»Vrtnarska« mojstrovina dizajniranja in gradnje v lesu

Angleško Kraljevo vrtnarsko društvo je leta 2015 objavilo 160 milijonov vredni investicijski načrt, v katerem so predvideli tudi gradnjo svojega petega vrta na severozahodu Anglije. Z letom 2021 je ta vizija po zaslugi arhitektskega studia Hodder + partners postala resničnost; predstavlja vrhunec lesne gradnje v povezavi z ekološko varčnostjo objektov.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.hodderandpartners.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
The Welcome Building je lani prvič odprl vrata zunanjim obiskovalcem. Sam objekt leži v Manchestru na 63 hektarih velikem posestvu Worsley New Hall in se ponaša z naslovom največjega vrtnarskega projekta v Evropi. Predstavlja eno največjih in najpomembnejših turističnih in vrtnarskih destinacij; predvidevajo, da jo bo letno obiskalo 700.000 obiskovalcev.

Vrtnarski raj pod lesenim svodom

The Welcome Building predstavlja osrčje novega vrtnega centra Kraljevega vrtnarskega društva, od koder lahko obiskovalci dostopajo do vrtov, restavracije, trgovine s spominki, pisarn in izobraževalnih prostorov. Stavba je zasnovana skladno z nabrežjem okolice, ki poteka tik ob kanalu Bridgewater, in s prevladujočo horizontalno obliko lepo sovpada z okolico.

V principu jo sestavlja en sam velik in odprt prostor. Vsi javni elementi objekta se nahajajo pod velikanskim diagridom (okvirjem diagonalno sekajočih se nosilcev), sestavljenem iz lesenih nosilcev, ki ga podpirajo laminatno lepljeni nosilni stebri, in predstavlja pravo mojstrovino dizajniranja in gradnje v lesu.

Odlično domišljena celota

Streha se razteza čez stene objekta na sever in jug, v skladu z položajem vhodov, s čemer so oblikovalci poskušali zabrisati mejo med objektom in okolico, hkrati pa so z zanimivo obliko teh visečih nadstreškov dosegli tudi odlično naravno senco.

Horizontalno zasnovo, ki bi lahko bila sicer rahlo monotona, so razbili z kvadratno oblikovanimi prostori pod streho, v katerih se nahajajo pisarne, sanitarije in učilnice. Ti prostori se na vzhodni strani raztezajo preko okvira same stavbe, kjer navidezno lebdijo nad jezerom. Svetloba in prezračevanje sta vsekakor dve izjemni odliki tega objekta, saj je tako za eno kot za drugo odlično poskrbljeno z naravnim pretokom.

The Welcome Building se je na lanskoletnem natečaju Wood Awards 2021 uvrstil v kategorijo Highly Commended – izredne pohvale; vsekakor z razlogom, saj predstavlja odličen primer povezave narave, funkcionalnosti in lesne gradnje.

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_welcome_building
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_najvecja_prenovljen_awards

Od Top idej do Slowoodlife Awards

Da se letošnje Top ideje, ob dejstvu, da sejma Ambient ni bilo, ne bi kar izgubile v času, smo pri SLOWOODLIFE sprejeli odločitev, da bomo na našem portalu objavili vse letošnje Top izdelke s fotografijami in kratkimi opisi. Ob tem smo skozi naše poslanstvo, v okviru katerega širimo zavedanje o uporabi lesa v vsakdanjem življenju, izmed vseh Top idej izbrali peterico tistih, ki so nas najbolj navdušile, in naš izbor poimenovali SLOWOODLIFE AWARDS.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_najvecja_prenovljen_pub

Prenovljen obrečni pub za nov začetek

Nekoč ena glavnih postojank popotnikov na stičišču rek Ouse in Nidd, ki je bila zaradi gradnje novih cestnih infrastruktur tik pred zaprtjem, je z lanskoletno obnovo dobila  čudovito svežo leseno podobo. V nekoliko opuščeno angleško vasico prenovljeni pub zdaj že privablja nove obiskovalce.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_raveon

RaveOn, cedrovina v objemu hrasta

Leta 1956 sta Teksaška arhitekta Fehr in Granger zasnovala hišo, postavljeno poleg nasada posebne vrste hrasta, ki mu Američani pravijo Cathedral Live Oakin in je pravzaprav državno drevo Gruzije. Veličasten objekt, postavljen v to slikovito naravno okolje, je bil že takrat zgrajen po večini iz lesa in stekla, z leti pa je seveda izgubil del prvotnega sijaja. Šest desetletij kasneje je hišo doletela