Ledinek in Stilles: prve odpreme tehnološke opreme za proizvodnjo križno lepljenih plošč

8. 8. 2023

Hoče, Slovenija

Ledinek Engineering

Trend trajnostne gradnje je v zadnjih letih spodbudil uporabo lesa kot ključnega gradbenega materiala. Lesena gradnja je postala priljubljena zaradi svoje trajnosti, obnovljivosti in nizkega ogljičnega odtisa v primerjavi z drugimi materiali. Tega se zavedajo tudi v podjetju Ledinek, ki je v sodelovanju s podjetjem Stilles, začel s prvimi odpremami tehnološke opreme za proizvodnjo križno lepljenih plošč.

SLOWOODLIFE_ledinek

6 metrov dolga stiskalnica X-Press.

Linijo, ki bo začela obratovati septembra, sestavljajo prečna žaga za izrez napak, stroj za dolžinsko spajanje desk Eurozink Compact 800 in 6 metrov dolga stiskalnica X-Press. Dosegala bo proizvodno kapaciteto 30 m3 oz. 7.500 m3 na izmeno na letni ravni. »Veselimo se projekta, ki se bo odvijal na slovenskih tleh, in uspešnega sodelovanja s podjetjem Stilles. Gre za izjemno fleksibilno linijo, saj je zasnovana na način, ki omogoča tudi proizvodnjo nekaterih drugih lesenih produktov, kot je konstrukcijski les KVH,« pravi Gregor Ledinek, direktor podjetja Ledinek Engineering in Lestro-Ledinek.

Podjetje Stilles s sedežem v Sevnici na področju opremljanja hotelov uživa ugled in širi dejavnost tudi v proizvodnjo različnih polproduktov iz križno lepljenih plošč in kompozitnih modularnih plošč. Vse bolj se namreč uveljavlja uporaba modularnih sistemov gradnje, pri katerih se leseni elementi predhodno izdelajo v tovarni in nato sestavijo na gradbišču. To omogoča hitrejšo gradnjo, večjo natančnost in manj odpadkov.

SLOWOODLIFE_ledinek

Model 3D linije

Zaposlujejo več kot 400 ljudi

Podjetje Ledinek Engineering je lani zabeležilo 30. obletnico delovanja. So eden najbolj celovitih proizvajalec proizvodnih linij na svetu, ki nenehno raste, se razvija in stalno vlaga v zaposlene. Razvijajo in izdelujejo stroje ter avtomatske linije za proizvodnjo lesnih polizdelkov in soustvarjajo svetovne trende na področju lesnoobdelovalne industrije. Vsi stroji so plod njihovega lastnega razvoja in inovacij, s čemer slovensko znanje prenašajo v več kot 50 držav po vsem svetu. V sklopu blagovne znamke Ledinek zaposlujejo več kot 400 ljudi. Za inovativnost, uspešnost, razvoj in delo so prejeli že več nagrad tako v Sloveniji kot tudi tujini.

Več o podjetju Ledinek Engineering lahko preberete na tej povezavi.

Ostale novice

Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar

V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission Tour. Tokrat bo na ogled že dobrih pet let vseljena skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar, ki na celovit način obravnava vidike...

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

Dan inovativnosti 2023, v sklopu katerega Gospodarska zbornica Slovenije nagrajuje najboljše domače inovacije, je potekal 19. septembra 2023 na Brdu pri Kranju in prinesel 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner