EnglishSlovenian
Razstava Transformacija lesa

9. 11. 2022

Kostanjeviški grad, Slovenija

Galerija Božidar Jakac

V petek 21. oktobra je v Galeriji Božidar Jakac potekala otvoritev razstave Transformacija lesa, ki je plod več ustvarjalcev, osrednjih hrvaških in slovenskih likovnih umetnikov 20. in 21. stoletja.

Izvorno predstavljena v Nacionalnem muzeju moderne umetnosti v Zagrebu, se je sedaj razstava preselila na slovenska tla, v Kostanjevico na Krki. Razstava je zaradi prostorskih omejitev rahlo spremenjena in prilagojena tako, da vključuje tudi dela izbranih umetnikov iz predhodno obstoječe zbirke v Galeriji Božidar Jakac. Glavna tema in fokus razstave je les, drevesa in gozdovi, pomen slednjih za naš obstoj in naš odnos do njih. Prav vsak razstavni eksponat vključuje les in postavlja v ospredje naš odnos do njega.

SLOWOODLIFE_razstava_transformacija_lesa
Vojta Braniš, Žena iz predgrađa, 1928. Iz zbirke NMMU.
SLOWOODLIFE_razstava_transformacija_lesa
Vasko Lipovac, Kuglaš, 1971. Iz zbirke NMMU.

Na ogled je 50 del hrvaških umetnikov in 18 del slovenskih umetnikov iz domače zbirke. Dela prikazujejo zanimive in nenavadne oblike lesa kot tistega prvega pristnega materiala, ki se je skozi zgodovino transformiral skupaj z nami.

Sodelujoči umetniki: Petar Barišić, František Bilek, Peruško Bogdanić, Iris Bondora Dvornik, Vojta Braniš, Boris Brzić, Dragica Čadež, Lojze Čampa, Ferdo Ćus, Ljubo De Karina, Josip Diminić, Joško Eterović, Vinko Fišter, France Gorše, Petar Hadži Boškov, Kažimir Hraste, Ante Jakić, Ksenija Kantoci, Dora Kovačević, Kuzma Kovačić, Ivan Kožarić, France Kralj, Tone Kralj, Vasko Lipovac, Ivan Lovrenčić, Dubravka Lošić, Bata Marianov, Armando Marrocco, Carlos Medina, Ivan Meštrović, Matko Mijić, Sofija Naletilić Penavuša, Silvan Omerzu, Izvor Oreb, Šime Perić, Ivan Picelj, Oto Rimele, Branko Ružić, Jože Slak Đoka, Petar Smajić, Damir Sokić, Aleksandar Srnec, Dalibor Stošić, Marin Studin, Juraj Škarpa, Goran Štimac, Miroslav Šutej, Dušan Tršar, Šime Vulas, Josip Zeman, Zlatko Zlatić, Mirko Zrinšćak, Bogosav Živković.
Avtorica razstave je Tatijana Gareljić (NMMU), v sodelovanju z Miho Colnerjem (GBJ). Vabljeni na ogled vse do 19. februarja 2023. Več informacij tukaj.

Ostale novice

Lumarju že tretji okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu

V družinskem podjetju Lumar, ki v letošnjem letu obeležuje 30 let delovanja, so prejeli okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) v novo ustvarjeni kategoriji za razvojne dosežke zelenih tehnologij za nadaljnji razvoj konstrukcijskih sistemov kot enemu...

Zgleden primer trajnostne gradnje z lesom

Spoznajte vizionarsko ozadje najbolj prepoznavnega objekta v dolini pod Poncami v času Nordijskega svetovnega prvenstva v Planici 2023, ki je plod navdihujočega dolgoletnega sodelovanja podjetij CBD, d. o. o., in Stora Enso. Slovensko podjetje CBD (angleški akronim...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner