Prihaja konferenca Woodrise 2022

23. 6. 2022

Portorož

Vir: woodrise2022.eu

Shigeru Ban je vrhunski japonski arhitekt in ambasador okrogle mize uglednih strokovnjakov v okviru Novega evropskega Bauhausa. Med 6. in 9. septembrom 2022 bo nagovoril udeležence konference Woodrise 2022, ene najpomembnejših svetovnih konferenc s področja sodobnega trajnostnega gradbeništva, ki jo organizirata raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Univerza na Primorskem.

Gostujoči TOP strokovnjaki

Konferenca Woodrise 2022 bo na slovensko obalo pripeljala vrhunske mednarodne strokovnjake s področja večnadstropne lesene gradnje, ki bodo predstavili aktualne arhitekturne in inženirske dosežke v tej panogi. Med osrednjimi govorci, ki bodo nagovorili udeležence, bo tudi Shigeru Ban, svetovno priznan arhitekt iz Japonske in prejemnik Pritzkerjeve nagrade, ki je najpomembnejša nagrada za arhitekturo.

SLOWOODLIFE_Siguro_Ban
Shigeru Ban bo med osrednjimi govorci. Foto: Wikimedia

Med izbranimi deli Shigeru Bana je denimo muzej moderne in sodobne umetnosti Centre Pompidou-Met, ki se nahaja v francoskem mestu Metz, muzej umetnosti v ameriškem Aspnu, Mt. Fuji World Heritage Centre na Japonskem in paviljon Japonske za svetovno razstavo Expo 2000. Znan je po inovativnem delu s papirjem, predvsem z reciklirani kartonom, ki ga uporablja za oblikovanje hitrih in učinkovitih rešitev za namestitve žrtev raznih naravnih nesreč.

SLOWOODLIFE_La_pavillon_du_Japon
Paviljon Japonske za svetovno razstavo Expo 2000 Foto: Wikipedia
SLOWOODLIFE_Shigeru Ban

Za svoja dela je Shigeru Ban prejel tudi številne nagrade in priznanja, na Woodrise 2022 pa bo udeležencem predstavil nekatera svoja dela in humanitarne aktivnosti. Shigeru Ban je namreč že leta 1985 ustanovil svoje podjetje Shigeru Ban Architects, deset let kasneje pa je postal tudi svetovalec združenim narodom za begunce in ustanovil svojo agencijo prostovoljnih arhitektov za podporo pri odpravljanju posledic naravnih nesreč. Predan je humanitarnim prizadevanjem po vsem svetu, leta 2015 je na primer začel s projektom obnove domov za žrtve potresa v Nepalu.

Skozi primere odlične prakse

Predavatelji na konferenci Woodrise 2022 se bodo osredotočili na temo renovacije, rehabilitacije in obnove obstoječih stavb z uporabo tehnologij lesene gradnje. Tako bodo udeleženci konference spoznali primer 10-etažne lesene nadgradnje obstoječe 6-etažne stavbe v Avstraliji, popolne zamenjave notranjosti starejšega 5-etažnega zidanega hotela na Portugalskem s sodobno leseno konstrukcijo, pravilno prenovo lesenih nosilnih elementov spomeniško zaščitenih stavb in še številne druge izjemne dosežke s področja trajnostnih prenov stavbnega fonda.

Obenem pa bodo najpomembnejši svetovni raziskovalni projekti na temo lesene gradnje, kot so na primer projekti DynaTTB, ClickDesign, Basajaun in ostali, organizirali delavnice na temo potresa, požara, odpornosti ter ostalih zahtevnejših tematik, kjer bodo bolj podrobno predstavljena zadnja dognanja o ključnih lastnostih visoke lesene gradnje.

Dva dneva bosta namenjena tudi strokovnim ekskurzijam in poslovnim obiskom glavnih akterjev s področja gradbene in lesnopredelovalne panoge v Sloveniji in bližnji okolici. Za prijavo na ekskurzije, ki gredo mimo Benetk, Münchna ali Dunaja, in kjer se bodo udeleženci lahko še dodatno izobraziti o gozdarstvu, inženirskih proizvodih iz lesa, napredni proizvodni tehnologiji in opremi, je čas le še do 24. junija 2022.

Za več informacij o programu in načinu prijave obiščite spletno stran konference, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Ostale novice

Razstava Bivanje z lesom v paviljonu EXPANO

Doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki z inovativno tehnologijo predstavlja posebnosti Pomurja, ponuja obiskovalcem edinstvena doživetja, katerim se je v teh dneh pridružila potujoča razstava Bivanje z lesom. Na ogled bo vse do 28....

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner