Marlesov odziv na posledice poplav 2023

10. 8. 2023

Limbuš

Marles

Svetovalci podjetja Marles hiše Maribor mnogim prizadetim v poplavah že aktivno pomagajo do rešitev za sanacijo poplavljenih montažnih objektov. Za vlado imajo tudi predlog hitrih a trajnih bivanjskih rešitev. 

»V luči ujme in hudih poplav, ki so prizadele prebivalce in njihove domove, se je oglasilo tudi veliko lastnikov montažnih hiš in prosilo za pomoč,  zato smo se v Marles hiše odločili aktivirati projekt Poplave 2023, odzivno iniciativo namenjeno nudenju podpore lastnikom montažnih hiš, ki se soočajo s posledicami poplav na domovih. Naši zaposleni prizadetim že ves teden, tako na terenu, kot na daljavo, pomagajo do rešitev za sanacijo obstoječih montažnih objektov« je dejal direktor podjetja Tadej Gosak o tem, kako se je na pomoč pri poplavah odzval največji proizvajalec montažnih hiš v Sloveniji. Poudarili so, da trenutno ljudem pomagajo predvsem z ogledom nastale situacije in izvedbo meritev, kar predstavlja  prvi korak pri načrtovanju sanacije.

Prav tako v podjetju verjamejo, da  ukrepi, ki jih je napovedal Predsednik vlade Robert Golob, predstavljajo primerno smer pomoči prizadetim v poplavah. Vsled tega dodaja: »Marles Hiše Maribor imamo v svojem programu poleg montažnih hiš  tudi modularne objekte, ki omogočajo hitro izvedbo, hkrati pa nudijo udobno in kakovostno bivanje. To možnost predlagamo kot takojšnji ukrep.« Kot največjemu proizvajalcu montažnih hiš v Sloveniji,  izdelali so že več kot 28.000 objektov, pa lastna proizvodnja omogoča, da bodo za pomoč prizadetim, z reorganizacijo del v proizvodnji, zagotovili ustrezne dodatne proizvodne kapacitete. Ocenjujejo, da lahko na mesec izdelajo več kot 15 montažnih tipskih hiš za namen po-poplavne sanacije.

SLOWOODLIFE_marles_novica

Tadej Gosak, direktor Marles Hiše Maribor

»Za trajno namestitev pričakujemo, da bomo skupaj z vlado pripravili program, ki bo prizadetim ljudem ponudil rešitve do novega doma v najkrajšem možnem času. Predlagamo izbiro več tipskih hiš različnih kvadratur, saj se potrebe prizadetih družin razlikujejo. Za tipske hiše je značilno, da so okolju prijazne in racionalno zasnovane, saj je idealno izkoriščen prav vsak kvadratni meter stanovanjske površine. Čas gradnje je krajši, po vselitvi se pa zaradi energetske varčnosti zagotavljajo veliki prihranki energije in posledično nižji življenjski stroški, » še dodaja sogovornik. 

Z namenom zagotavljanja kakovostne sanacije in dolgoživosti objektov, je podjetje Marles Hiše Maribor že aktiviral interno ekipo, ki je na terenu, svetuje in izvaja oglede in meritve.
Strokovnjaki bodo izvajali s standardi skladno sanacijo objektov po zaključeni fazi sušenja.

Marlesova podpora je na voljo na spletnem naslovu: poplave2023@marles.com.
Obiščite jih na naslovu: www.marles.com
Kontakt: info@marles.com

Kako postopati v primeru poplavljene montažne hiše?

Kateri so ključni koraki, ki jih je treba takoj narediti, svetujejo strokovnjaki Marles Hiše Maribor:

V primeru poplavljenega objekta moramo najprej odstraniti vodo in prostor očistiti.

Stene saniramo tako, da odstranimo navlaženo stensko oblogo minimalno 10 cm višje od nivoja, kjer je popravljena voda v prostoru dosegala najvišjo točko, pri čemer ne posegamo v osnovno leseno konstrukcijo stene.

Pri zunanjih stenah je treba paziti na parno zaporo, ki jo je potrebno odrezati nižje od ravnine rezanja stenske obloge.

SLOWOODLIFE_marles_novica

Pri odstranitvi navedenih mokrih materialov je treba odstraniti tudi vso navlaženo/premočeno toplotno izolacijo.

Leseno konstrukcijo je treba posušiti na vlažnost minimalno 18 %.

K sanaciji estriha pa pristopimo s pomočjo turbinsko-kondenzacijske metode, ki omogoča uspešno izsuševanje zajete vode v in pod estrihom ali pa z odstranitvijo estriha. Zahtevana vlažnost estriha se določi glede na  tip talne obloge, ki bo položena po sanaciji.

Po zaključeni fazi sušenja sledi ponovna izvedba estrihov, sanacija sten, vstavljanje nove izolacije in zapiranje sten z novimi stenskimi oblogami.

Ključno je, da je po sanaciji zagotovljena popolna suhost prizadetih elementov objekta, zato je treba, da se pred izvedbo zaključnih del izvedejo meritve s strani strokovne osebe, vse to pa z namenom, da se zagotovi nadaljnje kakovostno bivanje.

Več na: www.marles.com

Ostale novice

Razstava Bivanje z lesom v paviljonu EXPANO

Doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki z inovativno tehnologijo predstavlja posebnosti Pomurja, ponuja obiskovalcem edinstvena doživetja, katerim se je v teh dneh pridružila potujoča razstava Bivanje z lesom. Na ogled bo vse do 28....

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner