LUMAR IG

Funkcionalnost z imenom “Živi najbolje”

 

V skoraj treh desetletjih delovanja je družinsko podjetje Lumar zgradilo več kot 2.450 različnih individualno prilagojenih montažnih objektov v Sloveniji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Švici in Franciji. Filozofija razmišljanja, delovanja in razvoja podjetja je usmerjena v ustvarjanje kakovostnih montažnih objektov, ki ob minimalnem obremenjevanju okolja ponujajo maksimalno bivalno ugodje in visoko energetsko učinkovitost. Vse to se odraža v sloganu podjetja ‘Živi najbolje’.

Lumar IG, d. o. o.

Limbuška cesta 32a, 2000 Maribor
T: +386 2 421 67 50
E: info@lumar.si
www.lumar.si; www.blackline.si

SLOWOODLIFE_Lumar_logo

GLAVNI POKAZATELJ TRAJNOSTNEGA POSLOVNEGA MODELA

Trajnostno vodenje podjetja je osnovno vodilo direktorja in lastnika Marka Lukića že vse od začetka delovanja. Pred leti pa so se odločili pristopiti k trajnostnemu vodenju na vseh nivojih še bolj sistemsko in strokovno, s čimer zagotavljajo transparentnost trajnostnega delovanja. Leta 2018 so v sklopu razpisa javne agencije SPIRIT pripravili trajnostno poslovno strategijo podjetja, ki opredeljuje njihovo srednjeročno in dolgoročno delovanje ter smer trajnostnega razvoja. Zavedajo se, da je oblikovanje trajnostnega poslovanja izjemno dinamičen proces, vendar lahko le na tak način dosegajo ravnovesje med okoljskimi, socialnimi in gospodarskimi dejavnostmi. Prepričani so, da je to najboljši način za dosego trajnostne prihodnosti na dolgi rok. Njihovo delovanje danes enakovredno vključuje vse vidike trajnostnega delovanja oziroma enakovredno obravnavo vseh pet kapitalov, ki vplivajo na delovanje podjetja: naravni, človeški, družbeni, proizvodni in finančni.

 

POSLANSTVO

“Delamo funkcionalne in dostopne okolju in uporabnikom prijazne objekte.”
Z

VIZIJA

“Podjetje Lumar bo na področju energetsko učinkovitih rešitev bivanja postalo ustvarjalec trendov na evropskem trgu.”

VREDNOTE

“Vrednote Lumar so trajnost, inovativnost, strast, timsko delo in odgovornost. Predstavljajo naš notranji kompas, ki usmerja ravnanja in vedenja naše organizacije ter vseh nas v podjetju Lumar. So naš DNK ter usmerjajo celotno naše delovanje, od komunikacije do izvajanja dela, reševanja problemov in iskanja rešitev.”
TRAJNOST ZASEBNO

MARKO LUKIĆ, lastnik in direktor

Zadnja navada, ki ste jo zasebno uvedli v smeri trajnosti?
Pri prehrani pazim na čim manj potratno živilsko verigo. Glavnino kilometrov opravim z električnim vozilom, za katerega proizvedemo energijo iz lastne sončne elektrarne. Kar seveda ne pomeni, da se kdaj ne zapeljem s kakšnim vozilom z notranjim zgorevanjem. Trudim se tudi, da ne letim z letali oziroma da letim čim manj. V službo se peljem s kolesom, trudim se kupovati oblačila z nizkim ogljičnim odtisom. Nisem perfekcionist ali okoljski svetnik, verjamem pa, da lahko tudi z majhnimi spremembami v načinu razmišljanja in navadah dosegamo neverjetno velike učinke.

S čim se ohranjate v psihofizični kondiciji?
Šport je še vedno zelo pomemben del mojega življenja. V zadnjem obdobju se ukvarjam predvsem s turnim smučanjem in kolesarjenjem, občasno še tudi plezam. Skozi športne aktivnosti najlažje amortiziram stres iz poslovnega življenja, hkrati pa v naravi velikokrat dobim tudi nove zamisli, ideje za razvoj naših trajnostnih produktov in storitev. K temu dodajam še jogo in meditacijo.

Vaša lastna vizija glede trajnostnega vodenja podjetja v obdobju petih let – čemu boste dali poudarek?
V prihodnosti si želim speljati transformacijo Lumarja v trajnostno naravnano podjetje in pri tem slediti ključnim vodilom trajnostnega voditeljstva; ‘people, planet, profit in purpose’. Postaviti želim dober primer, zgled, da je možno danes imeti vzdržne in dobičkonosne poslovne modele, vendar ne na račun drugih deležnikov, ampak v sozvočju oziroma sodelovanju z njimi.

Vaša misel, ki vam vsako jutro osmisli dan?
Just do it.

Ena do dve najbolj pomembni poslovni izkušnji v vaši karieri in zakaj/kako sta vas zaznamovali?
Vsekakor začetek, prva zaposlitev, ko je bilo podjetje v izredno zahtevni poslovni situaciji in je šlo skozi postopek prisilne poravnave. To je bilo zame, navajenega zmag v športni karieri, nekaj povsem novega. Druga izkušnja pa je bila prodaja družinskega podjetja ameriškemu fondu in kasnejši odkup nazaj. Skozi njo sem namreč spoznal, kako pomembna in dragocena je v resnici kultura družinskega podjetja.

Katera globalna blagovna znamka ali izdelek vas navdihuje?
Tesla in Patagonia.

REFERENČNI PRIMER LUMARJEVE GRADNJE

Lumar Blackline – BIVALNA POEZIJA IZ MASIVNEGA LESA

V skladu s sloganom ‘živi najbolje’ v Lumarju že skoraj tri desetletja načrtujejo in oblikujejo hiše v skladu z željami in zahtevami kupcev. Ob okvirni panelni gradnji ponujajo tudi gradnjo hiš iz križno mozničene masivne konstrukcije IQWood in križno lepljene masivne konstrukcije Lumar Masiv. 

Za konstrukcijske sisteme iz masivnega lesa je značilno, da imajo stene zelo dobre gradbene in fizikalne lastnosti, kar omogoča gradnjo arhitekturno in tehnološko najzahtevnejših objektov z velikimi razponi. Pri Lumarju so konstrukcijski sistem Lumar Masiv uporabili tudi pri gradnji slovenskega paviljona EXPO Milano 2015 – paviljona Expano – ter zahtevnejših objektov iz družin hiš Lumar Individual, GreenLine in Lumar BlackLine.
Predstavljena hiša iz družine Lumar BlackLine je ena izmed hiš grajenih s sistemom Lumar Masiv. Njene pravokotne fasade, ki se zaključijo v ravni strehi, v notranjosti razkrivajo razkošje prostorov, namenjenih udobnemu bivanju štiričlanske družine.

ATRAKTIVNA HIŠA RAZGIBANE OBLIKE

Odprta tlorisna zasnova pritličja se v celoti odpira proti zunanjemu atriju, namenjenemu počitku in oddihu ter smiselno dopolnjuje glavne bivalne prostore. Pritličje nudi še dodatno pisarno, tehnične prostore in garažo za dva avtomobila. V nadstropju je spalni del, ki je ločen na sklop namenjen staršem in sklop namenjen otrokom.
Obliko hiše so zasnovali iz več volumnov pravokotnih oblik z različnimi višinami, kar razdrobi osnovni gabarit objekta in ga naredi bolj atraktivnega. Z odvzemanjem in dodajanjem posameznih vogalov so v pritličju ustvarili nadstrešnice nad zunanjimi terasami, v nadstropju pa balkonske niše ter zunanje terase. Pri zunanjosti objekta prevladujejo svetli beli odtenki različnih fasadnih oblog oziroma kombinacija fasadnega ometa in velikoformatnih plošč, kar še poudarja čiste geometrijske oblike. Vse druge poudarke – od niš, balkonov in povezav večjih volumnov – pa zaznamujejo lesene obloge v naravnih rjavih odtenkih.

Pri oblikovanju interierja prevladuje skrbno odmerjeno ravnotežje med preprostimi linijami in bogatimi detajli. Lestvica materialov in barv je skrbno izbrana in sledi principu oblikovanja zunanjosti objekta. Prevladujejo svetli odtenki v kombinaciji z vzorci naravnega lesa, ki poudarjajo atraktivne detajle notranje opreme. Kljub kombinaciji le dveh barvnih odtenkov in uporabi preprostih čistih linij, je notranjost bogato zaznamovana z uporabo različnih materialov in raznolikostjo površinskih obdelav – še ena od pomembnih podrobnosti, ki zaokroža vrhunski zasnovan in zgrajen objekt, prilagojen individualnim željam naročnikov.

INDIVIDULANO PRILAGOJEN DOM

Arhitektura in tlorisna zasnova Lumarjevih hiš je sicer prepoznana kot izjemno funkcionalna in prostorna, kljub temu pa lahko naročniki zasnovo in tloris hiše tudi spremenijo; praktično vse elemente, opremo in detajle lahko prilagodijo povsem individualnemu okusu.
V Lumarju znajo prisluhniti željam in pričakovanjem in jih bodisi s strokovnjaki v svojem arhitekturnem biroju bodisi z izbranimi zunanjimi arhitekti celovito osmisliti. V celotnem procesu imajo tako lastniki možnost odločanja o celovitosti arhitekturnega predloga in v rokah ves nadzor nad investicijskim okvirjem.

DATATEKA: LUMAR BLACKLINE INDIVIDUAL

LETO IZGRADNJE: 2018
VELIKOST OBJEKTA: 220 m2
ARHITEKTURA: SoNo arhitekti
NAČIN GRADNJE: lesena masivna konstrukcija; Lumar Masiv
ENERGETSKA UČINKOVITOST: skoraj ničenergijska hiša
GLAVNI IZVAJALEC: Lumar IG, d. o. o.
INVESTITOR: zasebni
FOTO: Žiga Lovšin, Lumar

Z Lumarjevim podpisom

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_lumar

LUMAR INDIVIDUAL

2018

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_lumar

LUMAR PRIMUS-M 150

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_lumar

LUMAR BLACKLINE EE

2015

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_lumar

LUMAR INDIVIDUAL

2017

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_lumar

LUMAR ZEN 187

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_lumar

AKTIVNA HIŠA LUMAR / LUMAR PRIMUS-R 150 iEDITION

2019