Marlesov DOM24h – prva neto nič-energijska stavba v Sloveniji je odprla svoja vrata

6. 4. 2022

Limbuš

Marles & Agencija LOTOS.net

Na sedežu podjetja Marles hiše Maribor v Limbušu se je v torek, 5. aprila 2022, odvila slovesnost ob odprtju prve neto nič-energijske stavbe v Sloveniji. Rdeči trak je skupaj z direktorjem podjetja Marles hiše Matejem Vukmaničem in prokuristom Bogdanom Božcem prerezal predsednik države Borut Pahor. Slovesnosti so se poleg župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča udeležili visoki predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, strokovnih združenj, akademskih inštitucij in predstavniki številnih partnerskih podjetij.

SLOWOODLIFE_MARLES_DOM24h

Marles nosilec enega največjih razvojnih projektov v bivanjski industriji v Sloveniji

Objekt DOM24h je podjetje Marles – kot vodilni partner konzorcija, ki povezuje prepoznavna in prebojna slovenska podjetja: Petrol, Gorenje, Alples, ETI, Danfoss Trata, JUB, Helios, TBPLUS, Intectiv, Robotina, Smartis, Špica International – zgradilo na sedežu podjetja v Limbušu. Objekt odpira novo poglavje v razvoju tehnoloških rešitev trajnostne in energetsko nadpovprečno varčne gradnje, saj gre za tehnološko najnaprednejšo stavbo v Sloveniji, ki bo začrtala razvoj celotne industrije prefabriciranih pametnih hiš in ponudbo rešitev za pametne stavbe ne le v regiji ampak tudi v EU. Najsodobnejši bivalni objekt prihodnosti omogoča vse bolj pomembno možnost opravljanja dela na domu ter celovito energetsko in informacijsko oskrbo skupaj z osnovnimi energetskimi potrebami za trajnostno mobilnost njegovih uporabnikov.

Jernej Salecl, generalni direktor Direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je na otvoritveni slovesnosti naznanil, da je z realizacijo projekta v Slovenijo prišla prihodnost: »Medtem ko mi snujemo načrte v obliki dvojnega prehoda v digitalno družbo in zeleno brezogljično družbo za naslednjih 10, 15 oziroma 20 let, je podjetje Marles skupaj s svojimi partnerji to že storilo – prihodnost je tu. Čestitke! Ponosen sem, da je je to eden prvih resnih in oprijemljivih rezultatov povezovanja raziskovalno razvojne skupnosti s podjetji. Mislim, da ste korak pred drugimi in na pravi poti, da postanete še uspešnejši, kot ste bili do sedaj. S tem dokazujete, da vlaganja v razvoj prinašajo tisto konkurenčno prednost, ki jo potrebujemo za uspešen nastop na globalnih trgih.«

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je v ospredje postavil lokalno vpetost podjetja Marles hiše kot enega največjih zaposlovalcev v regiji in hkrati čestital vsem – zaposlenim, vodstvu in lastnikom – da so uspeli to idejo pripeljati do realizacije: »Glede na to, kam gre Evropa, ste na popolnoma pravi poti: raziskave, razvoj, digitalizacija, zeleni prehod in povezovanje. Veseli me, da je tukaj doma znanje! DOM24h me navdihuje tudi s tem, da bi takšna hiša ali podobna postala dom čim večjemu številu Mariborčanov.«

SLOWOODLIFE_MARLES_DOM24h
SLOWOODLIFE_MARLES_DOM24h
SLOWOODLIFE_MARLES_DOM24h

Projekt bo smerokaz sodobne gradnje

Prokurist podjetja Marles hiše Maribor, Bogdan Božac, je v ospredje postavil zavedanje podjetja Marles hiše, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij in trajnostnih poslovnih praks soustvarjamo koncept življenja, ki temelji na visoki bivanjski kulturi, energijski varčnosti, trajnosti in udobju. »Ko smo se pred štirimi leti v podjetju Marles hiše skupaj s partnerji vprašali, kakšen bo naš dom prihodnosti, smo želeli dobiti celovite odgovore, zato smo vsak zase in vsi skupaj začeli načrtovati inovativne rešitve. Objekt DOM24h je prelomen v marsičem, uspeli pa smo tudi dokazati, kako se slovenska podjetja znamo in zmoremo povezati, da ustvarimo izjemne tehnološke rešitve. Projekt je pomemben tudi zato, ker gre za okolju in ljudem prijazen objekt, ki bo smerokaz naše gradnje, s katero lahko naravo in svet ohranimo za prihodnje generacije.«
Zahvalo za uresničitev enega največjih prebojnih dosežkov slovenskih podjetij je izrekel partnerskim podjetjem in strokovnjakom SRIP PSiDL, s katerimi so združili moči, znanje in uporabo naprednih tehnologij pri implementaciji projekta vrednega 17 mio evrov, in seveda zaposlenim ter vsem ostalim, ki so odločilno vplivali na to, da je objekt DOM24h odslej odprt za javnost.
Več na: www.marles.com

Ostale novice

Gašper okna in vrata: Odličnost, potrjena z PEFC certifikatom

Gašper okna in vrata, eno vodilnih slovenskih in evropskih podjetij na področju trajnostne proizvodnje oken in vrat, je kot rezultat dolgoletnih prizadevanj in nenehnega truda za doseganje visokih okoljskih standardov že drugič prejelo PEFC certifikat.

Janja Garnbret na Krasu posadila 1000 dreves

Janja Garnbret je na Krasu posadila 1000 dreves in s tem dala zgled za ohranjanje narave in izravnavo ogljičnega odtisa ter poudarila moč lesa kot gradbenega materiala. Pobuda je del večletnega projekta olimpijske zmagovalke in podjetja Lumar, ki les vidi kot ključno surovino za gradnjo trajnostnih domov.

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner