RIHTER

Tradicija z individualno noto

 

Podjetje Rihter je z dolgoletno tradicijo gradnje montažnih hiš eden od najpomembnejših igralcev na parketu proizvajalcev skoraj ničenergijskih hiš, saj gradijo okolju in zdravju prijazne ter energijsko varčne hiše. Že pred leti so si zastavili nalogo, da postanejo sinonim za trajnostno in kakovostno montažno gradnjo, ki nosi v sebi pečat unikatnosti. Njihovo glavno merilo je prilagodljivost uporabniku, saj vsak projekt temelji na tesnem sodelovanju s kupcem ter upoštevanjem njegovih individualnih želja in potreb.

Rihter, d. o. o.

Loke 40, 3333 Ljubno ob Savinji
T: +386 3 839 04 30
E: info@rihter.si
www.rihter.si

SLOWOODLIFE_rihter_logotip

SLOWOODLIFE o podjetju RIHTER ⌊video⌋

GLAVNI POKAZATELJ TRAJNOSTNEGA MODELA

Ker dom ni več le stavba, v kateri prebivamo, pojem celostne storitve dojemajo v najširšem pomenu besede. Svojim kupcem zagotavljajo bivanjsko izkušnjo, ki svoje izhodišče jemlje v implementaciji najsodobnejših arhitekturnih, tehnoloških in trajnostnih rešitev. V spoštovanju narave in okolja vsak dan znova vključujejo načela trajnostne gradnje v smeri arhitekturno popolnih, funkcionalnih, energetsko varčnih in zdravih objektov.

POSLANSTVO

“Na trgu smo prepoznani kot zelo kakovosten in zanesljiv partner pri gradnji montažnih hiš, vedno osredotočeni na uvajanje sodobne tehnologije in najvišje kakovosti gradnje. Zavedamo se, da na načine in dinamiko poslovanja vplivajo raznoliki trendi na trgih, zato je naš glavni cilj ostati med vodilnimi v panogi. Stranke in reševanje njihovih bivanjskih potreb so v ospredju našega delovanja, zato jim s svojo celovitostjo storitev stojimo ob strani že na začetku načrtovanja hiše, projektiranja in vse do izvedbe na ključ. Pozneje pa za stranke skrbimo tudi v obliki vzdrževanja njihove hiše skozi celoten življenjski cikel.”

VREDNOTE

“Smo družinsko podjetje, v katerem je pripadnost poslu najvišje na vrednostni lestvici. Velika prilagodljivost glede časa in denarja ter skupno prizadevanje za rast in razvoj so tiste vrednote, ki nas najbolj povezujejo. Z močnim poudarkom na uvajanju novih sistemov in na organizaciji poslovanja, ki vodi v poslovno odličnost, smo usmerjeni v povečanje prodaje programov, ki temeljijo na nenehni izboljšavi obstoječih procesov, razvoju novih smeri in sistemov gradnje ter nenehnem izobraževanju zaposlenih.”

Z

VIZIJA

“Smo podjetje s prožno vizijo, ki se zna odzvati na spremembe tako hitro, kot to zahteva okolje. Izzivi preteklosti nam dajejo gotovost, da implementiramo izkušnje, spoznanja in znanja v dolgoročno strategijo razvoja podjetja.”

TRAJNOST ZASEBNO

JANEZ RIHTER, direktor podjetja Rihter

Zadnja navada, ki ste jo zasebno uvedli v smeri trajnosti?
Podaljšal sem čas vožnje za pet odstotkov, zmanjšal intenzivnost vožnje za deset odstotkov in tako prihranil dvajset odstotkov goriva.

S čim se ohranjate v psihofizični kondiciji?
Pohodništvo in sprehodi so moja stalnica, prav tako kolesarjenje. Moja prizemljenost pa se krepi skozi prebiranje različnih vsebin iz različnih medijev in skozi izpopolnjevanje znanja iz široke palete področij, ki me zanimajo.

Vaša lastna vizija glede trajnostnega vodenja podjetja v obdobju petih let – čemu boste dali poudarek?
Največji trajnostni doprinos za celotno človeštvo in Zemljo bo takrat, ko se bomo začeli resno pogovarjati o umirjanju ali celo negativni gospodarski rasti, kot novi pozitivni agendi prihodnosti. Vsakoletna gospodarska rast, ki temelji zgolj na večji produkciji proizvodov in posledično potrošnji, je povsem v nasprotju s trajnostjo. Na tem področju bo potrebno ogromno človeške modrosti in iskrenosti, da beseda trajnost ne bo izrabljena za nov poslovni model, ki uspešno kreira nove netrajnostne potrebe človeštva.

Vaša misel, ki vam vsako jutro osmisli dan?
Oguljena fraza, da so problemi priložnosti in da stokanje, pritoževanje in iskanje krivde zunaj sebe ne rešuje naših skupnih, niti osebnih problemov. Drugi niso krivi za naše nezadovoljstvo, pač pa le mi sami. Sami smo neskladni z okolico, katere del smo in to praviloma tudi sami lahko spremenimo (vsaj pri nas v demokratičnem svetu).

Ena do dve najbolj pomembni poslovni izkušnji v vaši karieri in zakaj/kako sta vas zaznamovali?
Če hoče človek določene stvari v življenju prav razumeti, se mora za te izkušnje žal postarati. Ravno ti različni pogledi na iste stvari v življenju naredijo življenje raznoliko, zanimivo in čudovito. Seveda pa to od nas hkrati zahteva medsebojno spoštovanje, ki je osnova, s katero lahko dosegamo medgeneracijske in svetovnonazorske konsenze. Povsem enako je tudi v podjetju, kjer so dobri odnosi med sodelavci ključni za uspešno delovanje podjetja.

Katera globalna blagovna znamka ali izdelek vas navdihuje?
Nobena tako zelo, da bi jo posebej izpostavil, saj je njihovo ključno poslanstvo kljub številnim izdelkom, ki jih uporabljamo v vsakdanji rabi, velikokrat očem skrito in nevidno. Velikosti teh podjetij so tako velike, da imajo prevelik vpliv tako na politično, odločevalsko, kot na vsakdanje življenje navadnega človeka. Po mojem prepričanju je bila globalizacija največja napaka človeštva (načrtovana ali slučajna). Zato sem danes bolj kot zagovornik globalnih blagovnih znamk, velik zagovornik in podpornik tistih, ki bodo, če jim bo uspelo, s kakršnimikoli zakoni in pravili vsaj delno omejiti njihovo moč in nadaljnjo rast.

REFERENČNI PRIMER RIHTERJEVE GRADNJE

LOGIKA ISKRENOSTI ARHITEKTURE

Kreativnost mora imeti zelo trdne temelje – ključen zakaj in dober zato. To je začetek proizvodnega procesa, vendar se tega zaveda le malokdo, čeprav je za trajnost to zelo pomembno.

V podjetju Rihter so specializirani za ničenergijsko in plusenergijsko gradnjo stavb. Z naprednim konceptom Zeroenergy omogočajo pokritje deleža stroškov, ki nastaja zaradi porabe energije. Zasnovan je tako, da so tehnološko dovršenim konstrukcijskim sistemom, ustrezni izbiri stavbnega pohištva ter najnaprednejšim sistemom ogrevanja in prezračevanja dodali še zeleno energijo oziroma sončne panele in s tem pokrili vse stroške za bivanje (ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, sanitarno vodo, gospodinjsko elektriko …). Če se lastniki odločijo še za e-mobilnost, jim ta koncept gradnje omogoča dobršen del pokritja stroška energije tudi na področju mobilnosti. Gradnja hiš z najvišjo energetsko učinkovitostjo, naravnimi materiali ter zeleno energijo pa ni pomembna zgolj za zmanjšanje stroškov, ampak tudi za zmanjšanje izpustov škodljivih emisij v ozračje. Tega se dobro zavedajo, zato je njihovo osnovno vodilo, da vse več prihodnjih generacij preizkusi montažno gradnjo in s tem pripomore k ohranitvi narave in našega planeta.

SLOWOODLIFE_rihter
SLOWOODLIFE_rihter

 

Tlorisno je hiša zasnovana s serijo platform, ki združujejo bivalne vzorce za družino na počitnicah; hkrati intimo in odprtost, komunikacijo. Zasebni prostori, ki vključujejo spalnice in mokre prostore, so organizirani znotraj štirih samostojnih volumnov, vmesni prostori pa so namenjeni dnevnemu bivanju. Ob bazenu je urejena lesena terasa, druge površine pa so tlakovane z istrskim kamnom. Poseben, tradicionalen značaj pa vrtnemu ambientu daje kamnita hiška – letna kuhinja, ki se drži objekta in je oblečena v avtohtoni istrski kamen. Sprehod po tem počitniškem raju se zaključi v prvem nadstropju na majhni terasi s prelepim razgledom na morje, kjer se najde ravno prav prostora za jacuzzi, dva ležalnika in obilo romantike. Rezultat je prečudovita hiša, ki se spogleduje s prebivalci tega ambienta in marsikaterimi mimoidočimi.

KOPNO IN MORJE V RAZGLEDU

Ena izmed njihovih individualnih skoraj ničenergijskih hiš z visoko stopnjo energetske učinkovitosti je tudi hiša na Reki na Hrvaškem. Nahaja se na vzpetini ob morju, od koder je prečudovit pogled na celotno mesto in Reški zaliv. Oblikovanje, skupaj z inovativno konstrukcijsko filozofijo, je dopuščalo ustvarjanje hiše, popolnoma integrirane v kontekst in kar najmanjšim volumnom, prilagojenim merilu krajine. V celoti pa so seveda upoštevali želje lastnikov in hišo popolnoma prilagodili njihovim potrebam.

 

SLOWOODLIFE_rihter

IZKORIŠČENO BISTVO ODLIČNE PRENOVE

Samo lepa oblika brez odlične vsebine in energetske note ne bo prepričala nagovorjenih, saj bodo pogrešali bistvo, ki ga predvideva sodobna stavba. Energetska učinkovitost in ekološki vidik sta tisti dve veliki prednosti dobro arhitekturno zasnovane montažne hiše, ki potrdita osnovno namero domovanja.

DATATEKA: RIHTER REKA HR

ARHITEKTURA: Rihter, d. o. o.

POVRŠINA: 290 m2

DIMENZIJE: 19,61 m x 18,51 m

LETO: 2019

LOKACIJA: Reka (Hrvaška)

ENERGETSKA UČINKOVITOST: skoraj ničenergijska hiša

GLAVNI IZVAJALEC: RIHTER, d. o. o.

NAČIN GRADNJE: lesena panelna gradnja

INVESTITOR: zasebni

FOTO: Rihter, d. o. o.

SLOWOODLIFE_rihter

Z Rihterjevim podpisom

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_rihter_ankaran

HIŠA ANKARAN

2018

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_rihter_bovec

APARTMAJSKI OBJEKT BOVEC

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_rihter_lesena_domačija

LESENA DOMAČIJA

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_rihter_gameljne

MODERNA HIŠA NA OBROBJU LJUBLJANE

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_rihter_škofljica

HIŠA ŠKOFLJICA

2020

SLOWOODLIFE mini intervju: KUPCI O IZBIRI DOBAVITELJA

O odločitvi, ki spreminja sanje v resničnost

“Z mislijo na udobje in kakovost bivanja, smo si zamislili dom, ki bo z velikodušnimi prostori in premišljeno zasnovo odseval potrebe naše 4-članske družine. S kvadraturo 140 m2 želiva zadostiti potrebo po velikem svetlem dnevno bivalnem prostoru, dveh otroških sobah, spalnice, dveh kopalnic in seveda prostorne terase s pogledom na naravo.

Na izbiro graditelja hiše je med drugim vplival najin obisk Rihterjeve vzorčne hišo na Brezovici, pred tem pa sva iskala informacije na internetu. V času, ko sva se odločala za izvajalca, sva srečala nemalo zadovoljnih uporabnikov Rihter hiš, ki niso pohvalili le kakovost bivanja, temveč tudi proces gradnje hiše in servis hiše, kar je v današnjih časih izjemnega pomena. Dejstvo, da je pri Rihterju vsaka hiša individualno zasnovana natanko po tvojih željah in da to bistveno ne spremeni cene v primerjavi s tipskimi hišami, je odigralo svojo poglavitno vlogo. Zanašala sva se tudi na osebni občutek zaupanja in pripadnosti, ki se nama je porodil v stiku z ekipo podjetja.
Kljub temu, da je sedaj pred nami manj prijeten del – pridobivanje dovoljenj in izdelava dokumentacije za najino skoraj nič-energijsko hišo, zaupava, da bo vse potekalo tekoče, saj imava izdatno podporo podjetja in njihovega arhitekta. Izjemno se veseliva ustvarjanja najinega doma. Naši gradnji lahko sledite na spletni strani proizvajalca.”

Gregor Ropret, član slovenske odbojkarske reprezentance

SLOWOODLIFE_Rihter_Ropret
SLOWOODLIFE_Rihter_Ropret
SLOWOODLIFE_Rihter_Ropret
SLOWOODLIFE_Rihter_Ropret

Z jasno vizijo do zadetka v polno

“Družina Ropret je idealen primer, kako lahko arhitektura z jasno vizijo sanjskega doma postane nekaj enostavnega in prijetnega. Že izhodiščni primer idejne zasnove njune hiše je bil zadetek v polno, kasneje je sledilo le nekaj popravkov in končna verzija arhitekturne zasnove je bila pripravljena za izdelavo projektne dokumentacije. Hiša združuje moderen videz s tradicionalnim pridihom, leseno konstrukcijo in odprt dnevni prostor kot srce doma. Ugodna parcela je omogočila optimalno postavitev brez dodatnih stroškov za podporne zidove, kar je pripomoglo k simbiozi med domom in naravo.”
Matic Škorjanec, u. d. i. a., arhitekt hiše