Zakaj bi morala biti gradnja lesene hiše vaša prva izbira

Montažna lesena gradnja je vse bolj priljubljena izbira investitorjev, saj ponuja les zlasti pri gradnji enodružinskih hiš ali nižjih večstanovanjskih objektov številne prednosti pred drugimi gradbenimi materiali. Preberite ključne razloge, zakaj se odločiti za leseno hišo.

Besedilo: Liljana Vogrinec
Marec 2023

SLOWOODLIFE_zakaj_bi_morala_biti_gradnja_lesene_hise_vasa_prva_izbira

Sodobna lesena gradnja nam daje možnost, da gradimo svoje življenje po svojih željah. Foto: Shutterstock

UPORABNOST IN TOPLINA NARAVNEGA MATERIALA
Les je edinstven naravni material, ki ga je mogoče oblikovati v skoraj vsako obliko. Lesene hiše se odlikujejo po naravnem, toplem občutku in estetiki, ki jih lahko dobimo le z uporabo lesa. Poleg tega lahko imajo edinstveno in atraktivno podobo, kar je še posebej pomembno, če razmišljate o prodaji ali oddajanju vašega doma v prihodnosti.

BOLJŠA KAKOVOST BIVANJA
Les je odličen gradnik za ustvarjanje toplih in prijetnih notranjih prostorov. Omogoča bolj zdravo in prijetno bivanje. Lesena hiša ima prijetno mikroklimo, saj les diha in s tem uravnava vlažnost in temperaturo zraka v prostoru. 

 

Poleg tega lesene hiše absorbirajo hrup bolje kot hiše iz drugih materialov, kar zagotavlja bolj mirno in sproščujoče bivalno okolje.

TRAJNOSTNA GRADNJA
Gradnja z lesom je trajnostna in okolju prijazna. Les je obnovljiv gradnik, ki ga lahko kadarkoli ponovno obnovimo in izkoristimo. Poleg tega je gradnja z lesom tudi zelo energetsko učinkovita, saj lesene montažne hiše večinoma potrebujejo manj energije za ogrevanje in hlajenje v primerjavi z drugimi načini gradnje. Lesene objekte lahko tudi recikliramo in uporabimo kot biomasni vir, kar zmanjšuje vpliv na okolje.

HITROST GRADNJE
Montažna gradnja z lesom je zelo hitra, saj se večina elementov proizvede v proizvodnji in jih je mogoče hitro namestiti na gradbišču. 

 

Zaradi tega je običajno občutno večja tudi kakovost te gradnje napram klasično zidanim objektom.

ENERGIJSKA UČINKOVITOST
Montažna gradnja z lesom ponuja izjemno energetsko učinkovitost. Les ima visoko toplotno izolacijsko vrednost, kar pomeni, da je lažje doseči visoko raven energetske učinkovitosti v leseni hiši kot v hiši, ki je zgrajena iz drugačnih materialov. Poleg tega je montažna gradnja z lesom lahko tudi skoraj nič-energijska gradnja ali pasivna, kar pomeni, da je poraba primarne energije občutno zmanjšana. K temu se poleg ogrevanja in ohlajanja prostorov uvršča tudi priprava tople vode in razsvetljava prostorov. Vse to pomembno doprinaša k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

SLOWOODLIFE_zakaj_bi_morala_biti_gradnja_lesene_hise_vasa_prva_izbira

Lesene hiše odlikuje estetika in naraven, topel občutek, ki ga lahko dobimo le z uporabo lesa. Foto: Ekoart

SLOWOODLIFE_zakaj_bi_morala_biti_gradnja_lesene_hise_vasa_prva_izbira

Les ima visoko toplotno izolacijsko vrednost, kar pomeni, da je visoko raven energetske učinkovitosti v leseni hiši praviloma lažje doseči. Foto: Jelovica

Že imate naš e-book Kdo so slovenski TOP proizvajalci lesenih montažnih hiš? Brezplačno si ga lahko prenesete na tej POVEZAVI.

SLOWOODLIFE_zakaj_bi_morala_biti_gradnja_lesene_hise_vasa_prva_izbira

Slovenska montažna gradnja je znana zlasti po visoki kakovosti in natančnosti, saj se TOP slovenski proizvajalci osredotočajo na vsako podrobnost in uporabljajo najnovejše tehnologije in materiale.
Foto: Lumar

SLOWOODLIFE_zakaj_bi_morala_biti_gradnja_lesene_hise_vasa_prva_izbira

Slovenske montažne lesene hiše niso le izjemno trpežne in energetsko učinkovite, ampak tudi izjemno estetske in stilsko raznolike. Foto: Kager

TRENDI V GRADNJI Z LESOM
V zadnjih letih se je gradnja z lesom izkazala kot vse bolj priljubljena izbira pri gradnji hiš. V različnih državah po svetu so se pojavile številne inovativne ideje in prakse, kako graditi z lesom in uporabiti hibridne načine gradnje, pri tem pa uporabiti napredno tehnologijo in inovativne gradbene materiale.

Veliko arhitektov in gradbenih podjetij se je specializiralo za gradnjo z lesom in razvilo nove koncepte, ki so zelo privlačni iz številnih razlogov. Prav tako se pri gradnji lesenih hiš pojavljajo novi trendi, kot so npr. minimalistični slog, izrazito moderni slog, pa tudi drzne kombinacija lesa z drugimi materiali, kot so steklo, jeklo ali beton.

 

ODLIČNA KAKOVOST SLOVENSKE GRADNJE
Slovenija ima dolgo tradicijo v gradnji z lesom, zato ni presenetljivo, da so nekateri slovenski proizvajalci lesenih montažnih objektov med najboljšimi v Evropi. Slovenska montažna gradnja je znana zlasti po visoki kakovosti in natančnosti, saj se TOP slovenski proizvajalci osredotočajo na vsako podrobnost in uporabljajo najnovejše tehnologije in materiale. To zagotavlja, da so slovenske montažne lesene hiše ne le izjemno trpežne, energetsko učinkovite ampak tudi izjemno estetske in stilsko raznolike, najboljši slovenski proizvajalci lesene gradnje pa se nahajajo prav v evropskem vrhu. Najbolj iskane med njimi lahko spoznate TUKAJ, kjer je smo tudi dokumentirali, zakaj spadajo v sam evropski vrh.

NEKAJ ZANIMIVIH DEJSTEV
Za navdih še malo zgovorne statistike:
V Evropi je gradnja z lesom v porastu, saj se vedno več ljudi zaveda koristi, ki jih prinaša gradnja s tem ogljično nevtralnim materialom). V letu 2020 je bilo v EU zgrajenih skoraj 10 % hiš iz lesa, kar je skoraj 190.000 novih lesenih hiš. Kar je 16,5 % več kot leto pred tem.
Seveda je gradnja z lesom v porastu tudi v Sloveniji. V letu 2019 je bilo zgrajenih 178 lesenih hiš, v letu 2020 pa skoraj 200 novih lesenih hiš. To predstavlja približno 10 % vseh novih stanovanjskih objektov v državi.
V obdobju med leti 2010 in 2020 se je število novozgrajenih opečnih hiš zmanjšalo za 25 %, medtem ko se je število novozgrajenih montažnih lesenih hiš v Sloveniji povečalo za skoraj 3-krat.

SLOWOODLIFE_zakaj_bi_morala_biti_gradnja_lesene_hise_vasa_prva_izbira

Pri gradnji lesenih hiš se pojavljajo novi trendi pa tudi inovativne kombinacija lesa z drugimi materiali. Foto: Rihter

SLOWOODLIFE_zakaj_bi_morala_biti_gradnja_lesene_hise_vasa_prva_izbira

Les je odličen gradnik za ustvarjanje toplih in prijetnih notranjih prostorov. Omogoča bolj zdravo in prijetno bivanje. Foto: Marles

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_strokovno_v_lesu_certifikati

Certifikati v svetu montažne gradnje z lesom

Zagotavljanje in kontrola kakovosti predstavljata pomemben segment v procesu gradnje s končnim ciljem zagotoviti trajno, funkcionalno in kakovostno gradnjo. Vse od začetka procesa gradnje do njenega konca obsega tako kontrolo kakovosti gradbenih proizvodov kot kontrolo kakovosti same izvedbe del.

SLOWOODLIFE_Franc_Pohleven

Z leseno gradnjo do novih delovnih mest in nižjih emisij CO₂

Po koronskem obdobju bo treba ubrati nove poti, saj so nas stare pripeljale v okoljsko in vsesplošno družbeno krizo, ugotavlja prof. dr. Franc Pohleven, upokojeni zaslužni profesor Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Je ustanovitelj in član Društva za zaščito lesa Slovenije in že več kot petnajst let z razstavami Čar lesa promovira okoljski pomen lesa za prihodnost človeštva. K temu so ga spodbudile podnebne spremembe, ki se kažejo z vedno pogostejšimi ekstremnimi vremenskimi pojavi. 

SLOWOODLIFE_MARLES

Večino lesenih slovenskih hiš zgradimo v okvirno-panelnem sistemu

V svetu na splošno poznamo tri velike konstrukcijske sisteme lesene gradnje, to so masivni, skeletni in okvirni sistem. Vsakega od njih nadalje delimo še v dve podskupini, pojasnjuje red. prof. dr. Miroslav Premrov, predstojnik Katedre za gradbene konstrukcije Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.
Pod masivni konstrukcijski sistem, kjer so stenski in stropni elementi polni, uvrščamo skladovni sistem, ki predstavlja star, klasični način lesene gradnje, ter novejši montažni masivno-panelni sistem, kjer polne montažne nosilne panele sestavljajo križno položene in zlepljene deske. Ta sistem je sicer poznan tudi pod imenom križno-lepljen les, v mednarodni strokovni literaturi pa CLT ali X-lam.