Arktične hišice v Božičkovi deželi

V domovini Božička, največji in obenem najbolj severni finski regiji Laponski, se tik ob severnem tečajniku nahaja prav poseben arktični hotel, imenovan Arctic TreeHouse Hotel. Zgrajen je iz najkvalitetnejšega finskega lesa in ponuja pristno doživetje zasnežene božične pravljice.

Pripravil: Gašper Waldhütter
Vir/foto: www.arctictreehousehotel.com

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
Le nekaj minut hoje od svetovno znane Božičkove vasi stoji rahlo nenavaden Arctic TreeHouse Hotel. Zasnovali so ga arhitekti iz Studia Puisto leta 2016, navdih za obliko hišk pa so dobili iz doma narejenih tradicionalnih laponskih igrač – kravice, katere trup je narejen iz storža, in nog, ki jih sestavljajo vejice. Prav to igrivost in obliko so želeli oblikovalci prenesti v podobo hotela. Vseh 32 hotelskih enot se nahaja v gozdu, z okoljem pa se vizualno popolnoma zlijejo v prikazu neposredne povezanosti z neokrnjeno naravo Laponske. Vhod v enote je zasnovan iz južne strani, z veliko stekleno steno pa se zaključijo na severu, od koder se ponuja izreden panoramski pogled na naravo in severni sij.
Osvetlitev v hotelu je načrtovana tako, da je ob kakovostno osvetljenemu interierju opazovanje severnega sija nemoteno in da v okolico uhaja čim manj svetlobe. Recepcija in osrednja restavracija sta oblikovani kot peterokraka snežinka. V središče tega prostora so postavili osupljiv kamin, od koder lahko z enim pogledom zajamemo vse kotičke stavbe. V ledeno okolico odprtemu interierju daje les kot osrednji material v notranji zasnovi nepogrešljivi občutek topline in varnosti. Vse enote so zasnovane na principu harmonije med hladno zunanjostjo in toplim, udobnim zavetiščem. V vsaki je na voljo vse, kar si gost po celodnevnem potepanju po deželi Božička lahko zaželi: vroče kopeli, udobne in tople postelje, posedanje od ognju in še bi lahko naštevali.
Poglavitna misija oblikovalcev in investitorjev hotela je bila odražati visok ekološki faktor stavb. Vse enote so zato zgrajene iz lokalnega finskega lesa, strehe so pokrite z zelenjem, arhitekturna zasnova pa daje odlično izolacijo, ustrezno prezračevanje in energijsko varčnost. Gradnja je bila montažna, elemente so sestavili v proizvodnji, od tam pa le prepeljali in  postavili na teren za čim manjši poseg v naravno okolje. Če se podajate na Finsko, bi se Arctic TreeHouse Hotel vsekakor moral znajti na vašem seznamu lokacij, ki jih je vredno obiskati. Ob pogledu na fotografije te lesene snežne vasice, bi se tudi mi z veseljem odpravili na pristno arktično pustolovščino v deželo dobrega moža.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_ekolo
SLOWOODLIFE_banner_GR

Uživamo, ko lahko z vami delimo naše navdušenje do lesa.
Če želite prebrati več takih člankov, vas vabimo, da se naročite na naše novice!

Morda vas zanima tudi:

SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_wood_farm

V les zapisani spomini iz otroštva

Na ikonične LEGO kocke ima nedvomno lep spomin marsikdo med nami. Morda ste se z njimi igrali, še preden ste naredili prve korake, morda precej kasneje, ko ste že sami dobili otroški naraščaj. Da imajo v sebi nekaj trajnega, zimzelenega, skorajda večnega, vedo tudi v podjetju Room Copenhagen, kjer so kjer so z njihovo prepoznavno podobo zasnovali leseno pohištvo.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_nordic

Jedilna garnitura Nordic Pioneer

Ob začetku pandemije leta 2020 je bila skupini devetih oblikovalcem dodeljena naloga, da ustvarijo jedilno garnituro, za material pa lahko izberejo katerikoli masivni les. V skupini je bila danska oblikovalka Maria Bruun, ki je ustvarila izjemni Nordic Pioneer.
SLOWOODLIFE_bivanje_z_lesom_sodobna_pensilvanska_hiša

Unikatna hiša z leseno kožo in vrhunsko opremo

Unikatna hiša Shutter House je zgrajena kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo neoviran pogled na bližnje jezero.