SLOVENSKA LESENA GRADNJA

HIŠA OMNIA – POGLED NA BLEJSKI GRAD IN TRIGLAV

Marles hiše Maribor d. o. o. / 2019

V hišo na robu novega naselja, le nekaj križišč oddaljenega od centra Lesc, se je starejši par preselil v želji, da tukaj preživita najlepši del svojega življenja. Že dolgo sta vedela, da si bosta po upokojitvi omislila manjšo, bolj obvladljivo domovanje, ki jima bo omogočilo umirjeno in kakovostno bivanje brez večjih skrbi.

Ena od poglavitnih prednosti bivanja v hiši je, da so vsi prostori enakomerno topli, saj je povsod vgrajeno talno gretje in prisilno prezračevanje z rekuperacijo, ki je eden od bistvenih segmentov ugodja v prostoru. Seveda imata toplotno črpalko in letni stroški za ogrevanje so le nekaj nad 300 evrov, kar je malenkost glede na to, da sta prej plačevala do desetkrat več. Stropi so bili v njunem prejšnjem domu visoki in so se dvigali v piramido. Tega sta se tako navadila, da sta tudi tu izbrala odprte strope in galerijo. Svarili so ju, da galerija na Gorenjskem ni dobra ideja, a je bila vsaka skrb odveč. Želela sta si jo, ker drugih zgornjih prostorov nista načrtovala. Na galeriji imata manjšo knjižnico in sobo za vnuka, kadar pride na počitnice k njima.

Vse glavne bivalne prostore sta si že od vsega začetka zamislila v pritličju, da je vse z lahkoto dostopno tudi v primeru težje gibljivosti v kasnejših letih. Širina vrat je povsod prilagojena potencialni uporabi invalidskega vozička. Tla so v večini prostorov iz naravno beljenega hrasta. Največ pozornosti v bivalnem delu pritegnejo veliki stekleni elementi, ki segajo od tal do stropa in te tudi iz spalnice vabijo v neposredno bližino bazena.

Podatki o objektu

Leto izgradnje: 2019
Velikost objekta: 168,18 m2
Energetska učinkovitost: skoraj nič-energijska hiša 
Način gradnje/konstrukcije: montažna lesena

 

Arhitektura: Tatjana Šeško Zinauer, u.d.i.a.
Izvajalec: Marles hiše Maribor, d. o. o.
Investitor: zasebni
Lokacija: Lesce, Gorenjska
Foto: agencijaLOTOS.net

 

Info/kontakt

Info: www.marles.com
T:
+386 2 429 45 00
E: info@marles.com