EKOART 

Umetniki, ki vam berejo misli, ko sanjate o svoji hiši

 

EKOART ustvarja čudovite lesene domove za ljubitelje zdravega življenja, ki jim ni vseeno. To so ekološke masivne lesene hiše brez lepil, za desetletja zdravega življenja, narejene z dušo. Njihova gonilna sila je ustvarjalnost, zato lahko prevzamejo še tako zahtevno arhitekturo ali gradnjo. Ob lastni mizarski delavnici in vrhunskih strokovnjakih slovijo po tehničnih inovacijah, odličnih rešitvah ter premišljenih, dodelanih detajlih. 

Ekoart hiše, d. o. o.

Topole 51 E, 1234 Mengeš
T: +386 (0)51 337 253
E: info@ekoart.si
www.ekoart.si

SLOWOODLIFE_ekoart

SLOWOODLIFE o podjetju EKOART  ⌊video⌋

GLAVNI POKAZATELJ TRAJNOSTNEGA POSLOVNEGA MODELA

Odlikuje jih proizvodnja lesenih masivnih, mozničenih sten, brez lepil, kemikalij in kovin. Imajo izjemen produkt za lesene hiše iQwood, ki je edini masivni ekološki velikopanelni leseni element brez lepil ali kovine za hiše pri nas. Ponosni so na lastno mizarsko delavnico in vrhunske strokovnjake. Znani so po tehničnih inovacijah, odličnih rešitvah ter premišljenih, dodelanih detajlih, ki jih uresničujejo z najboljšimi arhitekti. Njihove hiše v celoti zadostijo verigi krožnega gospodarstva, od proizvodnje do razgradnje, saj imajo pozitivni okoljski odtis CO2. V ospredje postavljajo ozaveščanje javnosti, naročnikov in zaposlenih o trajnosti, upoštevanje individualnih želja naročnikov ter polno podporo arhitektom pri uresničevanju zamisli.

POSLANSTVO

 »Nuditi našim naročnikom najvišje udobje in zdravo bivalno okolje, ki ga nudi lesena masivna hiša.«

Z

VIZIJA

»Ostati ustvarjalec najkakovostnejših bivalnih okolij.«

VREDNOTE

»Odličnost, trajnost. spoštovanje, estetika in ustvarjalnost.«

“Vztrajamo pri uporabi naravnih materialov, ki človeku doprinašajo zdravo okolje za bivanje, našemu planetu pa pozitivni ogljični odtis. Navdihuje nas bogastvo raznolikosti – vsak človek je svoj svet, ima svoje vrednote, način razmišljanja in karakter, zato upoštevamo individualne želje naročnikov in ideje arhitektov.”

TRAJNOST ZASEBNO

MIHA BOGATAJ, direktor in lastnik podjetja

SLOWOODLIFE_ekoart
SLOWOODLIFE_ekoart

Zadnja navada, ki ste jo zasebno uvedli v smeri trajnosti?
Pojem »trajnost« dojemam široko. Pravo ravnovesje med človekom in naravo doprinaša zavedanje, da smo med seboj povezani, da nismo ločeni od narave, pač pa smo del nje. Ne bi rekel, da sem uvedel neko novo navado. Vsak dan uvajam drobne novosti, sem zelo radoveden. Navdušujejo me vsakdanje lekcije, ki jih prinaša življenje. Tako dobre kot slabe. Hvaležen sem za vse ljudi, ki pridejo na mojo pot. Veselim se novih spoznanj v sebi. Vedno bolj uvajam vsakdanji poglobljeni stik, pogovor s seboj. Potem energija teče v pravo smer, na vseh področjih. To je zame pravi doprinos k trajnosti. V praksi pa se z družino trudimo biti čim bolj samozadostni s svojim vrtom in domačimi kokoškami, manj potovati in tekati po svetu kot muhe brez glave ter biti v notranjem miru v svojem domačem okolju. To je nekaj, kar bi planet vsekakor spremenilo.

S čim se ohranjate v psihofizični kondiciji?
Stik z naravo mi je že od malega, ko sem odraščal na kmetiji, zelo pomemben. Šport je igra, ki krepi telo in tudi duha, zato ljubim raznolike športe, ki me navdihujejo. Alpinizem me privlači zaradi najbolj pristnega stika s prvobitnostjo, ljubim tudi kolesarjenje, surfanje pa me privlači zaradi sodelovanja z naravnimi silami vetrov. Je prava lepota gibanja brez tehnike. Krepim pa se tudi z nenehnim plezanjem po gradbiščnih odrih in igro s svojimi otroki.

Vaša lastna vizija glede trajnostnega vodenja podjetja v obdobju petih let – čemu boste dali poudarek?
Danes se ukvarjam, kako rešiti problem odpadkov z gradbišč, kako sortirati embalažo, papir in druge odpadke na ekološki način. Zavest na tem področju je še zelo slaba, zasipanje odpadkov na parceli je v Sloveniji na žalost še vedno praksa, vendar ne velja za nas.

Vaša misel, ki vam vsako jutro osmisli dan?
Biti hvaležen za vsak dan, v katerega se prebudiš in ga polno izkoristiti (Seize the day).

Ena do dve najbolj pomembni poslovni izkušnji v vaši karieri in zakaj/kako sta vas zaznamovali?
Vsak dan me poslovno življenje bogati in tudi »brusi« z izkušnjami in odnosi, da sem bolj ozaveščen in čutim svoje notranje potrebe, za kar sem hvaležen. Naše povezovanje z Lumarjem je vsekakor nekaj, česar sem zelo vesel, in je potrditev, da se Slovenci znamo povezovati. Skupna želja je rodila vizijo, da lahko naš iQwood produkt postavimo na globalni evropski zemljevid, na čemer trenutno delamo.

Katera globalna blagovna znamka ali izdelek vas navdihuje?
Vsekakor filozofija Rimac avtomobili in Mate Rimaca, kako svoje lokalno okolje z inovativnim produktom postaviti na svetovni zemljevid in vzpostaviti vrhunsko globalno blagovno znamko. To mu je s poslovnimi povezavami globalnih akterjev v avtoindustriji in z novogradnjo velikoformatne lastne proizvodnje pri Zagrebu vsekakor uspelo. Enako lahko rečemo za naš Pipistrel in Iva Boscarola, ki jima čestitam za vso prehojeno pot! Lahko rečem samo: »Kapo dol!«.

 

REFERENČNI PRIMER EKOARTOVE GRADNJE

HIŠA, KI PORAJA ŽIVLJENJE

Ekoart ustvarja lesene domove za ljubitelje zdravega življenja. Njihove ekološke masivne lesene hiše brez lepil so narejene z dušo in prav posebnim poslanstvom: ponuditi največje možno udobje in kar najbolj zdravo bivalno okolje.

Zgodba se je začela neke neprespane noči, ko je družina živela v premajhnem stanovanju v bloku. V podjetju so imeli do naslednjega naročila tri tedne prostega časa. Miha Bogataj, inženir gradbeništva in lastnik podjetja za gradnjo lesenih hiš Ekoart, se je na hitro odločil za eksperiment: zgraditi minimalno mobilno bivalno enoto, ki bi jo v treh tednih postavili na zemljišče ob Kamniški Bistrici in jo koristili za oddihe ob koncih tednov. Do jutra je nastal načrt in hiška je bila v treh tednih na svojem mestu. Začasno bivališče je postalo za naslednje leto in pol stalno, dokler niso na istem zemljišču zgradili družinske hiše – hiše, ki poraja življenje. Hiša je v celoti lesena, razen kleti in podpornih stebrov. Dvignjena je nad poplavni nivo reke, ob kateri je postavljena. Celoten prostorski načrt je domišljen in učinkovit, različne višinske nivoje izrablja racionalno; bivalna etaža v pritličju je denimo prostorsko povezana s spalnim delom v nadstropju. Ne le pri materialih, tudi pri zasnovi prostora niso pristali na nobene nepotrebne kompromise.

SLOWOODLIFE_ekoart
SLOWOODLIFE_ekoart

POSTAVLJENA IZ LJUBEZNI DO LJUDI IN NARAVE

Celotna lesena konstrukcija je narejena brez lepil, z lesenimi mozniki. Les je vodilni motiv, ki se iz zunanjosti preslikava v notranjost. Vidni konstrukcijski elementi so nadgrajeni z masivnim pohištvom. Les je optimalno izrabljen v vsakem detajlu, celo kot energent za ogrevanje. V samem osrčju objekta stoji prav posebna peč, katere organska podoba spominja na tradicionalno krušno peč. S svojimi zaobljenimi linijami deluje prijazno in domačno; kot oltar naravi in družinskemu življenju nenehno vabi v svojo bližino.
»Dom je, kjer preživljam čas z družino. In ta čas želim preživeti v čudoviti, zdravi, masivni leseni hiši iz najbolj naravnih materialov, narejeni z dušo in ljubeznijo,” je razmišljal Miha Bogataj, ko je snoval zasnovo novega doma. Z družino je želel živeti naravno in zdravo in to mu je uspelo. Dejansko pa mu je uspelo še veliko več od tega; njegovo podjetje danes družinam po vsej Sloveniji gradi prave, zdrave in čudovite domove.

PREDSTAVNICA NOVE GENERACIJE

Hiša, ki poraja življenje, je zgrajena iz Ekoartovega edinstvenega produkta za lesene hiše, s katerim ustvarjajo popolnoma naravno bivalno okolje. Njihov leseni nosilni element iQwood je edini masivni, ekološki velikopanelni leseni element za hiše, narejen brez lepil ali kovine. V njem ni nobenih strupenih kemikalij in ne sredstev proti škodljivcem. Tudi zato je Hiša, ki poraja življenje, pionirska predstavnica nove generacije domov: domov za tiste, ki vam ni vseeno! Ki jim ni vseeno, kje bodo preživeli naslednja desetletja; ki jim ni vseeno, kako se bodo počutili otroci; kakšni materiali jih obkrožajo in kakšno je njihovo zdravje. Je domovanje za tiste, ki v gozdu radi dihajo s polnimi pljuči in bi to radi počeli tudi doma; ki znajo uživati v lepotah narave in so radi zunaj; ljubijo toplino lesa in je zanje nenadomestljiva. V sodelovanju z najboljšimi slovenskimi arhitekti, ki razumejo naravno bivanje, tehnologi, za katere ni nemogočih projektov, in požrtvovalno ekipo, ki dela tudi v polarnem mrazu, pri Ekoartu gradijo edinstvene domove, v katerih domuje − sreča.

SLOWOODLIFE_ekoart

LES BREZ POVPREČNOSTI IN KOMPROMISOV

Stena IQwood je svetovni rekorder v toplotni izolativnosti. Noben drug nosilni gradbeni material – vključno z lesenimi bruni ali lepljenimi nosilci – namreč ne izolira bolje. Zaradi edinstvene konstrukcije je tudi požarno varnejša od zidane, betonske ali leseno skeletne stene. Trajnost masivne lesene hiše EKOART je ob pravilnem vzdrževanju in v normalnem stanju praktično neomejena; odlikuje jo 30-letna garancija za trdnost in varnost. Za najboljše, kar lahko ponudijo, uporabljajo samo izbran lunin les, ki je 100 % naraven in biološki, popolnoma brez primesi. Bivanju daje kakovost, ki je nenadomestljiva.

DATATEKA: HIŠA, KI PORAJA ŽIVLJENJE

Lokacija: Stahovica, Slovenija

Arhitektura: Miha Bogataj in Mojca Hribar,

Atrakcija, arhitekturni biro d. o. o.

Površina: 130 m2

Arhitektura: Miha Bogataj

Foto: Miran Kambič

SLOWOODLIFE_ekoart

SLOWOODLIFE mini intervju: KUPCI O IZBIRI DOBAVITELJA

HIŠA STROKOVNJAKA ZA LES

 

“Ko je naročnik lesene skeletne hiše strokovnjak, docent, visokošolski učitelj in predavatelj na oddelku za lesarstvo, v katedri za lesne škodljivce, zaščito in modifikacijo lesa, je biti izvajalec gradnje njegovega doma posebna čast. Naš individualni pristop in dobro sodelovanje že v fazi načrtovanja je bilo tisto, kar je našega naročnika pripeljalo do odločitve zaupanja v sodelovanje z nami,” pravijo pri Ekoartu.

“Ko smo našli idilično lokacijo v naravi, je odločitev selitve iz mesta bila na dlani. Vse, kar smo poleg dobre ideje in želje po novem domu potrebovali, je dober arhitekturni načrt in izkušenega izvajalca, ki smo ga iskali iz vrst preverjenih graditeljev lesene skeletne gradnje. Našli smo ga v podjetju Ekoart, ki nam se je gradnje lotilo v sistemu masivne iQwood bio gradnje povsem brez lepil, kemikalij in kovin. Pomemben faktor pri izbiri izvajalce je odigralo dejstvo, da uporabljajo slovenski les in zagotavljajo kar se da kratke dobavne verige in tako dodatno prispevajo k čim manjšemu ogljičnemu odtisu hiše. Uporabili so lokalni les – smreko, jelko – za strop in fasado ter glinene omete in vidni les v notranjih prostorih. Lesena fasada, stebri in napušči so obdelani z naravnim sredstvom za pospešeno sivenje, zaradi česar je barva lesa že v času gradnje dobila odtenek, ki bo enak čez vrsto let.”
Boštjan Lesar, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

SLOWOODLIFE_EKOART_izjava_kupca
SLOWOODLIFE_EKOART_izjava_kupca
SLOWOODLIFE_EKOART_izjava_kupca
SLOWOODLIFE_EKOART_izjava_kupca

O HIŠI STROKOVNJAKA ZA LES

Arhitektura: Boštjan Mrežar, ARHI-TURA, d. o. o.
Način gradnje/konstrukcija: masivna iQwood bio gradnja brez lepil, kemikalij in kovin / pasivna hiša
Izvajalec: Ekoart, d. o. o.