KAGER HIŠA

Domovi, ki užijejo vso svetlobo dneva

 

Kager je slovenska blagovna znamka, ki povezuje gradbene inženirje, arhitekte, številne obrtnike in mnoge zadovoljne kupce. Pod budnimi očmi tesarskih in mizarskih mojstrov nastajajo v njihovi proizvodnji unikatne hiše, narejene po meri naročnikov. Živeti v njihovi hiši ne prinaša le nadstandardnega bivalnega ugodja, ki ga omogočata vrhunska zasnova in izvedba; pomeni doživeti tudi okolje, pomeni imeti stik z naravo v vsakem trenutku bivanja.

Kager hiša, d. o. o.

Ob Dravi 4a, 2250 Ptuj
T: +386 2 788 93 10
E: info@kager.si
www.kager.si

SLOWOODLIFE_KAGER_logotip_transparent

SLOWOODLIFE o KAGER hiši  ⌊video⌋

GLAVNI POKAZATELJ TRAJNOSTNEGA POSLOVNEGA MODELA

Glavni pokazatelj trajnostnega poslovnega modela je zmanjšanje ogljičnega odtisa proizvodnje, kar so dosegli z ogrevanjem na biomaso in postavitvijo sončne elektrarne. Delujejo družbeno odgovorno, saj sodelujejo skoraj izključno s slovenskimi podjetji in za svoje podizvajalce izbirajo manjša lokalna podjetja. Njihove hiše so zaradi dejstva, da je ves vidni les ročno obdelan, prej obrtniški kot proizvodni izdelek.

POSLANSTVO

“Naše poslanstvo je ljudem omogočiti ugodno in varno bivanje, polno inspiracij. Z ekološkimi materiali in nižanjem porabe energije skrbimo tudi za prihajajoče generacije.”

Z

VIZIJA

“Že desetletja vztrajamo na prepričanju, da se kakovostno zgrajen objekt ne odraža zgolj skozi številke v preglednici, ampak skozi zadovoljstvo in ugodje bivanja njegovih uporabnikov. Prav tako je pomembno zagotavljanje funkcionalnosti ter oblikovne in urbanistične kakovosti.”

VREDNOTE

“Naše vrednote so ohranjanje majhne proizvodnje in povezanost zaposlenih ter kupcev naših hiš. Ključen del razvoja pa je konstantna misel na ekonomijo, ekologijo in družbo.”

TRAJNOST ZASEBNO

MARTINA KAGER, direktorica podjetja KAGER hiše

SLOWOODLIFE_kager
SLOWOODLIFE_kager

Zadnja navada, ki ste jo zasebno uvedli v smeri trajnosti?
O trajnosti v naši družbi se veliko govori predvsem v zadnjem času, zase pa lahko povem, da trajnostnih navad nekako ne uvajam v svoj življenjski slog, saj trajnostno živim, odkar pomnim. Morda bi lahko izpostavila le, da je moja zadnja navada, pravzaprav naloga v smeri trajnosti, ekološko in trajnostno vzgojiti moja dva sinova.

S čim se ohranjate v psihofizični kondiciji?
Svojo psihofizično kondicijo ohranjam s kolesarjenjem, tekom in sprehodi v naravi.

Vaša lastna vizija glede trajnostnega vodenja podjetja v obdobju petih let – čemu boste dali poudarek?
Naše podjetje je že od svojega nastanka leta 1993, ko smo praktično začeli s proizvodnjo nizkoenergijskih lesenih hiš, nekako trajnostno ozaveščeno. Poudarek na trajnosti smo zapečatili leta 2008, ko smo prenovili poslovne in proizvodne prostore ter namesto kurilnega olja za ogrevanje uvedli toplotno črpalko in kurilni kotel na lesni odpad, ki nastaja v proizvodnji lesenih hiš. Leta 2011 smo na streho skladiščnih prostorov postavili sončno elektrarno in s tem še dodatno zmanjšali oziroma anulirali naš okoljski odtis.

Seveda pa tudi v pogledu trajnosti v podjetju ne mirujemo, zato v zadnjem času dajem poudarek predvsem digitalizaciji vseh segmentov poslovanja podjetja. V prihodnjih petih letih želimo naše podjetje popolnoma digitalizirati in s tem manjšati količino odpadnega papirja in lesa.

Vaša misel, ki vam vsako jutro osmisli dan?
Misel, ki mi nemalokrat pomaga, sploh kadar v podjetju naletimo na zahtevnejše projekte, je: »Če je človek prišel na luno, ni nič nemogoče postaviti v lesu.« S to mislijo sem odraščala, saj je to že filozofija mojega očeta.

Ena do dve najbolj pomembni poslovni izkušnji v vaši karieri in zakaj/kako sta vas zaznamovali?
Moja najpomembnejša izkušnja v karieri je povezanost kolektiva, s katerim sodelujem. Uspeva nam povezovati vse člene podjetja v celoto, saj nam je jasna filozofija, da drug brez drugega ne moremo, zato poskušam delovati čim bolj konstruktivno in povezujoče. To se vsekakor odraža v produktivnosti in duhovni ter trajnostni rasti podjetja kot celote. Naš cilj sicer ni neskončna rast podjetja, ampak neskončna drznost ostati »butični krojači« v naši branži, kar nam za zdaj uspeva.

Seveda nas to na neki način zaznamuje, saj rasteš tudi sam in nekako skozi takšno izkušnjo postajaš močnejši in še odločnejši, da si na pravi poti.

Katera globalna blagovna znamka ali izdelek vas navdihuje?
Globalna blagovna znamka, ki me navdihuje, je PAGANO, katerih izdelke naravnost obožujem. Inspirira me predvsem zgodba, ki je podobna naši: »Edinstven življenjski slog.« Številni iščejo duhovne užitke v najbolj oddaljenih krajih, drugi jih najdejo v lastnem domu.

REFERENČNI PRIMER KAGERJEVE GRADNJE

Sončna arhitektura, ki poboža dušo naročnika

Dobrodošli v svetu, kjer je vsaka podrobnost natančno takšna, kot si jo naročnik zamisli in želi! Niti dve hiši Kager nista enaki, saj prav vsaka predstavlja odsev individualnosti, posameznikovih zamisli in investitorjeve osebne filozofije. 

Njihovi objekti udejanjajo neskončnost domišljije. Vsako, še tako zahtevno specifiko so pripravljeni in sposobni izvesti v lesu, pa naj je v slogu razkošne vile, podeželske hiše ali najbolj sodobne arhitekture. Optimalna izvedba in rezultat zorita skozi vse projektne faze – od spoznavnega razgovora, načrtovanja, izdelave, nadzora in končne izvedbe – končno podobo in funkcionalnosti hiše zato omejujejo le želje, potrebe in način življenja naročnika.

SLOWOODLIFE_kager
SLOWOODLIFE_kager

Vsi konstrukcijski elementi njihovih hiš so izdelani s pomočjo CNC-strojev po tridimenzionalni računalniški predlogi, zaradi česar ne prihaja do napak pri gradnji. V podjetju so zaposleni gradbeni inženirji, izučeni mizarji, tesarji in drugi strokovni delavci. Ves les je ročno obdelan in je čudovit »partner« še eni prepoznavni stalnici hiš Kager: velikim steklenim površinam, ki kot del konstrukcije omogočajo zabrisano mejo med notranjostjo in zunanjim okoljem. Navkljub tej navidezni krhkosti so hiše Kager potresno izjemno varne. Nosilna konstrukcija ima namreč zaradi edinstvene zasnove izjemno sposobnost velike absorpcije energije. Hiša Kager tako izpolnjuje najvišje arhitekturne zahteve v smislu notranjega in zunanjega dizajna ter brezčasne elegance.

VITA NOVA OB JEZERU

Predstavljen referenčni objekt so postavili ob Kijevskem jezeru. To stekleno in leseno lepotico obdajata gozd na eni stani in odprtost jezera na drugi. Zaradi dih jemajočih razgledov na obeh straneh hiše je bila želja lastnika celotna zasteklitev objekta, tako vhodne kot zadnje strani hiše.
Objekt v skupni izmeri 400 kvadratnih metrov ima velik dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico odprto na galerijo, spalnico in veliko kopalnico ter garderobo v pritličju in tri ločene sobe z odprto pisarno v galeriji. Mejo med zunanjostjo in notranjostjo je zaradi izjemne odprtosti interierja skorajda nemogoče določiti, za kar dodatno poskrbi lesen skelet v lazurno rjavi barvi. Naravo je dejansko mogoče opazovati iz vsakega kotička hiše.
Les, naravni materiali in svetloba so rdeča nit tudi celotne notranje opreme, ki deluje nežno in spoštuje arhitekturo objekta. Svetloba, ki poplavlja notranjost, ustvarja občutek prostorskega razkošja in zračnosti. S Kagerjevo značilno sončno arhitekturo so dosegli, da takšen dom razvaja svojega lastnika z obiljem naravne svetlobe v vseh letnih časih, ljubezen do narave pa preveva vsak kotiček tega doma.

SLOWOODLIFE_kager

SUPERLATIVI KREATIVNEGA INŽENIRINGA

Vsaka hiša Kager je individualno načrtovana v skladu z naročnikovimi zahtevami, potrebami in željami. Svoje zgodbe jim je zaupalo že več kot 1000 zadovoljnih družin v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Švici, Italiji, Franciji, Rusiji in Ukrajini. S kreativnim inženiringom, ki so ga razvili na podlagi več desetletnih izkušenj pri gradnji lesenih konstrukcij in na najnovejših spoznanjih iz uporabe bivanju prijaznih materialov, ponujajo optimalne rešitve na vseh projektnih nivojih. Ker odločitev o gradnji hiše ne pomeni le življenjske uresničitve, temveč tudi življenjsko investicijo, je še toliko bolj pomembno, da hiša do potankosti ustreza pričakovanjem naročnika, torej okusu, navadam, dnevnemu ritmu in njihovemu življenjskemu slogu, naštevajo pri Kagerju. Zato so jim s strokovnim znanjem in dobro voljo na razpolago pred in med gradnjo, pa tudi po njej.

DATATEKA: VITA NOVA ob jezeru

LETO IZVEDBE: 2020

NETO KVADRATURA: 600 m²

VELIKOST PARCELE: 5000 m²

ARHITEKTURA: VITA NOVA Edition

ARHITEKTI: Irina Karlikova

GRADBENE KONSTRUKCIJE: les in steklo

NAČIN GRADNJE:  leseno stekleni hibrid

GLAVNI IZVAJALEC: KAGER HIŠA, d. o. o.

LOKACIJA: Ukrajina, Kijev

FOTO: Kager

SLOWOODLIFE_kager

S Kagerjevim podpisom

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_kager

CASA BORGOMANERO

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_kager

CASA DOMODOSSOLA

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_kager

VITA NOVA CLASSIC

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_kager

VITAN NOVA URBANA

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_kager

VITA PRIMA

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_kager

VITA NOVA EDITION

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_kager

VITA NOVA OB JEZERU

2020

SLOWOODLIFE_Planica_CBD

VITA NOVA Z RAVNO STREHO

2022