Rajski glamping iz bambusa

Težko si omislimo kaj bolj sanjskega, kot mirna, peščena mehiška plaža, odeta v senco palmovih dreves, neskončno morje in obilo sonca. Po možnosti pa še kakšen koktejl in ležalnik rezerviran samo za nas. Pa vendar je arhitektom iz studia Atelier Nomadic uspelo vse skupaj narediti še bolj sanjsko in sicer z majhno vasico luksuznih bambusnih hišic na drevesih, v katerih se gostom najbrž res zdi, da dopust preživljajo v raju.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.ateliernomadic.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
Mini leseno eko vas so naredili leta 2021 v kraju Juluchuca na zahodni obali Mehike, kamor vsako leto zahaja vedno več dopustnikov. Že na prvi pogled lahko opazimo, da te hiške niso pravilnih oblik, temveč njihovo obliko določa narava. Oblikovalci so namreč vsako hiško zasnovali glede na teren in okolico, ki jo obdaja, Take vrste arhitektura se imenuje biofilična arhitektura, z njo pa vzpostavimo pristen občutek povezanosti z naravo, saj je meja med notranjostjo in okolico zelo zabrisana. Studio Atelier Nomadic svoje projekte običajno izvaja tako, da sami obiščejo kraj gradnje in natančno preučijo vse lastnosti okolice, nato pa naročnikom po posvetovanjih in izrisih dostavijo popolnoma prilagojen in dodelan načrt.
Pri tem projektu jim je zagodla pandemija, zato so posveti potekali preko videokonferenc. Kljub tem nevšečnostim so uspeli zasnovati nekaj, kar lahko danes označimo kot lesno mojstrovino. Hiške so skoraj v celoti zgrajene iz bambusa, enega najhitreje obnovljivih materialov na svetu. Za gradnjo podporne strukture, strehe in stranskih stebrov so izbrali izredno trpežen bambus iz Guadue, za tla pa so izbrali tropski les cumaru, ki je znan po močnem sladkem vonju. Navdih za obliko so iskali v naravi, kar je videti že na strehi glavne hiške, saj spominja na skata. V njej je glavna spalnica, balkon, na katerem poležavanje v razkošni viseči mreži odpira pogled proti morju, v stranski manjši hiški pa sta še kopalnica in dnevni prostor, ki se lahko prelevi tudi v drugo spalnico ali po želji v pisarno.
Če vas mika obisk te sanjske lesene eko vasi, vam zaupamo, da vas bo noč v eni od hišk stala najmanj 200 €. Kaj se nam pri SLOWOODLIFEu v tem projektu letovišča Playa Viva poleg lesa najbolj dopade? To, da ponujajo pristno doživetje neokrnjene mehiške narave, ob tem pa ohranjajo trajnostni pristop na več področjih. Vso električno energijo, potrebno za delovanje, ta mini eko vas pridobi izključno iz sončne energije. Prav tako so močno povezani z lokalno skupnostjo, podpirajo izobraževanje okoliškega prebivalstva in obnovitev naravnih bogastev v okolici. Nenazadnje pa so celo ustanovili in financirajo zavetišče za želve La Tortuga Viva.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_playa_viva
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_kauri

Drzno oblikovanje v lesu: pohištvo iz jurskega sveta

Bi pogostili svoje najdražje za dekorativno mizo, narejeno iz lesa enega najbolj nenavadnih dreves na svetu, ki je za povrh star 50.000 let? Prisluhnite izjemni pohištveni zgodbi, ki jo piše italijansko podjetje.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_majamaja

Majamaja Wuorio eko-hiška

Če želite vsaj za kakšen dan ubežati stresu vsakodnevnega življenja, dobro izkoristiti dopust in uživati v naravi, poleg tega pa biti še okolju prijazni, je eko-hiška Majamaja Wuorio idealna izbira za vas. Simpatična hiška na otočju Laajasalo, nedaleč od finske prestolnice, postavlja v ospredje žlahtno navezo med človekom in naravo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Sodobna pensilvanska kmečka hiša

Na travniku družinske kmetije z 280 hektarji v presunljivi naravni pokrajini so pri Cutler Anderson Architects zasnovali štirisobno sodobno podeželsko hišo, ki je vsebinsko povezana z lokalno skupnostjo. Navdih za obliko stavbe so arhitekti poiskali v vernikularni, torej ljudski arhitekturi, v skednjih, in ponudili izjemno sodobno interpretacijo tradicionalne lesene strukture.