Novo mesto, prizorišče prikaza bivanja z lesom

12. 11. 2021

Novo mesto

SPIRIT Slovenija - Lidija Vinkovič | agencijaLOTOS.net

V atriju knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu so včeraj odprli potujočo razstavo Bivanje z lesom, ki z gostovanji po vsej Sloveniji širi zavest o prednostih bivanja z lesom, kakovostni leseni gradnji in dizajnu iz lesa. Razstava bo v prostorih knjižnice na ogled vse do 15. decembra letos, potem pa se predvidoma seli v Planico. Pri razstavi partnersko sodelujeta tudi SPIRIT Slovenija in Direktorat za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. S podporo razstavi širita primere dobrih praks uporabe lesa  ter izobražujeta javnost o vrednotah dobro oblikovanega in grajenega prostora.

SPIRIT namenja pozornost mladim

Razstava sovpada z aktivnostmi za promocijo uporabe slovenskega lesa in lesenih izdelkov tako doma kot v tujini, ki jih že vse od leta 2013 skupaj z Direktoratom za lesarstvo izvaja SPIRIT Slovenija. »Naša država je bogata z gozdovi in obilo kakovostnega lesa, ki nudi široko možnost uporabe in oblikovanja.  Les je material, iz katerega se da narediti skorajda vse, tudi izjemno visoki in kompleksni objekti, kot je slovenski paviljon na svetovni razstavi v Dubaju,« je poudaril dr. Tomaž Kostanjevec, direktor javne agencije SPIRIT Slovenija. Privlačno zasnovana zunanjost paviljona ponazarja slovenski gozd, kot sito oblikovana streha objekta, ki je v celoti narejena iz slovenskega lesa, pa predstavlja inovativnost slovenskega gospodarstva. Spomnil je, da na agenciji v zadnjem času vse več pozornosti namenjajo tudi sodelovanju z vzgojno izobraževalnimi institucijami, saj želijo mlade navdušiti nad lesom in jim prikazati pestrost poklicev v lesarstvu.

SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_razstava_Novo_mesto (5)
Pokažimo mladim pestrost poklicev v lesarstvu, poziva dr. Tomaž Kostanjevec.

Prostor dialoga o lesu  

Razstava zajema najbolj reprezentančne objekte in projekte slovenskih ponudnikov, ki načrtno in uspešno soustvarjajo višjo bivanjsko kulturo. SLOWOODLIFE platforma z različnimi kanali že več let spodbuja pozitivni odnos do lesa in popularizira kulturo gradnje in rabe lesa, hkrati pa kakovostnim proizvajalcem, arhitektom, ponudnikom, oblikovalcem in projektantom omogoča, da predstavijo svoje reference širši javnosti. Razstava predstavlja izbor kakovostnih lesenih izdelkov in objektov v različnih geografskih in ekonomskih okoljih. Poleg arhitekturne in vsebinske zasnove stanovanjskih, javnih, poslovnih in turističnih objektov, namenja prostor in dialog tudi dizajnerski leseni opremi prostorov, pohištvu in projektom v lesu.

Udeležence odprtja je nagovoril tudi novomeški župan, mag. Gregor Macedoni, ki je izpostavil, da je tudi več kot polovica njihove občine prekrite z gozdovi ter da bo le s skupnimi prizadevanji in sodelovanjem različnih akterjev na državni, regionalni in lokalni ravni slovenski lesnopredelovalni industriji moč vrniti njen nekdanji ugled in veljavo.

SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_razstava_Novo_mesto (7)
Otvoritev razstavo so popestrili tudi izdelki iz lesa dijakov Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole, smeri lesarski tehnik.

Ostale novice

Razstava Bivanje z lesom v paviljonu EXPANO

Doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki z inovativno tehnologijo predstavlja posebnosti Pomurja, ponuja obiskovalcem edinstvena doživetja, katerim se je v teh dneh pridružila potujoča razstava Bivanje z lesom. Na ogled bo vse do 28....

Dan odprtih vrat na individualni skoraj nič-energijski hiši Lumar

Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar V podjetju Lumar v četrtek 30. maja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Zaradi izjemnega zanimanja bo na ogled individualna skoraj nič-energijska hiša Lumar, katere izhodišče je bila...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner