Z leseno kupolo do rešitve živalske vrste

Z namenom zaščite izumirajočih morskih želv sta podjetji Wunderman Thompson in Banana boat ustvarili zaščitne lesene kupole, ki varujejo pred izumrtjem eno najbolj ogroženih živalskih vrst Karibskega morja.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.wundermanthompson.com

SLOWOODLIFE_lesene_kupole
SLOWOODLIFE_lesene_kupole
SLOWOODLIFE_lesene_kupole

Kako lahko sonce ogroža želve? Odgovor se skriva v izredno zanimivem mehanizmu določanja spola mladih želv. Njihov spol je namreč odvisen od temperature peska, v katerega je izleženo jajce. Če je temperatura pod 27,7 ℃, se bo izvalil samec, sicer – zlasti ob temperaturah nad 31℃ – pa samica. Zaradi globalnega segrevanja se izvali vedno manj samcev, kar je to živalsko vrsto uvrstilo na seznam zelo ogroženih vrst; v zadnjih štirih letih se je namreč kar 99 % morskih želv rodilo kot samice! 

V podjetjih Wunderman Thompson in Banana boat so se domislili elegantne rešitve. Zasnovali so lesene kupole, ki, postavljene nad izvaljena jajca, ohranjajo nižjo temperaturo peska. Kupole so narejene iz karibskega lesa, njihova notranjost je obložena s 100 % razgradljive plute, ki služi kot izolacija. Zunanja stran kupole je premazana s svetlejšim premazom, da odbije čim več sončnih žarkov; površine so premazane z lanenim oljem, kar preprečuje nabiranje odvečne vlage v primeru dežja. 

Skozi konstrukcijo je izrezanih več odprtin, ki omogočajo pretok in kroženje zraka. Velika večina materialov, uporabljena za izgradnjo kupol, je lokalnega izbora. Podjetji sta načrte za izdelavo kupol objavili javno, kar pomeni, da lahko vsakdo izdela takšno kupolo in pomaga ohraniti delček delikatnega ravnovesja naravnega ekosistema, ki ga zadnja desetletja človeštvo precej uspešno ruši. Morda pa ob tem dobi še kakšno drugo zamislico za ohranjanje naravnega okolja ali pa novo idejo za inovativno rabo lesa!

SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_stockholm_leseno_mesto

V Stockholmu bo največje leseno mesto na svetu

Atrium Ljungberg, nepremičninsko podjetje s sedežem v Stockholmu, je naznanilo izgradnjo Stockholm Wood Cityja, največjega urbanega projekta na svetu, zgrajenega skoraj popolnoma iz lesa. Z njim naj bi pričeli leta 2025 in prve zgradbe dokončali do leta 2027.

SLOWOODLIFE_trendi_leseni_domek_na_štirih_kolesih

Leseni domek na štirih kolesih

Nemci od nekdaj slovijo po natančnosti in iznajdljivosti, aktualen dokaz tega je mobilna hiška Dufour, ki jo proizvaja nemško podjetje Berghaus.

SLOWOODLIFE_trendi_doma_in_po_svetu_falcon_house

Falcon House

Falcon House je edinstvena modularna hiša, ki je bila zasnovana z namenom združevanja notranjega bivalnega prostora s spektakularnim razgledom na okoliško naravo. Izredno zanimiv dizajn omogoča življenje med drevesi in stiku z naravo na popolnoma novi ravni.