradnjo

21. 12. 2023

Koper

Univerza na Primorskem

Evropska komisija je razglasila vseevropski konzorcij Akademije novega evropskega Bauhausa (New European Bauhaus Academy – NEBA), ki ga vodi Univerza na Primorskem in ga sestavlja 14 partnerjev iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske, za edinega zmagovalca razpisa za ustanovitev Akademije Novega evropskega Bauhausa (NEB Academy). To je vodilna pobuda evropskega leta spretnosti, ki poudarja pomen usposabljanja ter vseživljenjskega učenja za razvoj potrebnih spretnosti, tudi za zeleni in digitalni prehod.

Akademija Novega evropskega Bauhausa (NEB Academy), ki jo je predsednica Ursula von der Leyen napovedala novembra 2022, je ustanovljena z namenom spodbujanja novih znanj in spretnosti na vseh ravneh gradbeništva. Osredotočala se bo na vrednote NEB, kot so trajnost, estetika in vključenost, ter s pospeševanjem krožnega biogospodarstva podpirala izvajanje evropskega zelenega dogovora. Financira jo CBE JU (Circular Bio-based Europe Joint Undertaking). Na razpisu so izbrali zgolj enega zmagovalca in zaupali delo konzorciju pod vodstvom UP.

Konzorcij širokega sodelovanja

Vseevropski konzorcij NEBA, ki ga vodi Univerza na Primorskem, sestavlja 14 partnerjev iz različnih evropskih držav. S strokovnim znanjem in izkušnjami združuje ne le zemljepisno velikega dela Evrope, kar bo olajšalo vplivanje na regionalno ter nacionalno gradbeništvo, ampak tudi raznolike partnerje, na različnih ravneh raziskovanja, poučevanja, odločanja in mnenjskega vplivanja – akademske ustanove, raziskovalne centre, javne organe in evropske mreže. UP ima v konzorciju posebno povezavo z Estonsko akademijo umetnosti (Estonian Academy of Art, EKA, Talin), saj sta članici Evropske univerze Transform4Europe in na ta način spodbujata vpetost in partnerstvo v mednarodni mreži.

Smeli cilji zavezništva

Ob razglasitvi je predsednica EK, Ursula von der Leyen, povedala: “Pozdravljam NEBA, gonilno silo, ki jo sestavlja 14 evropskih partnerjev, pripravljenih na vzpostavitev mreže širom EU. Predstavlja trdno podporo evropski gradbeni industriji, saj bo obravnavala tudi pomanjkanje delovne sile in spodbujala izmenjavo znanja, tudi o trajnostnih rešitvah na biotski osnovi, kot je krožna uporaba lesa in drugih inovativnih materialov.”
Cilji zavezništva NEBA za naslednji leti so: vzpostavitev mednarodne zveze izobraževalnih inštitucij in ponudnikov usposabljanja, ki bo povezala pet lokalnih in regionalnih središč po vsej Evropi. Ta vozlišča bodo prek digitalne platforme ponujala prilagojene in visokokakovostne storitve usposabljanja, učne načrte in programe o trajnostnih gradbenih rešitvah. Za rast in večjo pokritost onkraj evropskih meja bo zavezništvo pozvalo nova regionalna vozlišča NEBA in satelitska vozlišča, da se pridružijo in prispevajo k tem prizadevanjem s svojimi vsebinami usposabljanja.

Ostale novice

Razstava Bivanje z lesom v paviljonu EXPANO

Doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki z inovativno tehnologijo predstavlja posebnosti Pomurja, ponuja obiskovalcem edinstvena doživetja, katerim se je v teh dneh pridružila potujoča razstava Bivanje z lesom. Na ogled bo vse do 28....

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner