MARLES HIŠE

Najsodobnejši koncept bivanja

 

V Marlesu s svojimi izvirnimi inženirskimi rešitvami že polnih osem desetletij nastopajo s pionirsko vlogo pri razvoju gradnje z naravnimi, okolju prijaznimi materiali. Nenehno iščejo nove rešitve, vključujejo razvojne trende in novosti ter uvajajo najsodobnejše inovativne tehnologije.

Marles hiše Maribor, d. o. o.

Limbuška cesta 2, 2341 Limbuš
T: +386 2 429 45 00
E: info@marles.com
www.marles.com

SLOWOODLIFE-Marles-logo
SLOWOODLIFE_marles

GLAVNI POKAZATELJ TRAJNOSTNEGA POSLOVNEGA MODELA

Pri razvoju sledijo normam energetske varčnosti, protipotresne gradnje, požarne zaščite, vgrajevanju okolju prijaznih materialov, sodobnim prostorskim ureditvam ter najsodobnejšim evropskim normam. Kot najstarejši in največji slovenski proizvajalec montažnih stavb s svojimi izvirnimi inženirskimi rešitvami nastopajo s pionirsko vlogo pri razvoju montažne lesene gradnje in prispevajo k temu, da je industrijska proizvodnja stavb iz naravnih in okolju prijaznih materialov z nizkim ogljičnim odtisom tudi v Sloveniji postala stalnica v proizvodnji sodobnih stavb.

POSLANSTVO

“Uresničujemo sanje in ustvarjamo izvirne tehnično dovršene objekte, ki nudijo varnost, srečo in najvišje udobje bivanja.”

Z

VIZIJA

“Cilj našega podjetja je zagotavljanje trajnostnega bivanja v skoraj ničenergijskih stavbah in življenje z minimalnim vplivom na okolje v skladu z naravo, posameznikom in ekosistemom širše družbe.”

VREDNOTE

“Naše vrednote se nanašajo na vprašanja prihodnosti človeštva: kako bivati ozaveščeno in zeleno, pri tem pa izraziti zaupanje v človeški potencial in v družbo kot ustvarjalno tvornico ekonomskega razvoja, ki trajnost razume kot sožitje svojih lastnih potencialov in neokrnjene narave.”

ZAPISANI RAZVOJU IN GRADNJI SAMOZADOSTNIH HIŠ

Vsaka Marles hiša je skoraj nič-energijska. Korake do izvedbe poznajo do potankosti. Zavedajo, da je izbor doma eden izmed najpomembnejših korakov v življenju. Vsem svojim naročnikom s predanostjo in strastjo pomagajo, da izrazijo svojo edinstvenost in svoj življenjski slog. Ne zadovoljijo se s povprečjem. Prisegajo na zanesljivost, zaupanje in inovativnost. In odgovornost – tako do ljudi kot do okolja. Doslej so zgradili že več kot 380 skoraj nič-energijskih javnih objektov, vrtcev in šol in več kot 27 tisoč individualnih objektov. Gradnjo jim zaupajo investitorji po Sloveniji, Avstriji,  Italiji, Švici, Nemčiji, Franciji, Hrvaški, … Kot nosilci najpomembnejših certifikatov kakovosti in odličnosti se uvrščajo med najboljše poslovne subjekte v Sloveniji in Evropi.

TRAJNOST ZASEBNO

MATEJ VUKMANIČ, direktor podjetja Marles hiše

SLOWOODLIFE_marles
SLOWOODLIFE_marles

Zadnja navada, ki ste jo zasebno uvedli v smeri trajnosti?
Če smo v preteklosti o trajnostnem razvoju družbe govorili le v teoriji, se danes ta dotika našega vsakdanjika. Sam sem v tej smeri v zadnjem času naredil premike predvsem v zasebnem življenju, začenši z zamenjavo načina ogrevanja svoje hiše.

S čim se ohranjate v psihofizični kondiciji?
Po naravi sem zelo rad v gibanju. Aktivnost je tista, ki me vedno znova vrne v ravnotežje. Bodisi skozi dnevne dejavnosti ali šport, kjer v mojem srcu kraljujeta nogomet in kolesarjenje. Za tisto drugo bolj umirjeno plat, ko želim, da se poleže hrup vsakodnevnega dogajanja, pa najdem največ sproščenosti v krogu moje družine in prijateljev.

Vaša lastna vizija glede trajnostnega vodenja podjetja v obdobju petih let – čemu boste dali poudarek?
Želim, da podjetje postane vodilni ponudnik izvirnih rešitev na področju gradnje sodobnih lesenih objektov v Evropi. Zavezali smo se, da bomo našim kupcem zagotavljali najboljše tehnične in tehnološke rešitve ter vzpostavljali smernice v industriji gradenj lesenih montažnih objektov. Svojo vizijo med drugim udejanjamo s projektom Dom24h. Gre za najsodobnejši montažni objekt v Sloveniji, ki je zasnovan na sedežu podjetja, v katerega so vgrajene najnovejše rešitve na področju gradnje lesenih stavb s podporo vrhunskih sistemov za ugodno in trajnostno bivanje. Inovativne rešitve, ki smo jih implementirali v ta objekt, res presegajo trenutna pričakovanja na trgu, vendar bodo po mojem mnenju v prihodnosti nujne pri gradnji vseh objektov.

Vaša misel, ki vam vsako jutro osmisli dan?
Danes je nov dan in vsak problem je mogoče rešiti.

Ena do dve najbolj pomembni poslovni izkušnji v vaši karieri in zakaj/kako sta vas zaznamovali?
Najbolj mi je ostalo v spominu spoznavanje kitajskega poslovnega modela gradnje montažnih objektov na mednarodni poslovni konferenci v Pekingu leta 2017 in seznanjanje z ameriškim poslovnim modelom gradnje montažnih objektov v Bostonu leta 2019. Obe poslovni poti sta mi približali ideje in načine dela na Vzhodu ter na Zahodu. Sem pa pri obeh modelih spoznal, da so v poslovanju najpomembnejši osebni kontakti in prijateljstva, ki sem jih stkal na srečanjih z direktorji mednarodno uveljavljenih podjetij iz naše panoge. Z njimi smo še danes v kontaktu in to je tisto, kar ima največjo težo pri vsakdanjem mednarodnem poslovanju.

Katera globalna blagovna znamka ali izdelek vas navdihuje?
Izjemen vtis je name naredil Elon Musk, ki ga štejem za inovatorja tisočletja. Z razvojem znamke Tesla (in pozneje SpaceX) se je vpisal v zgodovino kot pionir električnih avtomobilov in je povzročil tektonske premike v celotni avtomobilski industriji.

 

 

REFERENČNI PRIMER MARLESOVE GRADNJE

DOM24h – DOBRODOŠLI V PAMETNEM DOMU PRIHODNOSTI

Da so v panogi od nekdaj prepoznani kot sinonim za kakovostno montažno gradnjo, gre zahvala Marlesovemu razvoju najsodobnejših tehnoloških rešitev, rabi obnovljivih virov in vgradnji naravnih materialov. Ves čas imajo pred seboj jasen cilj: zagotavljanje kakovostnega, zdravega bivalnega in delovnega okolja ter visoko ugodje uporabnika.

Prav s tem namenom so na sedežu podjetja v Limbušu pri Mariboru postavili še enega v vrsti njihovih reprezentančnih objektov, v katerega lahko vstopi vsakdo; si ga tudi ogleda in preizkusi. Tokrat gre za unikaten objekt, ki predstavlja vrh trenutnega znanja in razvoja. Primarni namen projekta DOM24h je namreč predstavitev razvoja in demonstracija novega koncepta bivanja v domu, ki ga uporabljamo 24h na dan, s tem pa tudi predstavitev razvoja produktov za pametne stavbe prihodnosti. Ta objekt namreč poleg Marlesovih inovacij združuje novo razvite in tehnološko napredne rešitve, ki so jih razvili v dvanajstih priznanih slovenskih podjetjih. DOM24 poleg najsodobnejšega načina gradnje prinaša bivanje v trajnostno naravnanem, pametnem in uporabniku prijaznem, naprednem ter zdravem bivalnem okolju.

SLOWOODLIFE_marles
SLOWOODLIFE_marles

KAJ PONUJA NAJSODOBNEJŠI BIVALNI KONCEPT

Objekt predstavlja simbiozo vseh za sodobnega človeka pomembnih aktivnosti: »delo – dom – prosti čas«, in je inovativen v več pogledih. Vključno z elementom trajnostne mobilnosti je grajen na podlagi koncepta neto ničenergijske hiše, kar med drugim pomeni, da ima »superizolacijo«, vrhunsko prezračevanje, rekuperacijo toplote z zelo visokim izkoristkom in vgrajene fazno spremenljive materiale. S posebnim integriranim konceptom s pomenljivim naslovom »life-cycle thinking« fleksibilno skrbi za zdravo in udobno bivanje svojih stanovalcev. K temu pripomorejo številne pasivne rešitve, zaradi katerih spada DOM24 med resnično inovativne gradnje; denimo specialne barve in premazi za uravnavanje vlage v stavbi, pa tudi »pametna« – kompatibilna in povezljiva – notranja oprema, ki vključuje tudi številne gospodinjske aparate.

TEHNOLOŠKE INOVACIJE V SLUŽBI PREBIVALCEV

Objekt je energetsko samozadosten in deluje kot neto ničenergijska stavba. Za oskrbo z elektriko skrbi energija sonca, ki jo je v objektu mogoče hraniti in z njo polniti električna vozila, energijski presežki pa se nalagajo v hranilnikih oziroma oddajajo v odprto omrežje. Ena njegovih ključnih inovacij je povezava v oblak, sicer pa njegov bivanjski koncept odlikuje še digitalni dvojček, kot eno najsodobnejših tehnoloških orodij. DOM24 je ustvarjen za celovito integracijo v širšo skupnost, v energetskem pogledu tako v električno kot toplotno verigo.

Marles je kot vodilni partner projekta postavil DOM24h v sodelovanju s tehnološko najnaprednejšimi slovenskimi podjetji: Petrolom, Gorenjem, Alplesom, podjetjem ETI, Danfoss Trata, JUB, Helios, TBPLUS, Intectiv, Robotina, Smartis in podjetjem Špica International. Objekt je pokazatelj, kakšni bodo naši domovi prihodnosti, ki smo jih kot družba sposobni postaviti že danes, in hkrati demonstracija znanja, izkušenj, razvoja in smelih odločitev.

SLOWOODLIFE_marles

ZAPISANI RAZVOJU

V Marlesu s svojimi izvirnimi inženirskimi rešitvami že osem desetletij nastopajo s pionirsko vlogo pri razvoju gradnje z naravnimi, okolju prijaznimi materiali in pomembno prispevajo k temu, da je postala certificirana proizvodnja objektov iz naravnih in okolju prijaznih materialov z nizkim ogljičnim odtisom slovenska stalnica.

DATATEKA: DOM 24H

LETO IZGRADNJE: 2021
VELIKOST OBJEKTA: 250 m2 neto stanovanjske površine
ARHITEKTURA: Projektivni biro Marles hiše Maribor, Tomaž Meznarič, dipl. inž. arh. (un)

NAČIN GRADNJE: lesena panelna gradnja
ENERGETSKA UČINKOVITOST: neto ničenergijska hiša
GLAVNI IZVAJALEC: Marles hiše Maribor, d. o. o.
INVESTITOR: Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj

SLOWOODLIFE_marles

Z Marlesovim podpisom

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_marles

POPOV

2021

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_marles

VILA R

2015

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_marles

HIŠA NB

2017

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_marles

OMNIA

2019

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_marles

HIŠA HJ

2018

SLOWOODLIFE_referenčni_objekti_marles

ESSLINGEN

2019/2020