IN SITU – dobrodošli v “leseni dobi” Rokodelske zadruge Sodražica!

26. 5. 2022

Sodražica

Arhiv članov "IN SITU"

Sodražica z okolico je imela v preteklosti in ima tudi danes največ  »suhorobarjev« – izdelovalcev lesenih izdelkov. Danes deluje v občini rokodelska zadruga, katere poglavitni cilji so povezovanje in razvoj rokodelskih in lesno predelovalnih dejavnosti, pospeševanje gospodarskih koristi članov in večanje prepoznavnosti na trgu.

Rokodelsko zadrugo IN SITU Sodražica je ustanovila Občina Sodražica 1. julija 2021 s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, ki jih je pridobila s partnerji na razpisu Lokalne akcijske skupine (LAS) »Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe«. Zadruga omogoča svojim članom lažje iskanje novih tržnih poti, povezovanje za uspešnejše trženje in promocijo in močnejša izhodišča za pogajanje o nabavnih cenah surovin, strojev, opreme in orodij. Po etičnih načelih zadružništva in socialnega podjetništva spodbuja solidarnost in sodelovanje, krepi socialno, gospodarsko, okoljsko in promocijsko povezovanje z lokalnim okoljem. Hkrati veča prepoznavnost občine in regije, blaginjo in pripadnost prebivalcev, s tem pa zanimanje zunanjih investitorjev, poslovnih partnerjev in turistov za občino in celotno regijo.

SLOWOODLIFE_IN_SITU_SODRAŽICA (6)

Zakaj je zadruga našla dom ravno v Sodražici

Občina Sodražica je od leta 2005 nosilec ene redkih in zato še toliko bolj dragocenih geografskih označb v Sloveniji: »Ribniška suha roba«, ki povezuje občine Sodražica, Ribnica, Kočevje, Loški  Potok, Velike Lašče, Dobrepolje in Bloke.

Rokodelstvo je najbolj trajnostna oblika proizvodnje dobrin, energijo črpa predvsem iz človeškega telesa, uma in rok. Materiale za izdelke poišče in najde v svojem najožjem okolju, ne da bi mu pri tem škodovala. Zadružništvo povezuje poslanstvo trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva z vrednotami socialnega podjetništva, medsebojnega sodelovanja, pomoči in demokratičnega soodločanja. Namesto k profitu teži k poštenemu plačilu za delo zadružnikov.

Rokodelska zadruga Sodražica po teh načelih povezuje dobavitelje naravnih surovin, rokodelce, izdelovalce suhe robe ter izdelkov dopolnilne dejavnosti kmetij na območju Lokalne akcijske skupine ter občin, kjer je suha roba prepoznana kot izvirna in geografsko zaščitena. Poleg tega, da so povezani zadružniki danes na trgu močnejši, jim zadruga pomaga pri razvoju novih izdelkov, pri njihovem oblikovanju in pripravi za trženje in prodajo; z njo dosegajo višjo dodano vrednost svojemu delu.

SLOWOODLIFE_IN_SITU_SODRAŽICA (3)
SLOWOODLIFE_IN_SITU_SODRAŽICA (4)
SLOWOODLIFE_IN_SITU_SODRAŽICA (1)

Povezovanje v regijsko gozdno – lesno verigo

Ustanavljanje Rokodelske zadruge Sodražica je sprožilo še eno zanimivo pobudo in sicer formiranje gozdno – lesne verige za področje LAS Od Turjaka do Kolpe. Obrtno-podjetniška zbornica Ribnica že več let povezuje svoje člane – lesne predelovalce z zadrugo Festival lesa iz Kočevja, katere osnovni namen je oblikovanje in razvijanje novih izdelkov. Ob novici, da se »lesarji« povezujejo v zadrugo, je svoj interes pokazalo tudi podjetje Kočevski les, ki želi pripravljeno, avtohtono in certificirano lesno surovino zagotavljati predvsem podjetnikom v domači regiji.

Cilj gozdno lesne verige bo povezovanje gozda kot ekosistema in hkrati vira avtohtone surovine z lesnimi pridelovalci in predelovalci ter strokovnjaki številnih področij. Njeno poslanstvo je vzpostavitev sistema krožnega gospodarstva v regiji od Turjaka do Kolpe, v deželi, ki jo druži geografska označba Ribniške suhe robe. Lesa avtohtonih sort ne želijo več zgolj prodajati, marveč ga oplemenitili z novo vrednostjo svojega znanja in dela, za končne izdelke z višjo dodano vrednostjo ter za naravno in družbeno okolje kot vrednote.

Mnogoteri pomeni »IN SITU«

»In situ« so narečne besede za sito, tradicionalni izdelek iz Sodražice, ki je našel mesto celo v občinskem grbu. Sicer pa je »in situ« tudi pogosto uporabljana latinska fraza, ki bi jo lahko prevedli »lokalno, na kraju samem, v prvotni, naravni legi« in se najpogosteje uporablja pri varstvu kulturne dediščine. Ima pa tudi številne druge pozitivne konotacije; v arheologiji se denimo nanaša na artefakt, ki ni bil premaknjen s prvotnega mesta odlaganja. Artefakt, ki je na mestu, je ključnega pomena za njegovo interpretacijo in interpretacijo kulture, ki ga je oblikovala. V gastronomiji se izraz “in situ” nanaša na umetnost kuhanja z različnimi viri, ki so na voljo na samem kraju dogodka.

Podobno kot velja za varovanje kulturne dediščine, arheologijo in gastronomijo, to velja tudi za  rokodelsko zadrugo v Sodražici. Lesarsko rokodelstvo je avtohtono za deželo suhe robe, ravno tako lesna surovina, iz katere nastajajo izdelki. Le tu lahko spoznamo prave suhorobarske mojstre, pol tisočletno tradicijo kakovosti njihovih izdelkov, hkrati pa svežo inovativnost, s katero odgovarjajo na potrebe sodobnega kupca in sveta.

Spletno stran Rokodelske zadruge IN SITU Sodražica in njihovo spletno trgovino najdete tukaj.

Ostale novice

Razstava Bivanje z lesom v paviljonu EXPANO

Doživljajski park Expano ob Soboškem jezeru na obrobju Murske Sobote, ki z inovativno tehnologijo predstavlja posebnosti Pomurja, ponuja obiskovalcem edinstvena doživetja, katerim se je v teh dneh pridružila potujoča razstava Bivanje z lesom. Na ogled bo vse do 28....

Dan odprtih vrat na individualni skoraj nič-energijski hiši Lumar

Na ogled individualna skoraj-nič energijska hiša Lumar V podjetju Lumar v četrtek 30. maja, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Zaradi izjemnega zanimanja bo na ogled individualna skoraj nič-energijska hiša Lumar, katere izhodišče je bila...

Razstava Bivanje z lesom - SLOWOODLIFE
USPEŠNE ZGODBE - Agencija Lotos
SLOWOODLIFE_Bivanje_z_lesom_banner