Leseni paviljoni kot trajnostni globalni navdih [novi VIDEO]

30. 3. 2022

Dubaj/ Slovenija

SLOWOODLIFE

Na EXPO Dubaj 2020 smo bili na lovu za tistimi zgodbami nacionalnih predstavitev, ki so obiskovalce svetovne razstave nagovarjale z lesom – najbolj plemenitim trajnostnim materialom na svetu. Navdihujoče zgodbe v produkciji SLOWOODLIFE Channel, zbrane iz celega sveta, smo zajeli v navdihujočem videu!

Naš ogled smo začeli pri državah, ki so se nam zdele v tem pogledu precej eksotične. Med njimi je vsekakor Oman, sultanat iz jugovzhodne obale arabskega polotoka. Imajo le prodnato puščavo, na kateri med rastjem prevladujeta puščavski grm in puščavska trava, vrsti značilni za južno Arabijo; naklonjenost redkemu lesu, ki ga premorejo, pa so v Dubaju kljub temu postavili v ospredje.

Še en eksot – Azerbajdžan leži v Zakavkazju, le 12 % njegovega površja pokrivajo gozdovi, a znajo z njim dobro gospodariti: Paviljon nas je prevzel, ker so Azerbajdžanci postavili les v ospredje svoje predstavitve.

Madžarski paviljon je s svojo podobo spominjal na zapuščino znanega madžarskega arhitekta Imra Makovecza. Za njegovo gradnjo niso porabili niti kaplje vode, saj je stoodstotno zgrajen iz lesa. A madžarske zgodbe o rabi lesa – kot boste slišali –  vzbujajo tudi nekaj skrbi.

SLOWOODLIFE_EXPO_DUBAJ_LESENI PAVILJONi

Skrbi glede tega naravnega bogastva pa vsekakor nimajo na Finskem! Dežela tisočerih jezer je obenem tudi dežela lesa, saj predstavljajo finski gozdovi kar 10 % celotne gozdne površine v Evropi. Vas zanima kako gospodarijo z njimi? Njihov paviljon je vsekakor popolnoma podprl nacionalno usmeritev k trajnostni rabi tega materiala.

SLOWOODLIFE_EXPO_DUBAJ_leseni PAVILJONI

In popolnoma enako bi lahko rekli za Švede, ki so v Dubaju  naredili svojevrsten poklon švedskim gozdovom. Če se sprašujete, kako je bilo to videti, si oglejte video, ki je nastal v produkciji medijske hiše SLOWOODLIFE. In izvedeli boste tudi to, kateri paviljon v lesu je bil nam, zapriseženim ljubiteljem lesa, najbolj všeč!

Navdihujoče zapise iz ogleda paviljonov smo strnili tukaj:

EXPO 2020 v Dubaju je razkril številne simpatične zgodbe zapisane v les. Pri SLOWOODLIFE smo veseli vsake, ki jo najdemo, saj smo prepričani, da pelje v skupno lepo prihodnost, kar je vsekakor tudi eno od temeljnih sporočil svetovne razstave v Dubaju. 

Ostale novice

Dan odprtih vrat na individualni skoraj nič-energijski hiši Lumar

Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar V podjetju Lumar v četrtek 30. maja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Zaradi izjemnega zanimanja bo na ogled individualna skoraj nič-energijska hiša Lumar, katere izhodišče je bila...

Razstava Bivanje z lesom vabi v Celje

Lesene hiše ponujajo edinstveno kakovost bivanja, ki je težko primerljiva z drugimi gradbenimi materiali. Les ni le estetsko privlačen, ampak ustvarja prijetno in toplo bivalno kakovost, ki pelje k dobremu počutju in večji povezanosti z naravo. O tem se lahko...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner