SLOVENSKA LESENA GRADNJA

HIŠA HJ – ZGODBA DVEH INDIVIDUALISTOV

Marles hiše Maribor d. o. o. / 2018

Naročnika cenita dobro arhitekturo, všeč jima je modernizem in ravna geometrična zasnova stavbe. Ena njunih ključnih iztočnic pred začetkom projektiranja z Marlesovim arhitektom Mihom Miholičem je bila želja po sodobno zasnovani hiši opremljeni z najsodobnejšo tehnologijo. Druga želja je bila čim bolj odprta zasnova prostorov, pripravljena za druženje in komunikacijo med stanovalci in obiskovalci. Želela sta imeti tudi sobo za goste, predel v hiši, v katerem bi gostje med bivanjem lahko imeli nekaj več zasebnosti.

Pogled iz skoraj vsakega kotička dnevnega bivalnega dela odkriva ambient v celoti, kar daje močan vtis globine in širine. Da bi bili kuhinja ter dnevni in jedilni prostor čim bolj svetli, so zliti v enem velikem prostoru. V hiši se nasprotja dotikajo duše stanovalcev in vseh petih čutil obiskovalcev. Prostorska organizacija je logična: kletni prostori so namenjeni shranjevanju in tehniki. Nivojska etaža je za bivanje, pri čemer pritličje oklepa osrednji atrij. To omogoča direkten dostop v dnevni prostor. Popolne zasebnosti je deležna glavna spalnica, do katere se pride le skozi sodobno opremljeno kopalnico.

Koncept trajnostne gradnje je bil lastnikoma blizu. Odločila sta se za vgradnjo kompaktne enote toplotne črpalke Nilan Compakt P Cooling za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje hkrati. Zaradi usklajenega delovanja komponent, ki hkrati skrbijo za ogrevanje prek talnega sistema, za pripravo sanitarne vode, prezračevanje in po potrebi za hlajenje, naprava zagotavlja najugodnejšo bivalno klimo te Marlesove nič-energijske hiše brez dodatnih naprav z zelo nizkimi stroški.

Podatki o objektu

Leto izgradnje: 2018
Velikost objekta: 187,77 m2 
Energetska učinkovitost: skoraj nič-energijska hiša
Način gradnje/konstrukcije: montažna lesena

 

Arhitektura: Miha Miholič, u. d. i. a.
Izvajalec: Marles hiše Maribor, d. o. o.
Investitor: zasebni
Foto: agencijaLOTOS.net

 

Info/kontakt

Info: www.marles.com
T:
+386 2 429 45 00
E: info@marles.com