Spoznajte lesarske presežke leta 2021

10. 6. 2021

Ljubljana

Arhiv prijaviteljev

SPIRIT Slovenija je letos skupaj z Društvom oblikovalcev Slovenije in Direktoratom za lesarstvo letos pripravil javni natečaj, s katerim so iskali izvirno oblikovane izdelke iz lesa, ki bi lahko uspešno nastopali kot prepoznavni slovenski izdelki na globalnih trgih. Ob zaključku 2. Dneva slovenskega lesarstva, ki je 9. junija 2021 potekal v Cankarjevem domu, so bile tako prvič podeljene tri nacionalne nagrade in sedem priznanj za oblikovalski Lesarski presežek leta. Dobili so jih avtorji izdelkov, ki so sestavljeni pretežno iz lokalnega lesa in ustvarjajo nove tržne niše ter imajo potencial, da uspejo tudi v tujini.

»Na natečaj je prispelo 33 izjemnih oblikovalskih predlogov, ki kažejo, kaj vse se da narediti s premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa. Slovenci ohranjamo bogata tradicionalna znanja o obdelavi lesa, pospešeno pa razvijamo tudi najnovejše tehnologije in inovativne pristope obdelave, pri tem pa ne pozabljamo na oblikovanje,« je ob podelitvi nagrad povedal je dr. Tomaž Kostanjevec, direktor SPIRIT Slovenija, ki je prepričan, da lahko z dizajnom ter inovativnimi in funkcionalnimi rešitvami pri obdelavi lesenih izdelkov ustvarimo znamko visoke vrednosti, ki bo uspešna tudi v tujini.

Komisija pred težko nalogo

»Strokovna komisija je bila postavljena pred težavno nalogo, saj je morala ocenjevati zelo raznotere zamisli, v še bolj raznoterih ravneh produktnega razvoja. V skrajno kratkem času in v relativno skromnih okoliščinah je na javni natečaj prispelo 33 del, ki – kljub temu, da je vanje potrebno dodati še nekaj razmisleka in energije, – predstavljajo zanimiv potencial. Med njimi namreč ni nobenega, ki v sebi ne bi nosil možnosti razvoja in učinkovite komercializacije v prihodnosti. Osebno me to navdihuje z optimizmom, saj je natečaj pokazal voljo in morda celo dokaj latentno ustvarjalno moč našega okolja,« je ob tem povedal Jurij Dobrila, predsednik upravnega odbora Društva oblikovalcev Slovenije.
Komisijo so sestavljali Julijan Krapež, Zarja Vintar in Mateja Panter (Društvo oblikovalcev Slovenije), Črtomir Tavzes (lesno raziskovalna panoga), Tomaž Sešlar (lesarsko razvojna ekonomija in marketing), Danilo Anton Ranc (generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo) in dr. Tomaž Kostanjevec.

Komisija je prispele predloge presojala po naslednjih kriterijih:

• jasna prepoznavnost koncepta, ki hkrati izkazuje avtonomno podobo v različnih tržnih okoljih,
• visoka okoljska učinkovitost / visoka stopnja zajetega CO2 in hkrati za serijsko izdelavo sorazmerno majhna poraba energije,
• razumevanje sodobnih tržnih okoliščin in prilagojenost globalnim logističnim trendom,
• verodostojen izvor iz lokalne tradicije,

sodobna izvedba ob upoštevanju sedanje in pričakovane življenjske in estetske potrebe uporabnikov ter predvidena dolga življenjska doba,
• odziv na nove potrebe in noviteta na področju uporabe lesa.

Dobitniki PRIZNANJ ZA LESARSKI PRESEŽEK LETA so:

Ivo Butkovič in Primož Šporar za WOOD BELT – leseno zaponko za pas, ki je izdelana iz različnih vrst lesa. Z modifikacijami je uporabna tudi za plašče ali torbe.

SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_wood_belt

Metod Burgar za KUHINJSKI VALJAR 2.1, v katerem se prepletata tradicionalno rokodelsko znanje in sodobno oblikovanje. Njegovo inovativno obliko dopolnjuje nabor vrtljivih ročajev iz različnih materialov in obdelav.

Natja Jankovič za unikaten LESENI UMIVALNIK DOTIK, ki je ročno izdelan iz več kot deset let sušenega masivnega hrastovega lesa, zaščitenega z epoksidno smolo.

SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_UMIVALNIK
SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK

Avtorici Anka Štular in Mateja Panter za KLOP LJUBEZNI, izdelek iz masivnega slovenskega lepljenega macesnovega lesa, ki ga krasi peskan element stilizirane idrijske čipke. Sodoben in globalen element z implementacijo simbolov slovenske tradicije.

Mateja Krašovec Pogorelčnik za MULTIFUNKCIJSKI POLNILNIK TIMBER – žepno stojalo iz orehovega lesa za telefon ali tablico in obenem brezžični polnilnik je namenjen za ogled video vsebin ali za video komuniciranje.

SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_polnilnik
SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_hišica

Marko Pajnik za unikatno ZUNANJO OTROŠKO HIŠKO, izdelano iz skrbno izbranega lesa, katere konstrukcijski elementi so različno obdelani, za oprimke pa je uporabljen kraški kamen.

Robert Gomišček za YPSI STOL, katerega odlika je domiseln način zlaganja: hrbtišče se sklopi med sedežne letve, potem pa sedežni del v obratni smeri preklopimo med noge.

SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_YPSI

Dobitniki NAGRAD ZA LESARSKI PRESEŽEK LETA pa so:

SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_MY

Robert Slavec za MYWATER, pametno leseno polnilnico za pitno vodo, katere izčiščena oblika z aplikacijo odprtine v obliki kaplje ima piktogramski in brezčasen in značaj.

Gašper Premože za KOHO, sestavljive lesene kuhalnice, izdelek, ki ga odlikuje inovativna in igriva ideja sestavljanja treh kuhalnic, saj se zložijo v minimalno mogočo ploščico.

SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_KOHO
SLOWOODLIFE_LESARSKI_PRESEŽEK_rwwin

Barbara Šubic za RWWIN, vhodna vrata iz odsluženega lesa, z unikatno podobo, ki se opirajo na tradicionalno rabo lesa, zaradi česar nosijo nostalgično čustveni potencial.

Lesarski presežki so do 11. junija 2021 na ogled v okviru razstave ČAR LESA v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Ostale novice

Razstava Bivanje z lesom v paviljonu EXPANO

Doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki z inovativno tehnologijo predstavlja posebnosti Pomurja, ponuja obiskovalcem edinstvena doživetja, katerim se je v teh dneh pridružila potujoča razstava Bivanje z lesom. Na ogled bo vse do 28....

Dan odprtih vrat na individualni skoraj nič-energijski hiši Lumar

Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar V podjetju Lumar v četrtek 30. maja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Zaradi izjemnega zanimanja bo na ogled individualna skoraj nič-energijska hiša Lumar, katere izhodišče je bila...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner