Podeljena priznanja za Lesarski presežek leta 2022

1. 5. 2022

Ljubljana

Arhiv prijaviteljev in SPIRIT Slovenija

Tretji Dnevi slovenskega lesarstva so prinesli tudi razglasitev treh nacionalnih nagrad in sedmih priznanj za oblikovalski Lesarski presežek leta 2022. Avtorji so jih dobili za izdelke ustvarjene pretežno iz lokalnega lesa, ki ustvarjajo nove tržne niše in imajo velik potencial za uspeh tudi v tujini.

SPIRIT Slovenija je letos skupaj z Društvom oblikovalcev Slovenije in Direktoratom za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravil že drugi javni natečaj, s katerim so iskali izvirno oblikovane izdelke iz lesa, ki bi lahko uspešno nastopali kot prepoznavni slovenski izdelki na globalnih trgih. Cilj letošnjega projektnega natečaja je bil pridobitev predlogov novih lesenih pohištvenih izdelkov ter izdelkov tako za domače in delovno okolje kot tudi prosti čas. Preko natečaja se je tudi identificiralo ustvarjalne pobude, ki uspešno odgovarjajo na izzive o učinkovitosti lesarskega izdelka. 

Kriteriji za presojo vlog

Komisijo so sestavljali Julijan Krapež, Zarja Vintar in Mateja Panter (Društvo oblikovalcev Slovenije), Igor Stepančič, (pohištvena industrija), Mitja Špes (Direktorat za lesarstvo na  Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo) in Irena Meterc (SPIRIT Slovenija). Komisija je prispele predloge presojala po naslednjih kriterijih:

  • jasna prepoznavnost koncepta, ki hkrati izkazuje avtonomno podobo v različnih tržnih okoljih in strokovna komisija v njem prepozna visoko razmerje med predvidoma vloženimi stroški materiala in dela v razmerju do pričakovane cene končnega izdelka na trgu,
  • razumevanje sodobnih tržnih okoliščin in prilagojenost globalnim logističnim trendom / izdelek terja relativno majhen transportni volumen, nezahtevno embalažo in ga kupec zlahka sestavi sam,
  • visoka okoljska učinkovitost / visoka stopnja zajetega CO2 in hkrati za serijsko izdelavo sorazmerno majhna poraba energije,
  • verodostojen izvor iz lokalne tradicije, sodobna izvedba ob upoštevanju sedanje in pričakovane življenjske in estetske potrebe uporabnikov ter predvidena dolga življenjska doba,
  • odziv na nove potrebe in noviteta na področju uporabe lesa.

Suhadolčevi Plevniki kot priznanje

Za izdelke, ki prispevajo k temeljem prihodnjih razmislekov o lesarski ekonomiji okolja, je bilo podeljenih sedem priznanj in tri enakovredne nagrade. Avtorji le teh so prejeli posebne ročno narejene stolčke, imenovane PLEVNIKI, katerih avtor je profesor Janez Suhadolc, ki je številne generacije arhitektov uvedel v umetnost poklica kot profesor prostoročnega risanja na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo.

Dobitniki Priznanj za lesarski presežek leta

SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-Olimp
OLIMP – Avtorja:  Katjuša Kranjc, Rok Kuhar
Oblikovanje stola se naslanja na znane forme iz preteklosti, ki so zaznamovale našo pohištveno industrijo. Tradicionalno oblikovani krogi iz masivnega lesa bukve so sestavljeni v prestol.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-Annum
LESENO SOBNO KOLO ANNUM – Avtorja: Erik Močnik, Matjaž Podobnik
Edinstveno in ekskluzivno sobno kolo je izdelano iz kakovostnega slovenskega lesa, je ergonomsko oblikovano, nastavljivo in sodi v višji cenovni razred. Namenjen je za uporabo v hotelih, vilah, na jahtah … in doma.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-Poganjalček
POGANJALČEK VROOM – Avtor: Jernej Kropej
Avtor je tale poganjalček oblikoval celostno – predvidel je lahek les topola ali lipe, nastavljivost krmila, kolesa, ki se vrtijo v krogu 360 stopinj in razstavljivost oziroma zložljivost v kartonsko embalažo.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-Nautilus
NAUTILUS POD – Avtor: Igor Arh
Zaseben, zvočno izoliran spalni prostor z avdio-video tehnologijo, ergonomsko vzmetnico, shrambo in minibarom predstavlja počitniško zmogljivost na majhnem prostoru. Mobilna enota se sestavlja v horizontalni in vertikalni smeri.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-gugalnica
GUGALNICA PLAYWOOD – Avtorica: Pia Groleger
Posebnost gugalnice iz krivljenega vezanega lesa je možnost rasti z otrokom, kar dosežemo z odstranjevanjem posameznih varoval. Namenjena je za zunanje in notranje prostore.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-Okno
LESENO OKNO NATURA ULTIMO – Avtorica: Liza Križnar, M Sora
Lesen okvir okna ustreza vsem sodobnim tehnološkim zahtevam, izdelan pa je iz starega, odsluženega lesa. Profil okna kljub reciklaži ustreza sodobnim arhitekturnim težnjam po minimalizmu.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-_Caroto
CAROTO, sadilni pripomoček za vrtnarjenje – Avtorji: Dušan Grobovšek, Igor Grobovšek, Gal Grobovšek
Izvirno oblikovanje z duhovito noto je posebnost izdelka, ki ga sicer odlikuje tudi jasna prepoznavnost koncepta, primerna uporaba lesa, funkcionalnost in možnost serijske proizvodnje. Sadilnik je namenjen ljudem s slogom, ki vrtnarjenje jemljejo kot odklop po napornih dnevu v pisarni. Je več kot le pripomoček, saj opravilo z njim postane bolj zanimivo, polno, sproščujoče, zabavno … Zasnovan je kot pravi fetiš in bo mogoče postal kultni izdelek. Sorazmerno enostaven izdelek je do potankosti razdelan in v celoti izdelan iz naravnih materialov: les, baker, bombaž.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-Hostel
HOSTEL, sestavljivi bivalni moduli – Avtor: Andrej Milovanovič
Hostel v Muzeju kranjske čebele v Višnji Gori predstavlja inovativno rešitev bivanja, ki asociira na čebelje satje. Šesterokotni moduli različnih dimenzij in namenov uporabe (bivalni del, kuhinja, sanitarije) so izdelani iz smrekovega lesa. Sestavljajo se v poljubne kompozicije, do zgornjih enot vodijo stopnice. Sistem satovja je dovršeno izdelan in privlačen za obiskovalce muzeja, ki lahko izkusijo prenočevanje v satovju.  Komisija ugotavlja, da tak način uporabe lesa pomeni dodano vrednost in upa, da se bodo leseni moduli aplicirali v še kakšnih objektih.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-Brlog
KOČEVSKI BRLOG – Avtorja: Gašper Premože, Matejka Dekleva; soavtor: Tadej Šulman
Brlog iz lesa kočevskih gozdov je zamišljen kot inovativna podzemna enota za turistični glamping. Predstavlja pohištveni kos sredi gozda, prekrit z zemljo in gozdnim rastjem. Uporabnik postane »kočevski medved«.
SLOWOODLIFE-LESARSKI-PRESEŽEK-LETA-Palice
FRAXI, pohodne palice – Avtor: Matic Pošebal
Gre za nov, inovativen in vsestranski z naravo povezan izdelek. Njegove odlike so dovršeno oblikovanje, odziv na sodobne potrebe uporabnikov, visoka okoljska učinkovitost – majhna poraba lesa in naslanjanje na lokalno tradicijo. Avtor iz domačega lesa s premišljenim oblikovanjem v 3 velikostih zajame vsakega morebitnega uporabnika. Izdelek, kjer prevladuje moment funkcije, je oblikovno z lucidnimi detajli tako nadgradil, da je postal predmet lepega, darila, želje in ne zgolj uporaben kos pohodnika. Nagrada naj bi prispevala spodbudo in delček k razvoju trženja izdelka tudi na tujih trgih
.

Dokaz, kaj vse se da narediti

»Komisija je imela težko delo, saj je na natečaj prispelo 31 izjemnih oblikovalskih predlogov, ki so bili zelo raznovrstni tako po namenu uporabe, merilu izdelka kot tudi dodelanosti – nekateri izdelki so že v proizvodnji ali uporabi, drugi pa v fazi zasnove. Smo pa letos v primerjavi z lanskim natečajem dodali vsebinske omejitve, ki se vežejo na iskanje bolj serijskih in industrijskih izdelkov,« je ob razglasitvi povedal Jurij Dobrila, predsednik upravnega odbora Društva oblikovalcev Slovenije. Vsi prejeti predlogi so odličen pokazatelj, kaj vse se da narediti s premišljeno, kreativno in trajnostno uporabo lesa, je dodal. Z dizajnom ter inovativnimi in funkcionalnimi rešitvami pri obdelavi lesenih izdelkov lahko ustvarimo znamko visoke vrednosti, ki bo uspešna tudi v tujini, kar že dokazujejo številna slovenska lesarska podjetja.

Nagrajencem seveda iskrene čestitke tudi v imenu uredništva SLOWOODLIFE!

Ostale novice

Dan odprtih vrat na individualni skoraj nič-energijski hiši Lumar

Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar V podjetju Lumar v četrtek 30. maja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Zaradi izjemnega zanimanja bo na ogled individualna skoraj nič-energijska hiša Lumar, katere izhodišče je bila...

Razstava Bivanje z lesom vabi v Celje

Lesene hiše ponujajo edinstveno kakovost bivanja, ki je težko primerljiva z drugimi gradbenimi materiali. Les ni le estetsko privlačen, ampak ustvarja prijetno in toplo bivalno kakovost, ki pelje k dobremu počutju in večji povezanosti z naravo. O tem se lahko...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner