Na Zelenem dnevu slovenskega turizma podelili 69 novih znakov Slovenia Green

31. 5. 2023

Bohinjska Bistrica, Slovenija

Jošt Gantar / vir: STO

V Bohinjski Bistrice se je 30. maja 2023 odvil Zeleni dan slovenskega turizma, osrednji dogodek trajnostnega turizma v Sloveniji. V Bohinj ECO Hotelu je Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju s Konzorcijem Slovenia Green podelila 69 novih znakov Slovenia Green. V Zeleno shemo sta v zadnjem letu dni na novo vstopili destinaciji Žirovnica ter Portorož – Piran. Leta 2022 je bilo v destinacijah, ki se ponašajo z znakom Slovenia Green, ustvarjenih okoli 90 odstotkov vseh turističnih prenočitev v Sloveniji.

SLOWOODLIFE_ZELENI_DAN_SLOVENSKEGA_TURIZMA_2023 (4)

Vsakoletni dogodek je namenjen turističnim deležnikom in partnerjem, ki so trajnostni razvoj postavili v jedro svojega delovanja. Osrednji del letošnjega srečanja sta predstavljala podelitev plaket prejemnikom znaka Slovenia Green in program z izobraževalnimi vsebinami s področja trajnostnega razvoja. Letos sta dogodek gostila destinacija Bohinj ter Bohinj ECO Hotel, oba člana Zelene sheme slovenskega turizma. Zbrane je nagovoril tudi župan Bohinja Jože Sodja. STO je Zeleni dan pripravila v partnerstvu s Konzorcijem Slovenia Green ter Turizmom Bohinj.

Drugič podeljen naziv “naj zeleni koordinator”

Na Zelenem dnevu slovenskega turizma je plakete prejelo:
• 16 destinacij (Slovenia Green Destination),
• 41 nastanitev (Slovenia Green Accommodation),
• 19 restavracij (Slovenia Green Cuisine),
• 5 atrakcij (Slovenia Green Attraction),
• 1 turistična agencija (Slovenia Green Travel Agency),
• 1 plaža (Slovenia Green Beach).
Samo v zadnjem letu, od Zelenega dne 2022, so v Zeleni shemi slovenskega turizma na novo podelili 69 novih znakov Slovenia Green. Ob novih prejemnikih je letos znake prejelo še 14 destinacij, ki so znak Slovenia Green Destination po treh letih od zadnjega prejema obnovile. Ob znakih Slovenia Green je bil danes drugič podeljen tudi naziv naj zeleni koordinator oz. naj zelena koordinatorica. Tokrat si je naziv prislužila Nevenka Klun iz destinacije Kočevsko.

Zelena shema slovenskega turizma je bila med prvimi projekti v Evropi na področju razvoja trajnosti v turizmu in je zgled številnim drugim državam. “Ponosni smo, da je Evropska potovalna komisija (ETC) Zeleno shemo vzela za osnovo pri pripravi trajnostnih usmeritev za evropske destinacije,” pravijo pri STO.

Izjave govorcev na Zelenem dnevu slovenskega turizma ter več informacij o Zeleni shemi in dogajanju na Zelenem dnevu slovenskega turizma najdete v medijskem središču.

Ostale novice

Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar

V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission Tour. Tokrat bo na ogled že dobrih pet let vseljena skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar, ki na celovit način obravnava vidike...

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

Dan inovativnosti 2023, v sklopu katerega Gospodarska zbornica Slovenije nagrajuje najboljše domače inovacije, je potekal 19. septembra 2023 na Brdu pri Kranju in prinesel 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner