ALFA NATURA

Netipske mojstrovine iz križno lepljenega lesa

Pri Alfa Naturi je osnovno vodilo najvišja raven kakovosti izvedbe in predvsem drugačen pristop do lesene gradnje, za katero so osnova predvsem svojevrstni arhitekturni, pa tudi konstrukcijski koncepti iz križno lepljenega lesa. Podobo svoje znamke gradijo na prezentaciji praktično vsakega objekta, saj se v slehernem odražata njihova vizija in poslanstvo. V zadnjem letu so zapluli še na področje lastnih investicij in tudi tam doživeli izjemno pozitivne odzive kupcev.

Alfa Natura, d. o. o.

Gorenjska cesta 10, 1234 Mengeš
T: +386 31 786 858
E: info@alfanatura.si
https://alfanatura.com/

SLOWOODLIFE_logo_Alfanatura
SLOWOODLIFE_alfa_natura

GLAVNI POKAZATELJ TRAJNOSTNEGA POSLOVNEGA MODELA

Ponosni so, da družinske hiše in javni objekti Alfa Natura, ne glede na to, ali so jih zasnovali sami ali v sodelovanju z drugimi arhitekti, odražajo njihov pristop, pri katerem je vsaka faza enako pomembna – od ideje, pridobitve gradbenega dovoljenja in načrtovanja do izvedbe objekta, reševanja detajlov in predaje objekta naročniku. Veliko časa in pozornosti namenjajo raziskovanju novih idej in konceptov na področju uporabe lesa v gradbeništvu. Pridobili so štiri EU certifikate odličnosti za področje inovativne uporabe naravnih materialov v gradbeništvu ter energetske učinkovitosti pri rabi naravnih materialov. Tudi to je potrditev, da dosegajo njihove rešitve najvišjo strokovno in kakovostno raven.

POSLANSTVO

Z

VIZIJA

VREDNOTE

“Razlike med idejo in končano hišo so pogosto prevelike. Ravno zato se z našo številno ekipo arhitektov že od vsega začetka posvečamo konstrukcijskim detajlom in iskanju pravih tehničnih rešitev. Ne glede na to, ali idejni projekt pripravijo naši arhitekti ali zunanji sodelavci, zagotovimo, da je končana hiša čim bolj zvesta uresničitvi prvotne zamisli. Da gradnja poteka čim bolj gladko, pred začetkom skrbno uskladimo načrte, vse spremembe pa ažurno potrjujemo. Tako ob zaključku gradnje naročniku predamo hišo, ki hitro postane dom. Zaradi vsega tega pri Alfa Naturi ne verjamemo v tipske hiše izbrane iz kataloga.”

TRAJNOST ZASEBNO

MATEVŽ VRHOVNIK, direktor & partner podjetja Alfa Natura

SLOWOODLIFE_alfa_natura

Zadnja navada, ki ste jo zasebno uvedli v smeri trajnosti?
Težko bi se osredotočil na točno eno navado, pa vendar bi morda izpostavil vožnjo s kolesom na delovno mesto.

S čim se ohranjate v psihofizični kondiciji?
Predvsem z redno rekreacijo v naravi, najraje s spusti s kolesom po gozdnih kolesarskih stezah. Na ta način preživim tudi veliko časa z družino, saj smo vsi adrenalinski navdušenci.

Vaša lastna vizija glede trajnostnega vodenja podjetja v obdobju petih let – čemu boste dali poudarek?
Predvsem izobraževanju kadra, kar pomeni udeležbo na strokovnih seminarjih, in proučevanju literature. Na ta način bo nastala še tesnejša povezava med arhitekturo in lesom kot osnovnim gradnikom. Kot cilj sem si zastavil tudi pošteno razlago prednosti in slabosti sistema gradnje potencialnim naročnikom, ker analize trga kažejo, da se vsa lesena gradnja meče v isti koš, kar je žal napačno.

Vaša misel, ki vam vsako jutro osmisli dan?
Ne bi mogel reči, da se vsako jutro pojavi neka misel. Prej kot to mi da navdih za ves dan vsakodnevni jutranji sprehod s psom.

Ena do dve najbolj pomembni poslovni izkušnji v vaši karieri in zakaj/kako sta vas zaznamovali?
Vsekakor na prvem mestu ustanovitev podjetja Alfa Natura, s katerim smo predstavili gradnjo iz križno lepljenega lesa širši javnosti, do tedaj je bil ta način trajnostne gradnje precej nepoznan in bolj izjema kot pravilo; na drugem mestu pa pridobitev EU certifikatov odličnosti, ki smo jih prejeli za koncept modelne športne dvorane v sklopu razpisa EU Horizon 2020, saj so dokaz, da smo na pravi poti.

Katera globalna blagovna znamka ali izdelek vas navdihuje?
V poplavi blagovnih znamk dajem prednost norveškemu podjetju Moelven, ki je del branže, kateri pripadamo tudi mi, in imajo v svoji paleti izvedenih objektov trenutno najvišjo leseno stavbo na svetu Mjøstårnet. Posebnost te stolpnice je, da je od temeljev naprej popolnoma lesena in ni tako imenovani hibrid.

REFERENČNI PRIMER ALFANATURINE GRADNJE

Mojstrovina v tehnologiji, ki ponuja največ

Izvedba objektov v tehnologiji križno lepljenega lesa, v kateri gradijo vse objekte, predstavlja trenutno najvišji standard lesene montažne gradnje. Pri alfa naturi lahko zato s ponosom povejo, da so njihovi objekti zares leseni. Poleg družinskih hiš, apartmajskih naselij in večstanovanjskih blokov, so v clt-tehnologiji postavili že več javnih objektov širšega družbenega pomena.

Vsi nosilni konstrukcijski elementi v njihovih objektih so izrisani v 3D-tehniki in vnaprej izdelani v tovarni. Potresna in požarna varnost pri gradnji s CLT-sistemom lesenih križno lepljenih plošč sta neprimerno večji kot pri klasičnih skeletnih ali okvirnih sistemih lesene montažne gradnje. Ta tehnologija omogoča tudi gradnjo bistveno višjih objektov, kar je glavni razlog za porast njene uporabe po vsem svetu. Sicer pa je CLT-objekte enostavno reciklirati. Dolgoročno ne obremenjujejo okolja, ampak predstavljajo le eno fazo v življenjskem ciklu lesa.

SLOWOODLIFE_alfa_natura
SLOWOODLIFE_alfa_natura

DINAMIČNA ARHITEKTURA HIŠE JK

Objekt »HIŠA JK« je navidezno sestavljen iz več kubusov različnih velikosti in višin z ravnimi strehami, ki ustvarijo še bolj dinamično podobo. Gradbena konstrukcija je iz masivnega lesa, kar omogoča še dodatno razgibanost prostorov.

S cestne strani se ob prostorni garaži pod impozantnim nadstreškom nahaja vhod v stanovanjski del, kjer vstopamo v odprto prostorno, deloma dvovišinsko pritličje. Največ svetlobe ponuja dnevni prostor, kjer se skozi veliko zastekljeno okensko površino odpira pogled na ozelenjeno okolico in zunanji bazen. Stopnice vodijo v zgornji spalni del, iz galerije se od tam odpira razgled na spodnje bivalne prostore. V zgornji etaži je locirana večja spalnica z lastno garderobo in kopalnico, dve manjši sobi ter manjša kopalnica. V kleti je poleg tehničnih prostorov še večji družabni prostor.

UMETNINA IZ VSAKEGA ZORNEGA KOTA

Oblikovanje interierja zaznamuje izbira fasadnih materialov, ki se zrcalijo tudi v notranjih prostorih; prevladujejo odtenki naravnega lesa s kamnito oblogo. Razgibanost volumnov je s tem še bolj poudarjena, obiskovalcu je iz vsake strani ponujen zanimiv in drugačen pogled na objekt. Premišljeno se tako prepletajo naravni materiali, kot sta les in kamen, s klasično črno-belo kombinacijo obešenih fasadnih vlakno cementnih plošč. Vse nadstrešne zunanje površine pokriva lesen dekorativen strop, ki dodatno obogati moderno zasnovo objekta. Večje steklene površine pa so povezava med notranjimi ambienti z urejeno ozelenjeno okolico in okoliškimi hribi. Rezultat je moderna zasnova in oblikovanje stanovanjske hiše ter optimalni funkcionalni tlorisi, ki nudijo udobno in prijetno bivanje.

SLOWOODLIFE_alfa_natura

ZAKAJ JE ZARES LESENA IN ZAKAJ DOSEGA NAJVIŠJE STANDARDE

Križno lepljen les v nasprotju z drugimi gradbenimi materiali pri proizvodnji ne ustvarja velikih količin toplogrednih plinov; drevesa pri svoji rasti celo porabljajo in shranjujejo CO2, zato imajo lesene gradnje enega od najboljših indeksov toplogrednih plinov. Enostaven postopek sestavljanja in lepljenja desk omogoča hitro in ekonomično proizvodnjo lesenih panelov dimenzij vse do 24 × 4 m z izjemnimi konstrukcijskimi lastnostmi. Posamezni elementi so obdelani s CNC-stroji in skrojeni na želene dimenzije, standardiziran način izdelave in računsko dokazljive konstrukcijske lastnosti pa omogočajo enostavno uporabo in zagotavljajo preciznost gradnje iz teh elementov. Vse to so dejavniki, zaradi katerih so objekti Alfa Nature ne le zares leseni, ampak v arhitekturnem, konstrukcijskem in funkcionalnem pogledu resnično izjemni.

DATATEKA: HIŠA JK

LETO IZVEDBE: 2019

NETO KVADRATURA: 373 m2

VELIKOST PARCELE: 930 m2

ARHITEKTURA: SoNo arhitekti

ARHITEKTI: Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović

GRADBENE KONSTRUKCIJE: CBD, d. o. o.

NAČIN GRADNJE: Križno lepljen les

GLAVNI IZVAJALEC: Alfa Natura, d. o. o.

LOKACIJA: Celje

FOTO: Alfa Natura, d. o. o.

SLOWOODLIFE_alfa_natura

S podpisom Alfa Nature

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_alfa_natura

KN 185

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_alfa_natura

KK 165

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_alfa_natura

DR 200

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_alfa_natura

JK225

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_alfa_natura

DVOJČEK ŠMARTNO

2020

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_alfa_natura

BLOK KARANTANIKA

2018